Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)
PROJEKTI

Studio 6
Umetniške akcije, razstave, performansi in pogovori z likovnimi ustvarjalci, kustosi, kritiki in teoretiki

          Projketna soba

 

Studio 6 (Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana) že od leta 2004 sistematično vzpostavlja prostor za izvedbo umetniških akcij in omogoča njihovo refleksijo, spodbuja diskusije o sodobni vizualni umetniški praksi ter vzpostavlja konstruktivno sodelovanje med različnimi profili v svetu umetnosti (umetniki, kustosi, kuratorji, kritiki, teoretiki).

Program pripravljata: Miha Kelemina in Lara Plavčak

Studio 6 je od leta 2004 do 1. 8. 2015 vodila Saša Nabergoj s pomočjo koordinatork Simone Žvanut, Sonje Zavrtanik, Maje Lozić in koordinatorja Tevža Logarja.
Od 1. 8. 2015 do junija 2016 je bila vodja programa Simona Žvanut, koordinator pa Miha Kelemina.

Program 2017

Program 2016

Program 2015

Program 2014

Program 2013

Program 2012

Program 2011

Program 2010

Program 2009

Program 2008

Program 2007

Arhiv 2004-2006

Tloris projektne sobe (pdf)

PROGRAM 2017

S Studiom 6, ki bo letos že štirinajsto leto del našega programa na področju vizualne umetnosti, še naprej preizkušamo različne modele sodelovanja, predstavljamo umetniške projekte ter spodbujamo njihovo refleksijo. Tudi v letu 2017 pripravljamo dva dogodka, enega v Projektni sobi SCCA, z drugim pa nadaljujemo sodelovanja z razstavišči sodobne umetnosti.

Skupinska razstava Neki piše je drugi projekt Zavoda SCCA-Ljubljana v Galeriji Vodnikove domačije ter obenem že šesti projekt, ki raziskuje združevanje pisane besede in podobe v sodobni likovni produkciji. Vključevanje besed v umetniško delo je v zgodovini umetnosti prisotna, danes pa pogosta in posebej privlačna umetniška praksa, saj ustvarja hkratno in izmenično branje besedila in podobe. Na razstavi sodelujoči umetniki Bojan Mijatović, Horrid Habits, Leon Zuodar, Maks Bricelj ter umetnici Mina Fina in Nevena Aleksovski v svojem delu z raznolikimi pristopi preiskujejo združevanje besedila in podob kot enega izmed avtorskih načinov ustvarjanja.

V nizu sodelovanj Kurator_ka na obisku, kjer gostimo nekdanje udeleženke in udeležence Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, pa smo letos k sodelovanju povabili Majo Antončič. Kuratorka bo z umetnikom Daliborjem Borijem Zupančičem v Projektni sobi SCCA izvedla umetniško intervencijo v obliki delavnice, ki se bo skozi skupinsko dinamiko vedno bolj približevala metodam umetnostne terapije ter se bo z artikuliranjem umetniških elementov, del, praks in teorij približevala kolektivnemu kuriranju umetniške situacije in postavitve.

Neki piše
2. marec–2. april 2017
Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana
Umetniki in umetnici: Bojan Mijatović, Horrid Habits, Leon Zuodar, Maks Bricelj, Mina Fina, Nevena Aleksovski
Kuratorka: Lara Plavčak
Svetovalec: Miha Kelemina
Pomoč pri pripravi in izvedbi: udeleženke 16. leta Sveta umetnosti

V hiši, kjer bivam, je mnogo soban … ali "art terapevtski stik"
30. 11. 2017
SCCA-Ljubljana, Projektna soba, Metelkova ulica 6, Ljubljana
Avtor: Dalibor Bori Zupančič
Kuratorka: Maja Antončič

PROGRAM 2016

Studio 6 že dvanajsto leto preizkuša različne modele sodelovanja med umetniki, kuratorji, kritiki in teoretiki. Povezujeta nas prostor in kontekst Projektne sobe SCCA, kjer predstavljamo umetniške projekte ter spodbujamo njihovo refleksijo, ob posebnih priložnostih pa sodelovanja preizkušamo tudi v novih okoljih.

