Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)
VIDEO/ARHIV

Postaja DIVA

Postaja DIVA

Postaja DIVA je primarno spletni in fizični arhiv video in novomedijske umetnosti, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja video in novomedijske umetnosti.

Vsebuje že več kot tisoč enot avtorskih, dokumentarnih in glasbenih video del umetnikov, umetnic in skupin iz slovenskega prostora v razponu od leta 1969 do danes – to je prva in temeljna kategorija arhivskega gradiva.

V arhivu pa poleg umetniških del hranimo tudi dokumentarne posnetke in televizijske oddaje o videu, novih medijih, dogodkih, posamičnih umetnikih in umetnicah. Takšno gradivo je pomemben vir za raziskovanje in razumevanje, ki prispeva tako k interpretaciji umetnin kakor tudi k razkrivanju konteksta. Arhivsko gradivo Postaja DIVA sproti dopolnjuje, s pogovori in predstavitvami pa celostno razkriva kontekst delovanja posameznega umetnika, umetniškega dela ali umetnostnega obdobja. Materiali iz fizičnega arhiva Postaja DIVA so na ogled v prostorih SCCA-Ljubljana, v Projektni sobi na Metelkovi 6 v Ljubljani, kjer potekajo tudi interni posveti z umetniki in umetnicami, ki se jih tematika arhiviranja sodobne video in medijske umetnosti tiče neposredno.

Projektna soba Sašo Sedlaček, Infokalipsa

 

PROGRAMI POSTAJE DIVA

Postaja DIVA v galeriji Škuc
Foto: Dejan Habicht

Postaja DIVA je vključila, nasledila in nadgradila tudi dokumentacijski, arhivarski in raziskovalni projekt Videodokument: Video umetnost v slovenskem prostoru 1969-1998 (SCCA-Ljubljana,1994–2001). Ta je prvič sistematično obdelal, popisal in zbral selekcijo po mnenju snovalcev najpomembnejših avtorjev videastov v slovenskem prostoru, postavil je terminološko in teoretično podlago nadaljnjim raziskavam in uspel zbrati tudi dokaj širok fizični arhiv video del in dokumentov.

V okviru celostnega ukvarjanja z video in medijskimi umetniškimi praksami pa Postaja DIVA obsega še Videospotting (kurirani programi video umetnosti), Artservisovo Zbirko (fizični, spletni in mobilni arhiv tematskih projektov o produkcijskih pogojih v kulturi), Internet Portfolio (spletne predstavitve izbranih umetnikov, umetnic in skupin), Prakse arhiviranja (raziskave, razstave in izobraževalni seminarji) in referenčno literaturo o video in medijski umetnosti (knjige, publikacije, katalogi, članki v revialnem in dnevnem tisku iz slovenskega, nekdanjega jugoslovanskega in mednarodnega prostora).

Postaja DIVA je partnerski arhiv mednarodne platforme GAMA (Gateway to Archives of Media Art), ki povezuje sorodne evropske video/medijske arhive ter jim omogoča večjo vidnost in širšo dostopnost.

 

VRSTE AV GRADIVA

Postaja DIVA v galeriji Škuc
Foto: Dejan Habicht

POSTAJA DIVA: študijski video arhiv sodobnih umetnosti
(video in novomedijska umetnost, dokumenti, mednarodni arhivarski projekti)

 • umetniški video in dokumenti (akcije, projekti, performansi, predavanja, instalacije, intervjuji itd.): cca. 1000 enot (VHS, S-VHS, Beta SP, mini DV, CD-ROM, DVD, CD, mini disk, avdio kasete)
 • ŠKUC-Forum video produkcija (1982-2000)
 • dokumentarni arhiv delovanja SCCA-Ljubljana (od 1993: programi, projekti, akcije, predavanja, okrogle mize, simpoziji, posveti)
 • avtorski projekti: instalacije, akcije, performansi, razstavni projekti, internet projekti, TV projekti (v produkciji SCCA-Ljubljana)
 • avtorska video dela v SCCA tematskih in preglednih programih (pod krovnim imenom Videospotting (od 1994)
 • mednarodni arhivarski projekti:

  Arhivarske projekte in video dela so nam poklonili tudi umetniki in mednarodne raziskovalne umetnostne organizacije, mi pa smo jih tudi javno predstavili. Vse to hkrati predstavlja pomembno podlago in dodatno spodbudo za naše strokovno delo ter mednarodne izmenjave.

  V Postaji DIVA imamo, denimo, dokumentacijski in arhivarski projekt 40 Years of Video in Germany (knjiga in kompilacija 10 DVD-jev z izborom referenčnih video del) in kompilacijsko edicijo avstrijske video umetnosti Video Edition Austria - Release 01
  (dokumentacijski in arhivarski projekt neodvisne distribucijske hiše Medienwerkstatt z Dunaja). Ponosni smo tudi na kompilacijo Rewind + Play. An Anthology of Early British Video Art, kompilacije alternativne Paper Tiger TV, video kompilacijo sarajevskega SCCA …

DIVA na spletu: www.e-arhiv.org/diva

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si