Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Brez žebljev in podstavkov
Brez žebljev in podstavkovMiha Vipotnik:
Od delcev do trkov

Instalacija, predstavitev in projekcija

Sreda, 6. 1. 2016, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Dogodek bo zastavljen kot odprta diskusijska platforma ob prostorski instalaciji in projekcijah avtorjevih novejših del iz polja gibljivih slik in spletnih projektov, nekaterih še v procesu, drugih že zaključenih. Predstavljeni bojo delovni materiali filmskega projekta Stratifikacija lune, spletna razstava Vertikalni trki ter interdisciplinarno delo Čas alikvotnih delcev in video Lumino auro.

Gibljiva slika bo sprocesirala gibljivi prostor številnih delcev, trki pa bodo odvisni tudi od obiskovalcev. Procesualnost in palimpsestnost se bosta iz posnetkov in teles manifestirala v uprizoritvi prostora in konstelaciji gibanja, ki ga bosta določala tudi zvok in glasba.

---

Vertikalni trki / Vertical Collisions

Vertikalni trki (Galerija Station, Beirut, Libanon, 2015 ) je mednarodni interdisciplinarni projekt, ki raziskuje vprašanja konflikta, nadzora in manipulacije. Sodelujoči umetniki raziskujejo odnose znotraj vsakodnevnega političnega življenja, tako pri sami izvedbi razstave in dogodkov kot tudi znotraj ustvarjalne skupine. Vse skupaj dokumentirajo, hkrati pa sistem nadzornih kamer ujame resnično nemirno dogajanje v galeriji. Razstava je zgodba o napetosti konfliktov prenapetega neoliberalnega sveta, med družbenimi zahtevami 21. stoletja in tradicijo starega sveta, ki se odraža tako v realnem življenju kot tudi znotraj vizualnih, zvočnih, tekstovnih in tehnoloških oblik sporočanja. Vipotnik je z galerijo sodeloval že pri projektu In Medias Res (2014) (www.inmediasres-lb.com).

---

Stratifikacija Lune (2015) dokumentarni film o celotnem projektu Vertikalni trki, katerega produkcija bo tekla vzporedno s samo razstavo, v katero so vključeni tudi slovenski umetniki. Film beleži realno dogajanje, hkrati pa s postopkom filma v filmu to realnost preči z avtorskimi prijemi. Drži se opazovalnega participatornega modusa, ki se postopoma prelamlja v refleksijo. Govori tudi o situaciji zunaj zidov in o politični klimi, ki spremlja postavljanje progresivne umetniške razstave. Produkcijo filma je podprla tudi RTV Slovenija in ga uvrstila med dokumentarce meseca.

---

Čas alikvotnih delcev (2013, glasba Marjan Šijanec, prod. Slovenski etnografski muzej, 10') je delo, v katerem asociativni tok raznoterih kadrov deli estetiko s posebno vizualno antropologijo. Preplet kinematografskih kodov in podkodov, kot da deli celoto brez ostankov in zavrtinči pretekli in sedanji čas, med naravo in civilizacijo, med tradicijo in urbano kulturo, med skupnost in posameznika v en sam samcat prelet. Ta v svoji paradigmatični kategoriji izbire prisvoji in uredi posnetke arhiva iz Slovenskega etnografskega muzeja v novo optično in fonološko sled poetičnega prostora spomina.

---

Miha Vipotnik, Lumino auro

Lumino auro (2011, 23'44'') je zaradi nenehnega spreminjanja formata zelo kompleksen. Variacije površine so subtilne, pogosto komaj opazne in zato vzbujajo nelagodje v gledanju, saj na več ravneh povzroča prostorsko stisko. Prvi nivo nelagodja je prazna slabo osvetljena soba. Dogajanje na televiziji je edini premik v statičnem posnetku klavstrofobičnega prostora. Drugi nivo nelagodja je ustvarjen s kolažem heteroklitnih internetnih posnetkov, ki ritmično preplavljajo statičen prostor sobe. Video delo posredno izraža umetnikovo zaskrbljenost nad politično problematičnim prostorom Bližnjega vzhoda, vendar to zaskrbljenost izraža prikrito, brez direktnih asociacij.

Miha VipotnikMiha Vipotnik je na ALU v Ljubljani leta 1979 končal specialko iz videa in televizije. Bil je pobudnik in sodirektor treh mednarodnih video bienalov Video CD v Ljubljani (1983–1987). Pozneje je končal še študij filma na oddelku za »Film and Live Action« na akademiji CalArts v Los Angelesu. V 70. in 80. letih je sodeloval z nacionalno televizijo (RTV Ljubljana) in tam ustvaril svoja video dela in glasbene spote. V video in televizijsko produkcijo je vpeljal umetniško rabo tehnologije in elektronsko eksperimentiranje. V letih 1989-1994 je v Los Angelesu odprl svojo video produkcijo XYZX in sodeloval s TV hišami in filmskimi studii po svetu. Sredi 90. let je delal v LBMA Video Annex, Long Beach, in realiziral številne instalacije in videe mednarodnih umetnikov. Od leta 1996 spet deluje tudi v Sloveniji in za TV SLO in številne oglaševalske agencije režira oddaje in predstavitvene videe. Od leta 2002 vodi kreativne video delavnice po svetu ter predava dokumentarni video na FDV v Ljubljani in vodi delavnice za umetniški video in instalacije na Univerzi USEK v Bejrutu, Libanon. Je eden tistih umetnikov, ki so video prepoznali kot svoje temeljno izrazno sredstvo že zelo zgodaj in so v njem aktivni še danes, pa naj gre za enokanalna video dela ali za vključitev videa kot enega med izraznimi sredstvi v kompleksne večmedijske projekte. Za njegovo umetniško prakso so značilne performativnost, poudarjena časovna komponenta in procesualnost v grajenju enigmatičnih osebnih pripovedi ter palimpsest podob, napisov in govora.

Miha Vipotnik na Postaji DIVA

Brez žebljev in podstavkov 2016
V okviru ciklusa Brez žebljev in podstavkov bomo tudi v letu 2016 predstavili pomembne intermedijske umetnike. Ciklus projektov je diskurzivne narave, predstavlja pa avtorje, ki delujejo na področju sodobnih umetniških praks (instalacije, performansa, videa, interdisciplinarnih in spletnih projektov). V Projektni sobi SCCA avtorji uporabljajo različne medije in programska orodja, ki omogočajo intermedijske projekte na računalniških zaslonih, televizijskih ekranih in stenskih projekcijah. Poleg razstave manjšega formata, oziroma manjše in-situ intervencije oziroma performansa v Projektni sobi SCCA je dogodek namenjen predvsem predstavitvi umetniškega opusa avtorja ali avtorice, ter temeljnih izhodišč za njeno/njegovo delo, ki služi kot povod za pogovor s publiko. Sodelovanje občinstva v diskusiji širi interpretativno polje umetniških praks, umetnikom pa je refleksija vzpodbudna povratna informacija.

Vabljeni umetniki v letu 2016:
Miha Vipotnik, Davorin Marc, Boštjan Čadež, Nika Oblak & Primož Novak

Fotografije dogodka
Foto: arhiv Scca-Ljubljana

Miha Vipotnik: Od delcev do trkov Miha Vipotnik: Od delcev do trkov

Miha Vipotnik: Od delcev do trkov Miha Vipotnik: Od delcev do trkov

Miha Vipotnik: Od delcev do trkov Miha Vipotnik: Od delcev do trkov

[Objavljeno: 28. 12. 2015]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si