V začetku leta smo v galeriji Vodnikove domačije pripravili razstavo Besede kot barve, barve kot besede. Likovni sprehod po poeziji, ki smo jo zasnovali za festival Dnevi poezije in vina 2015 na Ptuju. Na razstavi, ki je bila presek med literarnim in likovnim ustvarjanjem, so se predstavili umetniki in umetnice, ki raziskujejo odnos med likovnim in besednim umetniškim izrazom. Razstavo smo v modificirani obliki predstavili v Vodnikovi domačiji prav zaradi programske usmeritve galerije, ki stremi k povezovanju vizualnega umetniškega izraza in besednega ustvarjanja. Razstava je bila prilagojena zahtevam novega razstavnega prostora, kuratorji in oblikovalka razstave pa smo vnovič premislili povezave med sopostavljenimi deli, njihovo zgodbo in ambient, ki ga dela vzpostavljajo. Razstavo so pospremila javna vodstva, delavnica izdelovanja knjig za osnovnošolce in predavanje Poezija v galeriji Dušana Dovča.

V okviru Studia 6 želimo odpreti prostor tudi kuratorjem in kuratorkam mlajše generacije. V nizu sodelovanj bomo vabljenemu kuratorju/ki ponudili prostor Projektne sobe SCCA, finančna sredstva ter pomoč pri pripravi in izvedbi razstavnega projekta. Kuratorka oziroma kurator bosta sama določila vsebino sodelovanja, lahko pa gre tako za preizkušanja formatov predstavljanja, razstavljanja kot tudi druge eksperimentalne projekte na področju sodobne vizualne umetnosti.

Domen Ograjenšek, ki je prvi povabljeni kurator, bo svoj kuratorski dialog razvil z umetnico Tjašo Pogačar Podgornik. Projekt, naslovljen Koliko nevednosti še premore umetnost?, bo analiziral obstoječe pedagoške prakse, ki se umeščajo na presek umetniškega, pedagoškega in kuratorskega ter kritično prevprašal njihove potenciale in učinke. V zadnjih desetih letih je namreč tudi v lokalnem prostoru mogoče opaziti vse bolj poudarjeno pedagoško plat institucionalnih programov, z njimi pa porast vključevanja samoorganiziranih in načeloma neformalnih izobraževalnih dejavnosti v razstavne in pedagoške programe institucij sodobne umetnosti.

Besede kot barve, barve kot besede*
Likovni sprehod po poeziji
21. 1.–14. 2. 2016
Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

Umetnice in umetniki: Maja Burja, Avgust Černigoj, Primož Čučnik & Gregor Podlogar & Žiga Kariž, Matjaž Hanžek, Andrej Hočevar & Jaka Železnikar, Alenka Pirman, Srečko Kosovel, Anton Podbevšek, Zoran Srdić Janežič, Valérie Wolf Gang
Kuratorji: Dušan Dovč, Mihael Kelemina, Simona Žvanut
Oblikovalka razstave: Vesna Bukovec
Svetovalka: Saša Nabergoj
*iz pesmi Princip, zbirka Oda na manhatnski aveniji, Čučnik, Podlogar, Kariž, 2003

Koliko nevednosti še premore umetnost?
Status alternativne produkcije vednosti in njenih pogojev v lokalni sodobni vizualni umetnosti

Četrtek, 5. 5. 2016, ob 18.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Kurator: Domen Ograjenšek
Umetnica: Tjaša Pogačar Podgornik

PROGRAM 2015

Studio 6 že enajsto leto preizkuša različne modele sodelovanja med umetniki, kuratorji, kritiki in teoretiki. Povezujeta nas prostor in kontekst Projektne sobe SCCA, kjer razvijamo umetniške projekte in spodbujamo njihovo refleksijo, ob posebnih priložnostih pa sodelovanja preizkušamo tudi v novih okoljih.

V letu 2015 ekipa Studia 6 na povabilo Zavoda za založniško dejavnost Beletrina pripravlja osrednjo razstavo v sklopu festivala Dnevi poezije in vina 2015 na Ptuju. Razstava je zasnovana z mislijo na festivalski pesniški program in dogajanje – pa tudi na mesto Ptuj kot gostitelja. V letošnjem letu tako pripravljamo dva dogodka, ki raziskujeta odnos med likovnim in besednim umetniškim izrazom ter ju je moč umestiti med raziskovalne projekte, ki presegajo meje ene same umetniške zvrsti.

