Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

ArtservisSamoorganiziranje umetnikov
za izboljšanje njihovega položaja

Okrogla miza

Petek, 9. 10. 2009, ob11. uri
Center urbane kulture Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Moderator: Maks Soršak
Gostje: Jadranka Ljubičič (Odprta zbornica), Jurij Krpan (Asociacija), Denis Miklavčič (SUKI pri Glosi), mag. Marija Mojca Pungerčar (Artservis), Nemanja Cvijanović (umetnik, Reka/Benetke), Dragoslav Krnajski (umetnik, Beograd)

Okrogla miza Samoorganiziranje umetnikov za izboljšanje njihovega položaja bo posvečena statusu in položaju ustvarjalcev v kulturi in njihovim iniciativam za izboljšanje pogojev delovanja. Gostje iz Slovenije, Hrvaške in Srbije bodo razložili, kako in zakaj so se samoorganizirali na lokalni in nacionalni ravni, kaj so že dosegli in kakšni so njihovi cilji. Spregovorili bodo o razmerah, znotraj katerih delujejo, o metodah njihovega organiziranega delovanja ter o dialogu z državo in mestnimi oblastmi pri reševanju problemov produkcijskih pogojev v kulturi, formalnih statusov umetnikov, sistemi socialnih transferjev za umetnike itd.

Gostje prihajajo iz vrst umetniško/civilnodružbenih iniciativ iz Slovenije, Hrvaške in Srbije in Makedonije, oz. iz samoorganiziranih skupin umetnikov oz. kulturnikov (društva, formalne ali neformalne skupine, sindikat in medij), ki si prizadevajo za izboljšanje produkcijskih pogojev v umetnosti in kulturi.

Cilj okrogle mize je doseči boljšo informiranost javnosti o delovanju samoorganiziranih kulturniških iniciativ na nacionalnem in mednarodnem nivoju ter vzpodbuditi kulturnike k medsebojnemu povezovanju in sodelovanju.

Moderator:

Maks SoršakMaks Soršak (Slovenija)
Med leti 1984-1991 je študiral  pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. V letih 1985-1994 je honorarno delal v NUK. V letih 1994-2003 je deloval v Gledališču Glej kot tajnik in v.d. umetniškega vodja. Od leta 1997 je zaposlen v Moderni galeriji kot sekretar. Sodeloval je pri različnih raziskavah (CNVOS, Umanotera, Mirovni inštitut .) o položaju NVO.
Član sveta zavoda PIC-a (nadomestni mandat) do 2004. Sodeluje z Društvom Asociacija nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture od ustanovitve dalje.

 

Udeleženci:

Nemanja Cvijanović (Hrvaška)
Živi in dela v Reki in Benetkah. Diplomiral je iz slikarstva na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Obiskuje podiplomski študij projektiranja in produkcije vizualnih umetnosti na arhitekturni univerzi I.U.A.V. v Benetkah. Preden so mu dramatično zmanjšali ure zaradi sodelovanja na študentki blokadi, je predaval risanje na Akademiji uporabnih umetnosti v Reki. Na področju kulture je aktiven od leta 1995. Je član Hrvaške skupnosti samostojnih umetnikov (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika), hrvaških društev likovnih umetnikov Reke in Zagreba, zadruge Drugo More iz Reke (Udruga Drugo More) in italijanske stranke Rifondazione Comunista. Na tržišču sodobne umetnosti ga zastopajo galerije Galleria T293 iz Neaplja, ŠKUC iz Ljubljane in Galerija SIZ iz Reke, kjer je tudi programski vodja.

