Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Vesna Bukovec, Lada Cerar, Metka Zupanič
Special Place in the City

15. 11.-7. 12. 2007
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Otvoritev v četrtek, 15. 11. 2007, ob 20. uri.

Obveščamo vas o projektu Vesne Bukovec, skrbnice spletnih strani SCCA-Ljubljana.

Predzadnja razstava v letošnjem letu v Galeriji Škuc predstavlja projekt treh slovenskih avtoric, ki delujejo pod okriljem neformalne skupine in tudi kot samostojne umetnice. Razstava bo predstavila rezultate do sedaj tri leta trajajočega projekta, v okviru katerega želijo umetnice na "drugačen" način obravnavati čim več mest zemeljske oble. Tako bodo predstavljeni rezultati raziskav, ki so bile do sedaj izvedene v štirih mestih, v katerih so avtorice z istim izhodiščem pristopale do prebivalcev, z njimi vzpostavljale dialog in beležile njihova opažanja ter njihovo "videnje" mesta, v katerem živijo.

Skupni projekt Special Place in the City je bil zasnovan v času udeležbe umetnic na rezidenčnem programu v Nottinghamu leta 2004, kjer so v dialogu z organizatorji rezidence in naključnimi ljudmi iz ulice posnele video zapis, ki je služil kot platforma za nadaljevanje in razvijanje projekta. Leta 2006, v času rezidence v mestu Graz, so umetnice projekt Special Place in the City nadgradile, saj so pri predstavitvi projekta v Galeriji Centrum in medien.KUNSTLABOR-ju (galerija deluje v okviru Kunsthaus Graz) poleg izjav intervjuvancev predstavile tudi zemljevid posebnih prostorov, nabor zgodovinskih dejstev vsakega predstavljenega prostora in osebne predmete sodelujočih, ki jih kakorkoli vežejo na ta prostor. V Sarajevu so projekt izvedle v okviru delavnice z naslovom Some other City v organizaciji festivala Sarajevska zima leta 2007. Izbrale so posameznike, katerih poklic je povezan s storitvami v mestu, in intervjuje izvedle kar v njihovem delovnem okolišu.

Trenutno projekt poteka vzporedno v Ljubljani in Zagrebu. Sodelovanje je možno preko spletne strani www.special-place.net, preko katere umetnice pozivajo prebivalce Ljubljane, da preko elektronske pošte posredujejo kratko zgodbo in fotografijo svojega posebnega prostora, prav tako pa bodo v galeriji sami obiskovalci vabljeni, da na zemljevidu Ljubljane označijo svoj najljubši prostor. Istočasno so vabljeni prebivalci mesta Zagreb, da preko elektronske pošte prav tako posredujejo svoje najljubše lokacije in fotografije le-teh.

Special place in the city - Ljubljana

Na spletni strani nameravajo umetnice razvijati projekt na nivoju druge generacije spleta (web 2.0), ki temelji na t. i. socialnem mreženju (social networking). Le-ta obravnava medmrežje kot platformo za ustvarjalno sodelovanje in deljenje vsebin med uporabniki.

S pomočjo priljubljene spletne storitve Flickr bodo avtorice na zemljevide obravnavanih mest "prilepile" prispele slike in opise na njihove natančne geolokacije. Spletna stran bo služila kot platforma za objavljanje novih posebnih prostorov, ki izhajajo iz vsakdanjega življenja (različna mesta) ali medmrežja (različne spletne strani).

K vsakemu mestu avtorice pristopajo na drugačen način. Koncept pristopa in predstavitve je odvisen od različnih dejavnikov, predvsem pa od možnosti in časa bivanja v mestu. Prebivalce posameznega mesta prosijo, da predstavijo svoj poseben prostor v mestu in ob tem povedo njegovo zgodbo, ne gleda na to, ali so zgodbe teh prostorov pozitivne ali negativne. Projekt je osredotočen na raziskovanje razmerij med posameznikom, prostorom in mestom, zakaj je določen prostor za nekoga poseben in kateri so tisti vzroki, ki pri posamezniku povzročijo stanje, da začne določen prostor v mestu dojemati na poseben način. Na ta način mapirajo nove emocionalne zemljevide posameznih mest, odkrivajo lokacije, do katerih posamezniki gojijo intimna čustva.

Special place in the city - Ljubljana Special place in the city - Sarajevo

Kot poudarjajo umetnice, pri projektu izstopata dva aspekta. Prvi je vezan na intimno doživljanje zgodb posameznikov. V opazovanju izbrane osebe in njene osebne zgodovine, povezane s predstavljeno lokacijo, je prisoten določen psihološki moment. Svojevrstni portreti posameznih prebivalcev mesta ponujajo voajerski užitek ob ogledovanju njihove izpovedi in nam hkrati ponujajo možnost identifikacije.  

Drugi aspekt je mesto. Pripovedi posameznikov omogočajo novo oz. drugačno branje prostorov v mestu. Razkrivajo se raznolike plasti pomenov, ki jih tvorijo prebivalci s svojim doživljanjem in spomini. Rezultati vzporednih raziskav predstavljenih lokacij gledalcu omogočajo, da si ustvari širšo sliko. Vzporedno lahko bere "uradno" interpretacijo (izbrana zgodovinska dejstva) in osebno doživljanje prostora predstavljenih posameznikov. Morebitni urbanistični načrti v bližnji prihodnosti (npr. rušenje, pozidava .) pa na nek način omogočajo še dodatno dimenzijo branja projekta Special Place in the City.

Special place in the city - Zagreb Special place in the city - Graz

Projekt se bo nadaljeval naslednje leto, ko bodo umetnice raziskale mesti Nova Gorica in Gorica, predstavitev pa bo sledila v Mestni Galeriji Nova Gorica v letu 2009. Prav tako se umetnice za izpeljavo projekta v letu 2008 dogovarjajo z rezidenčnim centrom v Chicagu. Vsako od razstavišč je torej samo ena od postaj v liniji izvajanja projekta z (v tem trenutku) nedoločenim koncem.

Kustosinja: Alenka Gregorič.

 

O avtoricah

Avtorice Vesna Bukovec (1977), Lada Cerar(1974) in Metka Zupanič (1977) delujejo kot skupina od leta 2003. Vse tri so diplomantke ljubljanske ALUO. Metka Zupanič in Vesna Bukovec sta tam končali tudi magistrski študij (Zupaničeva leta 2005, Bukovčeva pa leta 2006). Sodelovale so na številnih umetniških rezidencah, skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in v mednarodnem prostoru. Med drugim so se predstavile na 11. Bienalu mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja v Atenah leta 2003, razstavi mladih umetnikov pridruženih članic EU, Europe v MOYA Museum of Young Art na Dunaju leta 2005, na pregledni razstavi sodobne slovenske umetnosti Teritoriji, identitete, mreže, Slovenska umetnost 1995-2005 v Moderni galeriji leta 2005 in na razstavi Narratives, -35/+65: Two Generations v graškem Kunsthausu leta 2006. Samostojne razstave pa so imele v slovenskih galerijah P74, Kapelici, Likovnem salonu v Celju, v galeriji Simulaker v Novem mestu, v Zagrebu, Gradcu in Nottinghamu.

Več informacij:
www.special-place.net
info@special-place.net

 

Razstavo so podprli: Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost (program Galerije Škuc), Ljudmila in Grafika Enzo.

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si