V Projektni sobi bomo 24. avgusta 2015, v Večerih pred Dnevih pred Dnevi poezije in vina, pripravili dokumentarno predstavitev projekta Oda na manhatnski aveniji. Avtorja, pesnik Primož Čučnik in umetnik Žiga Kariž, bosta v pogovoru z Dušanom Dovčem pojasnila ozadje projekta; povode za njegov nastanek, njegov sklep in morebitna nasledstva, predvsem pa močno prevzetost nad mestom New York, kjer je poezija, objavljena v knjigi Oda na manhatnski aveniji, tudi nastala. Pogovor v Projektni sobi bo potekal ob predstavitvi ohranjenega dokumentarnega gradiva, ki je nastajalo na nizu branj, pospremljenih z zvočnimi posnetki in vizualijami v Ljubljani in na turneji po Združenih državah Amerike.

Ta dogodek bo napovedal razstavo Besede kot barve, barve kot besede, ki bo le dva dni pozneje, 26. avgusta 2015, v ptujski Stari steklarski delavnici v neposredni bližini osrednjega prizorišča festivala. Razstava bo presek med literarnim in likovnim ustvarjanjem, predstavili pa se bodo avtorji, ki so na eni strani v besedi iskali, in še iščejo, likovno vrednost ali na drugi strani prostor za besede na platnu. Razstava bo v treh zaokroženih sklopih ponudila izbor manifestov likovnih in literarnih ustvarjalcev, ki bodo obiskovalce iniciacijsko popeljali skozi zgodovino eksperimentiranja s podobo in besedo; predstavila bo umetnike slovenske avantgarde, ki so referenčni tako za slovensko likovno kot za literarno ustvarjalnost; sklenjena pa bo z umetniškimi deli in večmedijskimi instalacijami sodobnih ustvarjalcev. V soboto, 29. avgusta, ko se festival končuje in razstava zapira svoja vrata, bo Dušan Dovč v predavanju z naslovom Odsotna pesem je pesem govoril o vizualni poeziji in pesniških besedilih, ki so bolj kot branju namenjena gledanju.

Studio 6 z obema dogodkoma nadaljuje in nadgrajuje svoje poslanstvo, ki temelji na vzpostavljanju prostora za izvedbo umetniških projektov in njihovo refleksijo ter spodbuja diskusije o sodobni vizualni umetniški praksi.

Oda na manhatnski aveniji
Dokumentarna predstavitev zvočno-vizualno-semantičnega projekta
in pogovor

24. 8. 2015, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Ljubljana

Umetniki: Primož Čučnik, Gregor Podlogar, Žiga Kariž
Kuratorji: Dušan Dovč, Mihael Kelemina, Simona Žvanut
Moderator pogovora: Dušan Dovč

Besede kot barve, barve kot besede*
Razstava, predavanje
26.–29. 8. 2015
Stara steklarska delavnica, Ptuj

Umetnice in umetniki: Maja Burja, Avgust Černigoj, Primož Čučnik & Gregor Podlogar & Žiga Kariž, Matjaž Hanžek, Andrej Hočevar & Jaka Železnikar, Alenka Pirman, Srečko Kosovel, Anton Podbevšek, Zoran Srdić Janežič, Valérie Wolf Gang
Kuratorji: Dušan Dovč, Mihael Kelemina, Simona Žvanut
Oblikovalka razstave: Vesna Bukovec
Svetovalka: Saša Nabergoj

Odprtje razstave je v sredo, 26. 8. 2015, ob polnoči
Predavanje: Dušan Dovč, Odsotna pesem je pesem, sobota, 29. 8., ob 18.00, Stara steklarska delavnica

*iz pesmi Princip, zbirka Oda na manhatnski aveniji, Čučnik, Podlogar, Kariž, 2003