Dragoslav KrnajskiDragoslav Krnajski (Srbija)
Živi in deluje v Beogradu kot samostojni umetnik. Leta 1982 je dokončal študij na Fakulteti za likovne umetnosti v Beogradu, dve leti kasneje pa še podiplomski študij na isti ustanovi. Razstavljal je na mnogih skupinskih razstavah doma in v tujini. Nagrajen je bil s pomembnimi nagradami na področju kiparstva. V devetdesetih je sodeloval pri ustanovitvi umetniške skupine Led Art (1993) in Centra za kulturno dekontaminacijo (1994). Med leti 1997-2002 je bil predsednik Združenja likovnih umetnikov Srbije (Udruženje likovnih umetnika Srbije ULUS). Med leti 2002-2007 je predsedoval Koordinacijskemu odboru umetniških združenj Srbije. V tem času so se na nivoju države in lokalne samouprave reševala vprašanja statusa umetniških združenj, umetnikov in statusa samostojnih umetnikov. Zadnja leta je sodeloval v formiranju in aktovnostih Inicijativnega odbora za spremembe in dopolnitve Načrta Zakona o kulturi, kjer je opozarjal na nespoštovanje procedur pri uveljavljanju zakona kot tudi na negativna določila zakona ter se zavzemal za spremembe.

Jurij KrpanJurij Krpan (Slovenija)
Jurij Krpan, arhitekt po izobrazbi, je leta 1994 prevzel v svoje roke program Galerije Kapelica (takrat delujoče pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani) in v galeriji vzpostavil eno od žarišč sodobne umetniške produkcije in prezentacije v ljubljanskem/slovenskem prostoru. V programu Kapelice so našli svoj prostor projekti s področja novih medijev, umetniški posegi v galerijski prostor, ekstremne telesne prakse in predvsem slednje so galerijo postavile pod žaromete kulturne scene (in širše) in vzpostavile specifično umetniško sceno in publiko. Poleg galerijskega in kuratorskega dela je tudi predsednik Društva Asociacija.

Jadranka LjubičičJadranka Ljubičič (Slovenija)
Od leta 2000 je umetniška vodja galerije Alkatraz. Leta 2003 je diplomirala na oddelku umetnostne zgodovine. Trenutno končuje magistrski študij na oddelku umetnostne zgodovine. Od leta 2006 kurira razstave v Peterokotnem stolpu ljubljanskega gradu v sodelovanju z DLUL. Je ustanovna članica Odprte zbornice za vizualno umetnost in članica Društva Asociacija.

Denis MiklavčičDenis Miklavčič (Slovenija)
Na Fakulteti za management Koper je diplomiral iz ekonomije. V preteklosti je bil scenski delavec v filmu in gledališču, organizator in vodja projektov pri gledališču in filmu ter producent televizijskih oddaj in prireditev. Leta 2004 je postal predsednik SUKI, sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja pri sindikatu GLOSA. Med leti 2006-2009 je bil svetovalec sindikata GLOSA pri pogajanjih za sistem plač v javnem sektorju in kolektivni pogodbi za kulturo. Leta 2007 je zasnoval in vodil mednarodni projekt >Uporaba danske in švedske dobre prakse za organizacijo samostojnih delavcev v avdiovizualni dejavnosti v novih državah članicah EU<. Istega leta je postal član nadzornega sveta Filmskega sklada Slovenije, javnega sklada, med junijem in septembrom pa tudi vršilec dolžnosti direktorja te ustanove. V letu 2009 je direktor Filmskega sklada Slovenije po pooblastilu vlade RS. V letu 2009 je član Projektne medresorske skupine za celostno reševanje problemov samozaposlenih pri Ministsrtvu za kulturo RS.

Marija Mojca PungerčarMag. Marija Mojca Pungerčar (Slovenija)
Živi in dela v Ljubljani. Je samozaposlena ustvarjalka na področju kulture. Leta 1989 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 2001 magistrirala iz novih žanrov na San Francisco Art Institute v Kaliforniji. S svojimi umetniškimi projekti se od leta 1983 predstavlja doma in v tujini. Deluje na področju sodobne vizualne umetnosti, ukvarja se tudi z gledališko kostumografijo. Leta 2004 je soustanovila Kulturno umetniško društvo Trivia. Od leta 1992 se posveča tudi pisanju in uredniškemu delu na področju kulturnega novinarstva. Med letoma 1993-1994 je bila odgovorna urednica revije za kulturo M'ZIN. Od leta 2004 je urednica spletnega portala Artservis. Je ustanovna članica Odprte zbornice za vizualno umetnost in članica izvršnega odbora SUKI pri GLOSI. V letu 2009 je članica Projektne medresorske skupine za celostno reševanje problemov samozaposlenih pri Ministsrtvu za kulturo RS.

