Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Refleksija posveta o statusu in položaju umetnikov: video esej in intervjuji

Okrogla miza Samoorganiziranje umetnikov za izboljšanje njihovega položaja, ki je potekala v petek, 9. 10. 2009 v Centru urbane kulture Kino Šiška, je projekt Artservisa. Poročilo z okrogle mize je dostopno na naših spletnih straneh, v njem pa so zapisani pomembni zaključki.

Sodelujoči partnerji pa so pripravili še dodatno refleksijo okrogle mize v obliki intervjujev z udeleženci in video esej. Refleksija je del projekta Let's Talk Critic Art (2009-2010) in tvori neprecenljiv arhiv, ki mapira in zgodovini kulturno-umetniške prakse in pobude, ki s kritično ostjo sprožajo pozitivne spremembe v umetnosti na področju držav nekdanje Jugosalvije.

Artservis je pripravil video esej

Toni Poljanec, stalni sodelavec SCCA-Ljubljana, je pripravil video esej z okrogle mize, dolg dobrih trideset minut, v katerem lahko sledite diskusiji na okrogli mizi s pomembnimi prispevki sodelujočih in občinstva.
Moderator: Maks Soršak
Gostje: Jadranka Ljubičič (Odprta zbornica), Jurij Krpan (Asociacija), Denis Miklavčič (SUKI pri Glosi), mag. Marija Mojca Pungerčar (Artservis), Nemanja Cvijanović (umetnik, Reka/Benetke), Dragoslav Krnajski (umetnik, Beograd)

MP3Zvočni zapis okrogle mize (mp3, dolžina: 129 minut, 37 MB)

Hkrati je Toni Poljanec izdelal tudi video esej javnega intervjuja, na katerem sta se predstavila dva avtorja, ki sta se uspela samoorganizirati v smislu vzpostavitve ustreznih pogojev za lastno produkcijo: Andrej Rozman - Roza je ustanovitelj, vodja in član najmanjšega možnega gledališča (Rozinteater) in po novem tudi ustanovitelj verske skupnosti, Tomaž Dernovšek - Vinči pa ustanovitelj in vodja Muzeja premoderne umetnosti. Spraševala je Tanja Lesničar Pučko.

MP3Zvočni zapis javnega intervjuja (mp3, dolžina: 81 minut, 23 MB)

Kulturpunkt in SEEcult sta izprašala udeležence iz Slovenije, Srbije in Hrvaške

Dea Vidović, urednica Kulturpunkta, in Vesna Milosavljević, urednica SEEculta, sta se pogovarjali o statusu in položaju umetnikov v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem. Intervjuje v hrvaškem in srbskem jeziku lahko preberete na portalu Kulturpunkt ali SEEcult.

 

Zalažemo se za konstruktivni dijalog

O statusu i položaju slovenskih umjetnika razgovaramo s Marijom Mojcom Pungerčar

Marija Mojca PungerčarMarija Mojca Pungerčar živi in dela v Ljubljani. Je samozaposlena ustvarjalka na področju kulture. Leta 1989 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 2001 magistrirala iz novih žanrov na San Francisco Art Institute v Kaliforniji. S svojimi umetniškimi projekti se od leta 1983 predstavlja doma in v tujini. Deluje na področju sodobne vizualne umetnosti, ukvarja se tudi z gledališko kostumografijo. Leta 2004 je soustanovila Kulturno umetniško društvo Trivia. Od leta 1992 se posveča tudi pisanju in uredniškemu delu na področju kulturnega novinarstva. Med letoma 1993-1994 je bila odgovorna urednica revije za kulturo M'ZIN. Od leta 2004 je urednica spletnega portala Artservis. Je ustanovna članica Odprte zbornice za vizualno umetnost in članica izvršnega odbora SUKI pri GLOSI. V letu 2009 je članica Projektne medresorske skupine za celostno reševanje problemov samozaposlenih pri Ministrstvu za kulturo RS.

Intervju:

 

Treba povezati umjetnike u regiji / Potrebna korekcija zakona

O statusu i položaju srbijanskih umjetnika razgovaramo s Dragoslavom Krnajskim

Dragoslav KrnajskiDragoslav Krnajski živi in deluje v Beogradu kot samostojni umetnik. Leta 1982 je dokončal študij na Fakulteti za likovne umetnosti v Beogradu, dve leti kasneje pa še podiplomski študij na isti ustanovi. Razstavljal je na mnogih skupinskih razstavah doma in v tujini. Nagrajen je bil s pomembnimi nagradami na področju kiparstva. V devetdesetih je sodeloval pri ustanovitvi umetniške skupine Led Art (1993) in Centra za kulturno dekontaminacijo (1994). Med leti 1997-2002 je bil predsednik Združenja likovnih umetnikov Srbije (Udruženje likovnih umetnika Srbije ULUS). Med leti 2002-2007 je predsedoval Koordinacijskemu odboru umetniških združenj Srbije.

Intervju:

 

Treba preuzeti institucije u kulturi

O statusu i položaju hrvatskih umjetnika razgovaramo s Nemanjom Cvijanovićem

Nemanja Cvijanović živi in dela v Reki in Benetkah. Diplomiral je iz slikarstva na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Obiskuje podiplomski študij projektiranja in produkcije vizualnih umetnosti na arhitekturni univerzi I.U.A.V. v Benetkah. Na področju kulture je aktiven od leta 1995. Je član Hrvaške skupnosti samostojnih umetnikov (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika), hrvaških društev likovnih umetnikov Reke in Zagreba, zadruge Drugo More iz Reke (Udruga Drugo More) in italijanske stranke Rifondazione Comunista.

Intervju:

Projekt Let's Talk Critic Art (2009-2010) vodi kulturni portal SEEcult.org (Srbija) s partnerji SCCA-Ljubljana / Artservis (Slovenija), Kulturpunkt (Hrvaška) in Forum Skopje (Makedonija). Partnerji so člani neformalne mreže kulturnih portalov inSEEcp,ustanovljene leta 2006 z namenom povezovanja uredništev portalov in vzpodbujanja mednarodnega kulturnega sodelovanja v državah nekdanje Jugoslavije.
Projekt Let's Talk Critic Art podpira Evropska kulturna fundacija.

 

 

 
Fokus

Svetovni dan AV
dediščine 2017

Slovenska kinoteka
27. 10. 2017
ob 19.00 in ob 21.30
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si