Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

POTUJOČI KINO BRIDKA BEBIČA PREDSTAVLJA:
NA DOMAČEM VRTU 1-3

Sreda, 12. oktober 2005, ob 20. uri
Projektna Soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana je v letu 2005 oblikoval dva nova programa Studio 6 in Brez žebljev in podstavkov, ki potekata v Projektni sobi SCCA.

V sklopu obeh programov bo Bratko Bibič v sredo, 12. oktobra, ob 20. uri v Projektni sobi SCCA predstavil Potujoči kino Bridka Bebiča in filmsko trilogijo Na domačem vrtu 1-3.

Ob predvajanju insertov iz filmske trilogije Na domačem vrtu 1-3 bo Bibič predstavil konceptualno zasnovo ustvarjalne montaže, s katero izbira zanimive inserte iz slovenske filmske zgodovine in jih montira v novo atraktivno podobo oz. v novo izvirno filmsko zgodbo. Bibič nam bo razkril tudi svoje produkcijske postopke montiranja, recikliranja, adaptiranja in arhiviranja neme in zvočne kinematografske tradicije Slovencev od leta 1905 dalje.

Na domačem vrtu 1-3 je torej nekakšna >zgodovinska fikcija<, ki prek arhivskih filmskih posnetkov pripoveduje >dokumentirano< zgodbo o zgodovini in njenih pomenih.

Več informacij:
http://www.bratkobibic.net/

O PROJEKTU:
Leta 1999 je harmonikar Bratko Bibič s sodelavci začel montirati, reciklirati, adaptirati in arhivirati nemo in zvočno kinematografsko tradicijo Slovencev od leta 1905 dalje. Nastal je Potujoči kino Bridka Bebiča, ki obsega komponiranje in živo izvajanje glasbe ob projekcijah slovenske filmske tradicije. Filmska trilogija je razdeljena na obdobja od leta 1905 do 1941, od leta 1945 do zgodnjih 60. let in od zgodnjih 60. let do danes, zaključuje pa se kot avdiovizualna celota, posvečena stoletnici slovenskega filma.

O FILMU:
Leta 1906 je pionir slovenskega filma dr. Karol Grosmann posnel manj kot minuto dolg film Na domačem vrtu, ki ga je sto let pozneje Bratko Bibič izbral za uvodno sekvenco svoje skupaj več kot dve uri trajajoče integralne verzije istoimenske filmske kompilacije oz. montaže odlomkov iz dokumentarnih, reportažnih, igranih, nemih in zvočnih posnetkov, ki so jih slovenski filmarji medtem naredili doma in v tujini.

O GLASBI:
Avtorska glasba v filmski trilogiji nastopa v različnih vlogah: kot klasična paradigma: nemi film - živa instrumentalna glasbena spremljava; kot nakazovalec vloge, pomena in podobe harmonike v miru, vojni, revoluciji; kot interakcija filmskih podob in modificiranih originalnih filmskih zvokov (šumov, govorice).

O AVTORJU:
Harmonikar in skladatelj Bratko Bibič deluje od zgodnjih 80. let naprej pretežno v tujini, kjer je (bil) v tej ali oni zasedbi ter solistično udeležen v več sto koncertnih nastopih v Zahodni Evropi, Indiji, Kanadi in ZDA. Bil je ustanovni član legendarne ljubljanske skupine Begnagrad v 70. in zgodnjih 80. letih. V poznih 80. letih koncertira po Evropi in v Kanadi ter izda več albumov z mednarodno skupino Nimal (Slovenija, Švica, ZDA), ki preneha z delovanjem v letu 1991. V prvi polovici 90. let in na začetku novega tisočletja koncertira predvsem solistično, sodeluje z glasbeniki in glasbenicami v improviziranih, konceptualnih in ad hoc projektih, večinoma v mednarodnem prostoru, sklada, izvaja in pleše v produkcijah sodobnega plesa (En Knap itd.). Od polovice 90. let dalje sklada in igra v duetu s slepim dunajskim harmonikarjem Ottom Lechnerjem (1995-), z ljubljansko skupino Bratko Bibič & The Madleys/Zmešani venčki (Slovenija, 1996-) ter z mednarodnim harmonikarskim kvintetom Accordion Tribe (Slovenija, ZDA, Avstrija, Finska, Švedska, 1996-). Mdr. nastopi v Chichago Symphony Orchestra Center (B.B. & The Madleys, 2002), Wiener Konzerthaus - Mozartsaal in Brucknerhaus Linz (Accordion Tribe, 2002). S projektom Potujoči kino Bridka Bebiča predstavlja: Na domačem vrtu od leta 2000 dalje redno gostuje v domovini in tujini (ZDA, Avstrija, Nizozemska, Belgija, Švica, Nemčija, Italija, Hrvaška, SCG).

Do leta 2002 je izšlo skupaj 12 izdaj Bibičeve glasbe na nosilcih zvoka v Sloveniji, Švici, Franciji, Nemčiji in Izraelu. Posnetki Bibičevih skladb (3) ali njegovih improviziranih interpretacij skladb drugih avtorjev (3) so izšli na 6 CD kompilacijah v Londonu, Berlinu, New Yorku, Ženevi, Neuchatelu in v Ljubljani.

EKIPA POTUJOČEGA KINA BRIDKA BEBIČA:
Bratko Bibič, harmonika

The Madleys:
Matjaž Sekne, violina, viola, klavir
Bogo Pečnikar, klarinet, bariton saksofon
Vasko Atanasovski, alt, sopran saksofon, flavta
Marjan Stanič, bobni, tolkala


 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si