 

Organizacije:

Asociacija
Društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju umetnosti in kulture Asociacija je bila leta 2003 ustanovljena z namenom izboljšanja položaja nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture. Osnovni cilj je zagotavljanje enakopravnih pogojev za delovanje v primerjavi s tistimi v javnih zavodih ter splošno izboljšanje položaja kulture v državi in družbi.

Artservis
Artservis, projekt SCCA-Ljubljana, je spletni portal za umetnike, teoretike in kulturne menedžerje, ki delujejo v Sloveniji in/ali v tujini. Deluje od leta 2001. Poleg objavljanja razpisov in natečajev Artservis svetuje tudi pri opravljanju dejavnosti v kulturi ter omogoča brezplačno pravno pomoč. Artservis spremlja spremembe na področju zakonodaje in uredb za samozaposlene, društva in zavode ter o njih obvešča svoje uporabnike. Na področju uveljavljanja in ohranjanja pravic za samozaposlene v kulturi nastopa kot pobudnik akcij, podpornik in obveščevalec.

Odprta zbornica za vizualno umetnost
OZ je forum za samoorganizacijo samozaposlenih na področju sodobne umetnosti in neformalni sindikat, ki zastopa interese samozaposlenih v kulturi in vseh tistih, ki delajo na področju sodobne vizualne in intermedijske umetnosti. Od ustanovitve leta 2008 deluje po principu formiranja delovnih skupin, ki pokrivajo različna področja. Posamezniki, ki sestavljajo Odprto zbornico za vizualno umetnost, so aktivni ustvarjalci sodobne umetnosti, v večini primerov samozaposleni na področju kulture.

SUKI - sindikalna konferenca samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja
SUKI deluje pri sindikatu Glosa. Že deset let si prizadeva za izboljšanje položaja samostojnih ustvarjalcev na področju kulture. Vključen je v mednarodno organizacijo sindikatov v UNI - MEI (Media and Entertainment International), v okviru katere je sodeloval na mednarodnih konferencah in tam opozarjal na slab položaj svobodnjakov v Sloveniji. Leta 2006 je SUKI predlagal aneks h kolektivni pogodbi za kulturo, ki bi urejal položaj svobodnjakov. Od leta 2008 je SUKI okrepljen z novimi sodelavci, aktivnimi ustvarjalci sodobne umetnosti in kulture.

Koncept: mag. Marija Mojca Pungerčar

Okrogla miza je del projekta Let's Talk Critic Art (2009-2010), ki kritične aspekte sodobne umetnosti preizprašuje (okrogle mize, javni intervjuji) ter jih dokumentira in arhivira (spletna dokumentacija, publikacija).

Projekt vodi kulturni portal SEEcult.org (Srbija) s partnerji SCCA-Ljubljana / Artservis (Slovenija), Kulturpunkt (Hrvaška) in Forum Skopje (Makedonija). Partnerji so člani neformalne mreže kulturnih portalov inSEEcp,ustanovljene leta 2006 z namenom povezovanja uredništev portalov in vzpodbujanja mednarodnega kulturnega sodelovanja v državah nekdanje Jugoslavije.

Projekt Let's Talk Critic Art podpira Evropska kulturna fundacija.

 

 

 
Fokus

Svetovni dan AV
dediščine 2017

Slovenska kinoteka
27. 10. 2017
ob 19.00 in ob 21.30
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si