Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Marko A. Kovačič
Javka pri rdeči zvezdi

Razstava & koncert VIS Zlati Kastrioti

Četrtek, 20. 12. 2007, ob 21. uri
Mladinski, kulturni in socialni center
Gregorčičeva 4, Koper-Capodistria

Obveščamo vas o projektu Marka A. Kovačiča, našega stalnega sodelavca.

Marka A. Kovačiča sem spoznal kot igralca in sorežiserja gledališča Ane Monro v osemdesetih. Malo sva se srečavala, ampak vsak nov še tako droben stik z njim me utrjuje v prepričanju, da zelo podobno vidiva Boljši jutri, ki so ga izbruhnili leta 1992. Njegova razstava v četrtek, 20. decembra, ko bo točno 17 let mimo od dneva, ko smo prejeli pravnoformalno potrditev o obstoju DPZN in tudi nastop skupine, v kateri igra (VIS Zlati kastrioti), bo zame osebno in za Nosilne delovne hrbte društva praznik. Kaj bo rekla mladina? Bomo videli in slišali ter seveda o vsem poročali na www.dodogovor.org. (Marko Brecelj)

Društvo prijateljev zmernega napredka - Doga-netto ob praznovanju "17. obletnice obstoja DPZN - drugi del" pripravlja obsežen program, med drugim tudi razstavo Marka A. Kovačiča Javka pri rdeči zvezdi in koncert VIS Zlati Kastrioti. Po uspešni otvoritvi muzejske zbirke v umetnikovem ateljeju Javka pri rdeči zvezdi v stavbi Pešci, AKC Metelkova mesto v Ljubljani, na dan republike, 29. novembra 2007, se del zbirke začasno seli na Primorsko.

Tudi tokrat bojo muzikanti VIS Zlati Kastrioti (Jelena, Marko, Dino in Matic) s koncertom označili še eno v vrsti pomembnih obletnic.

Marko A. Kovačič

Marko A. Kovačič (www.markokovacic.org)
že vrsto let zbira različne predmete in se jih tu in tam v vsakič novih razmerjih odloči postaviti na ogled. Razstave so prepojene s spominom: osebnim (avtorjeva večletna produkcija) in kolektivnim (najdeni, sestavljeni, preoblikovani in oblikovani predmeti, znaki, simboli), ki sta se nerazdružljivo zajedala drug v drugega in zbujala večplastne reference in asociacije, naj gre za skupno zgodovino in imaginarij iz mladosti avtorjeve generacije ali za osebno mitologijo.

Kovačičev muzej nam kaže umetnika kot zbiralca in brkljača (bricoleur), sam akt zbiranja pa je pomemben vidik njegove umetniške prakse in njen konstitutivni del. Pa vendar je zbirateljstvo le en segment umetnikovega delovanja. Pomenske ravni avtorjeve celostne umetniške prakse niso brez navezav na pretekle izsledke - zlasti (historičnih) avantgard in posameznikov, ki so trmasto vztrajali pri lastnih utopičnih načrtih. Umetnik postavi skupaj staro in novo - nekaj, čemur lahko rečemo preteklost in sedanjost, pa tudi potencialna prihodnost. Če je naša zavest rezultat interakcij med preteklostjo in sedanjostjo, nam Kovačičeve umetnine sporočajo, da je tudi prihodnost nepogrešljivi akter v tem svetu fragmentarne percepcije in okrušenih razmerij. Pretekli spomini nam res lahko zapolnijo luknje, prihodnja pričakovanja pa nam morda lahko napravijo življenje znosnejše.

Temeljne razpoznavne značilnosti projektov Marka A. Kovačiča ostajajo vseskozi kompleksnost, interdisciplinarnost in polimedijskost. Meje med posameznimi praksami in govoricami so postale nepotrebne in so se izgubile. Kovačič uporablja metode, strategijo in postopke vseh mogočih umetniških praks, orodja in govorico raznovrstnih medijev in izraznih sredstev, s čimer vzpostavi aktiven in neposreden stik z gledalcem. To umetniško produkcijo bi lahko označili za sodoben, duhovit bricolage (v nasprotju z ozko usmerjenostjo, strogo specializacijo in obvladovanjem samo enega metjeja), v katerem umetnost ne govori v govorici preteklosti, temveč je kot virus, ki modificira vsa nadaljnja sporočila.

(Barbara Borčić)

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si