PROGRAM 2014

Uni-forma in Na domačem pragu

V letošnjem letu pripravljamo dva dogodka, in sicer prvega, Uni-formo, maja 2014 v sodelovanju z umetnikom Damijanom Kracino in Narodnim muzejem Slovenije, drugega, Na domačem pragu, pa avgusta 2014 s hrvaškim umetniškim kolektivom PLEH (Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Vlatko Vincec, Marijan Molnar).
Z obema dogodkoma Studio 6 nadaljuje in nadgrajuje svoje poslanstvo, ki temelji na vzpostavljanju prostora za izvedbo umetniških projektov in njihovo refleksijo ter spodbujanju diskusij o sodobni vizualni umetniški praksi. Predvsem pa je Studio 6 tisti element našega umetnostnega sistema, ki želi konstruktivno povezovati različne profile sodelavcev v svetu sodobne umetnosti (umetnike, kustose, teoretike, kritike) – še posebej, če gre za nova, nenavadna in nepričakovana srečanja.
Uni-forma namreč povezuje dve na prvi pogled povsem različni instituciji: Narodni muzej Slovenije (najstarejšo slovensko muzejsko institucijo, ki zbira, dokumentira, ohranja, raziskuje in razstavlja predmete naše premične kulturne dediščine) in Studio 6, enega izmed programov SCCA–Ljubljana, ki je nevladna, produkcijska, raziskovalna, arhivska, servisna in izobraževalna organizacija, dejavna na področju sodobne umetnosti. S kustosi Narodnega muzeja Slovenije, sodelujočimi na okrogli mizi, in umetnikom Damijanom Kracino bomo raziskovali umetniško keramiko v Sloveniji; njen zgodovinski kontekst, položaj izobraževanja in strokovne kritike na tem področju ter nenazadnje (ponovno) tematizirali vlogo tehnike/materiala umetniškega dela v sodobni likovni umetnosti. Kaj je tisto, kar določi, ali je neko umetniško delo razumljeno kot sodobno ali ''tradicionalno''?
Razstava, pogovor in performans Na domačem pragu: PLEH reference v Ljubljani nadaljuje našo povezavo z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom, v katerem smo gostovali že z razstavo Printaj! leta 2012. Umetniška praksa vabljenih umetnikov izhaja iz izostrenega opazovanja okolice, konteksta in specifike razstavnega prostora, zato nam bo njihova razstava v našem največjem muzeju za raziskovanje in produkcijo grafike z bogato zgodovino razpirala nove reference in odnos do našega kulturnega miljeja. 

Uni-forma
Razstava in okrogla miza
Četrtek, 29. 5. 2014, ob 16.00 (okrogla miza, Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova 1) in 18.00 (odprtje razstave, Projektna soba SCCA, Metelkova 6)

Okrogla miza
Sodelujoči: Dragica Čadež Lapajne, Mateja Kos, Iztok Maroh, Tanja Pak, Saša Rudolf, Vera Stanković in Ina Širca / moderatorki: Zora Žbontar in Simona Žvanut

Razstava Uni-forma
Damijan Kracina predstavlja:
projekcijo videa I'm Not There Sebastjana Voduška
in
radijsko igro
Marn nemarn (PISOAR Z ROGOVI IN DRUGI PROJEKTI)
Besedilo: Jani Pirnat
Igrajo : Ivan Jakac, Ajda Toman, Rok Kunaver
Zvočna podoba: Sašo Kalan
Premiera ob 18.15
Kustosinji: Saša Nabergoj in Simona Žvanut

Razstava in okrogla miza sta prvi spremljevalni prireditvi Mednarodnega trienala keramike UNICUM 2015 (15. 5.–30. 9. 2015), ki ga organizira Narodni muzej Slovenije.

Na domačem pragu: PLEH reference v Ljubljani
Razstava in performans
Mednarodni grafični likovni center, 28. 8.–26. 9. 2014
Umetniki: Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Vlatko Vincek, Marijan Molnar
Kustosinja: Saša Nabergoj
Koordinatorica: Simona Žvanut
Odprtje razstave in performans: četrtek, 28. 8. 2014, ob 20.00
Na odprtju bo umetniški kolektiv PLEH izvedel posamezne akcije in performanse s skupnim naslovom PLEH odgovornost.

