Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Mednarodni festival enominutnega videa
The One Minutes 2007

Rok za prijave: 10. september 2007

SCCA-Ljubljana je od leta 2006 partner The One Minutes Foundation iz Amsterdama. Prevzemamo predstavitvene in promocijske aktivnosti festivala in enominutnih videov pri nas, spodbujamo produkcijo in vključujemo enominutne videe v širši okvir mednarodne zbirke in arhiva v Amsterdamu, s tem pa tudi na festivale in razstave po svetu.

Lani smo prvič vodili koordinacijo natečaja in promocijo festivala. Septembra smo pripravili enominutni festival Ena minuta, en video, s katerim smo se pridružili praznovanju 13. obletnice AKC Metelkova mesto. Decembra smo organizirali tridnevno delavnico enominutnih videov pod mentorstvom Daria Bardića, multimedijskega umetnika iz Amsterdama, in Nevena Korde, videasta iz Ljubljane. Na delavnici, na kateri je sodelovalo osem avtorjev iz Slovenije in eden iz Švice, je nastalo šest enominutnih videov. Ob zaključku delavnice smo te videe prikazali v Projektni sobi in hkrati tudi nominirane videe z lanskoletnega festivala The One Minutes 2006. Kar dva videa iz Slovenije sta se uvrstila v ožji izbor: Vesna Bukovec: Important News in Damijan Kracina & Saša Nabergoj: On the Road.

The One Minutes 2007

SCCA-Ljubljana tudi letos vabi k sodelovanju na mednarodnem festivalu The One Minutes 2007 avtorje video del, ki trajajo natanko 1 minuto (60 sekund), vključno z najavno in/ali odjavno špico.

Rok za oddajo: 10. september 2007

Kako sodelovati?

Video naj bo opremljen za javno predvajanje, shranjen na mini-dv (zaželeno) ali DVD. Pred enominutnim videom naj bo posneto 15 sekund črnine, šele nato naj se začne enominutni video.

Zaželeno je, da delo osebno prinesete na SCCA-Ljubljana, kjer boste izpolnili prijavnico (Metelkova 6, Ljubljana, ponedeljek-petek, od 11. do 14. ure), ali pošljete po pošti (navedite naslednje podatke: naslov dela, datum nastanka, ime, priimek, naslov, telefon, e-mail, nacionalnost, datum rojstva, format izvirnika, zvok (brez, izviren, neizviren (ime izvirnika), ali je delo primerno za predvajanje na mobilnikih).

Priložite izjavo, da lahko TOM Foundation delo uporablja v okviru projekta The One Minutes.

Prvi izbor bo opravil SCCA-Ljubljana in izbrana dela poslal TOM Foundation. Mednarodna žirija bo izbrala in nagradila video dela v različnih kategorijah (umetnost, zgodba, dokumentarec, animacija, (avto)portret, vizualni efekti.), publika pa bo podelila glavno nagrado.

Izbrana in nagrajena dela bodo letos predstavljena na festivalu v Gentu (Belgija) od 8. do 11. novembra. Vključena bodo tudi v letni predstavitveni DVD.

TOM Foundation je bila ustanovljen leta 1998 v sodelovanju z amsterdamskim inštitutom Sandberg, ki vodi podiplomske programe likovnih in uporabnih umetnosti ter dizajna. Leta 2000 je amsterdamska televizija prvič predvajala enominutne videe, leto kasneje so podelili nagrade tommy za najboljše enominutne videe leta, pripravili delavnice v Evropi in na Kitajskem ter ustanovili posebno kategorijo za mlade The One Minutes Junior v sodelovanju z Evropsko kulturno fundacijo in Unicefom. Leta 2002 je enominutne videe predvajala kitajska državna televizija, v Utrechtu (Nizozemska) pa je bil pripravljen Bienale enominutnih videov. Leta 2003 so bila enominutna dela prikazana na inštitutu Montevideu/Time Based, v Afriki pa je bila pripravljena prva delavnica. Leta 2004 so delavnice potekale tudi v Indiji. Leta 2005 so nagrade podelili na Kitajskem v Xiamenu, delavnice pa so bile pripravljene v Južni Ameriki.

Glavna aktivnost TOM Foundation so letni festivali s podelitvijo nagrad in priložnostne razstave. TOM centri v posameznih državah pripravijo nacionalni izbor in najboljša dela pošljejo TOM Foundation. Mednarodna žirija nato izbere zmagovalce v posameznih kategorijah. Nagrajenci prejmejo tommyja in morebitno finančno nagrado.

Arhiv TOM Foundation obsega 9.000 enominutnih videov 2.000 avtorjev iz okoli 60 držav.

Festival The Olympic One Minutes

The Olympic One Minutes, največji dogodek leta 2008 v času olimpijskih iger na Kitajskem, bo predstavitev najboljših in najzanimivejših enominutnih videov iz približno osemdesetih držav skupne dolžine 1.000 minut. Dogodek bo obsegal razstavo in predvajanje preko televizije ter mobilnih telefonov. Slovesnost bo pripravljena leta 2008 pred začetkom olimpijskih iger v Millennium Art Museum v Pekingu.

Več informacij

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Tel.: (01) 431 83 85 (vsak delavnik od 11. do 14. ure)
Kontaktna oseba: Dušan Dovč
E-mail: production.manger@scca-ljubljana.si

The One Minutes Foundation: www.theoneminutes.org

Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpirata MOL, Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost in Ministrstvo za kulturo RS.

Zavod SCCA-Ljubljana je član Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si