Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Svet umetnostiSvet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | 16. leto

Kdo (ne) potrebuje kritike?
Mednarodni projekt o kritiških praksah

Kome (ne)treba kritika?

SCCA-Ljubljana & Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti je partner mednarodnega projekta Svet okoli nas – kritični pogledi v regiji (Svet oko nas – kritički pogledi u regiji), ki se posveča stanju kritike v (sodobni) umetnosti.

Projekt vodi zagrebška nevladna organizacija Kurziv, platforma za vprašanja kulture, medijev in družbe v sodelovanju z organizacijami
Kulturtreger (Zagreb), SEECult.org(Beograd), Kontrapunkt (Skopje) in SCCA-Ljubljana. Partnerske organizacije, ki delujejo na področju izobraževanja za poklice v kulturi (kritiki, kuratorji, novinarji, uredniki) in kot podporne organizacije za izboljšanje produkcijskih pogojev in promocijo kulture, so že večkrat sodelovale skupaj, zlasti na temo vloge kritike in kritiškega pisanja v družbi, kritičnega vrednotenja umetniške produkcije in izobraževanja mladih avtorjev na področju kritike.

Beograd: javni pogovor o kritiki, kolokvij in delavnica za mlade kritike

V soboto, 27. maja, ob 19. uri se je v Beogradu (Magacin, Kraljevića Marka 4-8) odvijal javni pogovor o stanju umetnostne kritike v regiji. Gledališki, literarni, filmski in likovni kritiki iz regije in Beograda ter predstavniki partnerskih organizacij so razpravljali, kje se nahaja umetnostna kritika danes in ali je zanjo dovolj prostora v javnosti, ki jo nagovarja.  Kakšna je vloga kritike, na kakšen način se prilagaja hitremu razvoju novih tehnologij in ali obstaja možnost potrditve njene pomembnosti in prepoznavnosti? Med udeleženci so bili predstavniki zlasti iz hrvaškega in srbskega kulturnega prostora, kritiki, kuratorji, novinarji in umetniki: Una Bauer, Igor Ružić, Neven Svilar, Nina Čalopek, Luka Ostojić, Lujo Parežanin, Vladimir Arsenić, Nađa Bobičić, Maja Ćirić, Branislav Dimitrijević, Ivan Velisavljević, Danijela Purešević, DeMaterijalizacija umetnosti … in predstavniki partnerskih organizacij: Antonija Letinić (Kurziv), Mika Buljević (Kulturtreger) in Vesna Milosavljević (SEECult). Poleg javnega pogovora je beograjski del projekta vključeval tudi tridnevni interni kolokvij kritikov, namenjen oblikovanju publikacije, ki bo izšla do konca leta, ter mentorsko delavnico za mlade kritike s področja literature in vizualnih umetnosti, ki sta jo vodila literarni kritik Vladimir Arzen in umetnostna zgodovinarka in samostojna kuratorka Maja Ćirić.

Dogodek Kome (ne)treba kritika? Dogodek Kome (ne)treba kritika?

Dogodek Kome (ne)treba kritika? Dogodek Kome (ne)treba kritika?

O projektu Svet okoli nas – kritični pogledi v regiji 

Mednarodni projekt je nadaljevanje dosedanjih aktivnosti sodelujočih partnerjev na področju obravnave kritike in kritiških praks v regiji, ki so se začele zdaj že davnega leta 2011 v sklopu regionalnega projekta #CriticizeThis!. Namen projekta Svet okoli nas – kritični pogledi v regiji je nadaljevanje tega dialoga in spodbuda za nadaljevanje začete razprave.  Cilj projekta je zbrati skupaj dosedanje zaključke in razmišljanja o stanju kritike, tako v regiji kot širše, ter ponuditi gradivo za nadaljevanje in širjenje dialoga, tako s partnerji znotraj sodelujočih držav kot med akterji na regionalni in širši mednarodni sceni.  Temeljno vprašanje, ki smo si ga zastavili, je bilo, kaj je kritika danes, s poudarkom na kritiki umetniških praks in njeni ujetosti v procese, ki vplivajo na njeno preoblikovanje. Na eni strani gre za radikalne in hitre spremembe na področju medijev, ki jih opazujemo zadnjih štirideset let, ki jih je spodbudil razvoj novih tehnologij. Na drugi strani pa je njeno preoblikovanje pogojeno s procesi, ki se odvijajo v samem polju umetniške produkcije, za katero je značilna interdisciplinarnost, iskanje novih oblik, jezikov, pristopov in platform.  Kje je kritika danes, koga naslavlja, kakšna je njena vloga in kako najde svoje nove oblike in jezike – so nekatera od vprašanj, h katerim se pogosto vračamo in jih poskušamo puščati odprta za širšo javno diskusijo.

Projekt podpira Zaklada Kultura nova v okviru programskega področja razvoja skupnih platform v JV Evropi.

Projektu lahko sledite tudi na FB profilih organizacij: Kurziv (Kulturpunkt.hr) in Kulturtreger (Booksa) iz Hrvaške, Kontrapunkt iz Makedonije, SEEcult.org iz Srbije in SCCA-Ljubljana iz Slovenije.

[Objavljeno: 1. 6. 2017]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si