Nekaj minut kasneje.

Končna razstava 16. leta šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, 2017/2018.

15. 5.–7. 6. 2018
Odprtje: torek, 15. maj 2018, ob 20. uri

Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


 

Umetnik: Voranc Kumar
Kurator in kuratorke: Urška Aplinc, Maja Burja, Anja Guid, Ajda Ana Kocutar, Iza Pevec, Adrijan Praznik
Mentor in mentorica: Alenka Gregorič, Miran Mohar
Vodja šole: Miha Kelemina

Odprtje končne razstave bo v torek, 15. maja 2018, ob 20. uri v Galeriji Škuc, razstava pa bo na ogled do 7. junija 2018. Vabljeni!


O RAZSTAVI

Voranc Kumar je tekom šolanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje nekaj časa dokumentiral jutranje dogajanje ob kuhanju prve kave v ateljeju. Iz zajetega materiala sta takrat nastala delo Prva kava (2014) in njegovo nadaljevanje oz. ponovitev Radijska igra: Prva kava (2015). Nekaj minut kasneje. se vrača k delu v nastajanju – v polje nejasnosti in necelovitosti. Z razstavo smo kuratorji in umetnik skupaj vnovič posegli v prvotni material, ki, razstavljen večkrat, niha med delom in nečim, kar to (še) ni.

Gre za poskus vračanja k odloženemu materialu, da bi ta bil aktualiziran in razprt – ustvarjal različne svetove dela ter vzpostavljal polje mnogoterih in mimobežnih pogledov.

VEČ O RAZSTAVI NA SPLETNI STRANI ŠOLE SVET UMETNOSTI


Voranc Kumar (Koper, 1990) zaključuje študij kiparstva na ALUO in dvopredmetni študij filozofije in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Njegovo delovanje je razpeto med vizualno umetnostjo in gledališčem, dela tudi kot scenograf in avtor videa. Sodeloval je na skupinskih razstavah: Kaj je učenje? (Media Nox v Mariboru), Pravočasno (Galerija Škuc v Ljubljani), Transform (Galerija Constantin Brancusi v Bukarešti).  Od leta 2017 je član uredništva revije Šum.


SPREMLJEVALNI PROGRAM

Javna vodstva: torek, 22. maj in četrtek, 7. junij (vodstvo po razstavi s kuratorji), torek, 29. maj (vodstvo po razstavi z umetnikom).
Likovne delavnice: nedelja, 27. maj, in nedelja, 3. junij.

Razstavo bo pospremil tudi katalog.


FOTOGRAFIJE ZA MEDIJE


Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana / Svet umetnosti
Koprodukcija: Galerija Škuc

Končno razstavo 16. leta Sveta umetnosti podpirata Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana


Sponzorji razstave: Riko, d. o. o., Zavarovalnica Sava, d. d., New Moment d. o. o., Elektro Ljubljana d. d. in Vina PANON.

Donatorji in donatorke: Petja Grafenauer, Rebeka Vidrih, Zavod Menuet

Zahvale: MG+MSUM, Mestna galerija Ljubljana, Modri kot

Vsem iskreno hvala!