PROGRAM 2013

Liminale in Cirkulacija 2

V letošnjem letu bomo pripravili dva dogodka, in sicer prvega, Liminale, junija v sodelovanju z umetniško iniciativo OFFTIR, drugega pa avgusta s Cirkulacijo 2. Njihovi projekti so tako po vsebinski kot formalni ravni raznoliki, kar je posledica tudi same formalne ureditve obeh iniciativ. Ta je bolj ali manj ohlapna, saj se umetniki povezujejo glede na posamezen projekt in so odprti tudi za občasne (slovenske ali mednarodne) sodelavce. OFFTIR in Cirkulacija 2 – podobno kot snovalci Studia 6 – kot eno izmed svojih osnovnih vodil delovanja izpostavljata razvijanje novih – od ustaljene prakse drugačnih – načinov sodelovanj med protagonisti v svetu sodobne umetnosti. Zagovarjata izmenjavo, soočenje znanj in mnenj, enakovrednost vseh udeležencev tako v procesu umetniškega ustvarjanja kot organizaciji mednarodnih partnerskih sodelovanj ali so-producentstvu. Znotraj delovanja OFFTIR-a in Cirkulacije 2 sva tako prepoznali več stičnih točk – tudi dva principa delovanja, ki ju označujemo za DIY (do it yourself – naredi sam) in DIWO (do it with others – naredi z drugimi). S povezovanjem različnih znanj in sposobnosti, re-uporabo in reciklažo materiala, predvsem pa s fleksibilnim iskanjem novih poti umetniškega ustvarjanja umetnikom namreč omogočata določeno stopnjo intelektualne neodvisnosti in samozadostnosti. V času, ko se zdi, da se prostor za delovanje v svetu sodobne umetnosti oži, delovanje obeh iniciativ tako ponuja možnost njegovega (ponovnega) razpiranja.

Liminale
Vabljeni na odprtje: v četrtek, 20. 6. 2013, ob 21.30
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Sodelujoči: člani in sodelavci Društva OFFTIR (Neža Jurman, Miha Kelemina, Jasna Jernejšek, Lenka Đorojević, Jernej Kaluža, Pia Brezavšek, Bojan Stefanović, Blaž Božič Boško, Matej Stupica, Staš Vrenko, Andraž Magajna Želc, Dejan Koban, Jaka Berger, Arnold Marko, Jonas A. Žabkar in ostali)
Kustosinji: Saša Nabergoj, Simona Žvanut

Platforma za totalno umetnost Cirkulacija 2
Vabljeni na pogovor in odprtje razstave Dark Forest Disco:
v četrtek, 22. 8. 2013, ob 19.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Sodelujoči: Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek, Borut Savski
Kustosinji: Saša Nabergoj, Simona Žvanut

PROGRAM 2012

Edvin Dobrilović in Erik Mavrič
Razstavi, intervenciji, pogovora

Studio 6 že vrsto let vzpostavlja platformo za pogovor o načinih delovanja, sodelovanja in povezovanja med protagonisti sodobne umetnosti: predvsem kustosi in kritiki na eni in umetniki na drugi strani. V letu 2012 nadaljujemo z razstavami in pogovori, ki se osredotočajo na proces, načine delovanja, ki skušajo vzpostaviti enakopravno razmerje med sodelujočimi temelječe na znanju. Zato smo povabili dva na prvi pogled povsem različna umetnika (že v izhodiščih njunih izraznih zmožnosti): Erika Mavriča in Edvina Dobriloviča, ki pa smo ju prepoznali kot sorodna ravno v procesu, načinu delu, modusu operandi umetniškega ustvarjanja. Ravno zato bomo osrednji del razstave in spremljevalnega pogovora fokusirali na ideje, ki še niso bile realizirane, neuspele projekte, ki so ostali nekje na pol poti ... skratka vse tisto nedokončano, ki ravno zaradi svoje nepopolnosti omogoča različne uvide v proces umetniškega dela.

Erik Mavrič: Ideje brez forme
Razstava, intervencija, pogovor
8.-16. 11. 2012
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

V okviru razstave smo pripravili tudi pogovor(e) z umetnikom. Format je bil prilagojen umetnikovi praksi, zato smo ponudili dva individualna termina, na katera se je bilo potrebno predhodno prijaviti.

Edvin Dobrilović: Demonstracija
Razstava, intervencija, pogovor
11.-21. 1. 2013
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Edvin Dobrilović bo svoj način dela demonstriral na otvoritvi razstave v četrtek, 10. 1. 2013, ob 19.00 v Projektni sobi SCCA–Ljubljana.

PROGRAM 2011

Studio 6 predstavlja: CAC Bukovje (SLO) in Studio Golo Brdo (CRO)
Razstava, predavanje, čajanka
23. 11.–11. 12. 2011
Odprtje in predavanje: sreda, 23. 11. 2011, ob 18. uri
Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, Ljubljana

Tokrat Studio 6 zapušča prostor, ki je s svojo specifiko botroval njegovemu nastanku in imenu – Projektno sobo SCCA na Metelkovi 6 – in gostuje v razstavnem prostoru Galerije Vžigalica. Pričujočo priložnost izkoriščamo za refleksijo preteklega dela, predvsem pa na podlagi preizkušanj različnih formatov delovanja tokrat poskušamo pripraviti kompleksen projekt: razstavo sodobne umetnosti in hkrati prostor sodelovanja, kontekstualizacije kuratorske in umetniške prakse in njene recepcije ter prikaz alternativnih načinov delovanja in sodelovanja v svetu umetnosti.

PROGRAM 2010

Nevenka Šivavec z Andrejo Džakušič
Pogovor in razstava
Pogovor: torek, 22. 6. 2010, ob 20.00
sreda, 23. 6.–četrtek, 24. 6., od 10.00 do 17.00 (in po dogovoru)
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Drugi dogodek letošnje serije prinaša pogovor Nevenke Šivavec (kustosinje Centra sodobnih umetnosti Celeia Celje) z umetnico Andrejo Džakušič. Njuno sodelovanje se je začelo s predstavitvijo Andrejinega diplomskega dela 1999 v Likovnem salonu Celje in kontinuirano traja vse do danes, ko se začenjajo priprave na študijsko razstavo njenega dela in monografsko publikacijo, ki bo ob tej priložnosti izšla (predvidoma 2012). Razstavna politika celjskega Likovnega salona (zdaj eno od razstavišč Centra sodobnih umetnosti Celeia Celje) je namreč vedno aktivno vključevala najvidnejše lokalne  ustvarjalce, še posebej tiste, ki so bili pobudniki najrazličnejših umetniških iniciativ in kolektivnih akcij, med katere sodi tudi Andreja Džakušič. Poleg tega je Andreja velik del svojih samostojnih razstav in drugih projektov postavila ravno v Likovnem salonu Celje in ostalih razstaviščih Centra sodobnih umetnosti Celeia Celje.

Jurij Krpan s Polono Tratnik
Participatorna akcija in pogovor
17. 6. 2010 ob 20.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

"Vloga Galerije Kapelica ni le v izbiranju umetniških projektov, ki bodo predstavljeni v letnem programu ali zgolj v odmerjanju časa temveč predvsem v tem, da bi kot produkcijska hiša kolikor se le da aktivno sodelovala pri ustvarjanju boljših pogojev za umetniško produkcijo. Glede na to, da Kapelica prostorsko oz. infrastrukturno ne more ponuditi ateljejev, rezidenčnih uslug in svojega materiala kot bi ga prava produkcijska platforma lahko, si v procesu nastajanja posameznih umetniških del prizadevamo ustvariti pogoje za delu najbolj primerno predstavitev.
Da bi bolje razumeli nastajanje umetniških projektov, ki smo jih uvrstili v letni program Kapelice smo v preteklosti večkrat poskusili z organizacijo internih predstavitev s katerimi bi v neformalnih prezentacijah tekočega umetniškega ustvarjanja izmenjevali informacije in izkušnje, se poučili o obstoječih spremljevalnih diskurzih in glasno razmišljali o možnih oblikah končnih predstavitev. Taka skupinska srečanja so se zaradi različnih razlogov pokazala kot manj uspešna, zato v Kapelici večino pripravljalnih srečanj izvedemo individualno.
S Polono Tratnik smo v Galeriji Kapelica začeli sodelovati že pred njeno prvo razstavo v Kapelici leta 2000 in tako traja že več kot deset let. V procesu spremljanja njenega dela smo v Kapelici (poleg običajnih galerijskih uslug) taktično predstavljali tudi druge umetnike in skupine iz mednarodnega prostora in s tem aktivno ustvarjali pogoje za razumevanje ustvarjalnega področja; to je biotehnologij, ki si jih je za način svojega izraza izbrala Polona.
S Polono Tratnik bomo v Projektni sobi predstavili njeno delo in se pogovarjali o posebnostih, ki jih je potrebno poznati za razumevanje le-tega. Govorili bomo o strateških dispozicijah v svetu umetnosti kakor tudi o ključnih povezavah z znanstvenimi inštitucijami in specializiranimi strokovnjaki. Dotaknili se bomo nekaterih teoretskih in praktično-tehničnih aspektov njenega dela tako, da bodo obiskovalci lahko sodelovali tudi sami."
Jurij Krpan

Andrej Medved z Emerikom Bernardom
Pogovor
Četrtek, 24. 2. 2011, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Prvi dogodek serije v letu 2011 prinaša pogovor Andreja Medveda (umetniškega vodje Obalnih galerij Piran) z umetnikom Emerikom Bernardom. Prijateljujta že tri desetletja, zato bo pogovor na Studiu 6 tekel predvsem o njunih skupnih projektih, izmed katerih je eden zadnjih monografija, ki izide konec februarja pri založbi Hyperion.

PROGRAM 2009

Matej Košir: SIZIFon
Razstava
17. 12.- 24. 12. 2009, pon.-pet., od 10. do 15. ure
Razprava
17. 12. 2009, ob 19. uri
SIZIFon bo ponujal nasvete glede pridobivanja finančnih sredstev, nasvete glede delovanja umetnostnega sistema in nekaj nasvetov glede individualnih umetniških praks in pozicij.
Projekt tematsko obravnava situacijo v likovno umetniški sferi v Sloveniji z vsemi svojim posebnostmi, ki so vezane na specifično obliko finančne odvisnosti, politično zgodovino, število akterjev, ipd. Z uporabo interaktivnega zvočnega operaterja ali IVA projekt skuša osvetliti nekatere od teh posebnosti s posledicami, ki so bolj ali manj znane in tudi bolj ali manj (ne)ugodne za delujoče v tej sferi. Gre seveda za oseben pogled umetnika. Kljub temu pa bi se rad izognil izpostavljanju avtorstva tega projekta in dal prednosti predstavitvi nove telefonske storitve. Da bi projekt dosegel čim širšo strokovno javnost, da bi hkrati ne poudarjal umetniške narave projekta in da bi bil "korporativno" brezoseben (zato tudi izbor tega medija)  ni predvideno običajno vabilo za umetniški projekt z vsemi pripadajočimi podatki ampak reklamno sporočilo.
Kustos: Božidar Zrinski

Alenka Pirman: Deveta Koromandija
Razstava
4. 11.-9. 12. 2009, pon.-pet., od 10. do 15. ure
Razprava
8. 12. 2009, ob 19. uri
Sodelujejo poznavalci umetniškega delovanja Alenke Pirman.
Predstavitev
8. 12. 2009, ob 18. 30
Premierno soočenje javnosti s tiskovino Poslednja beseda.
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Umetnica Alenka Pirman se na samostojni razstavi Deveta Koromandija s šestimi umetniškimi deli prvič celovito predstavlja v Ljubljani. Projekt tvorijo razstava, razprava in predstavitev, ki obiskovalce vabijo k podrobni analizi, preučevanju, občudovanju in čudenju nad umetninami.
Kustosinja: Petra Kapš

Simon Macuh: Zvok za animacijo
Participatorna akcija, animacija, razstava, projekcija
24. 6.-26. 6. 2009
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Participatorna akcija Zvok za animacijo vzpodbuja dejavno vključitev prisotne publike, jo animira in išče in zajema zvoke njenih aktivnosti. Avtorsko so ti prepuščeni bodisi trenutnemu navdihu tistih, ki bodo oddajali ali prožili zvoke, bodisi je udeleženkina/-čeva (ne)aktivnost konceptualno premišljen odraz, vpet v teoretski okvir ali ustvarjalni horizont. Ujeti zvoki bodo inkorporirani v animacijo.
Kustosinja: Petra Kapš

PROGRAM 2008

Kuratorska ekipa: Saša Nabergoj, Bojana Piškur, Mateja Rot, Maja Lozić, Alenka Gregorič, Božidar Zrinski, Iztok Hotko

Vuk Ćosić:
Le krama, komentarji in refleksije
MG chez Vuk, ASCII printi iz Moderne galerije, razstava

6.-7. marec
Pogovor bo posvečen javnem testiranju surove ideje za novi projekt, ki temelji na opaznih in neopaznih korelacijah med delom Marcela Duchampa in Vuka Ćosića. Umetnik bo razstavil triptih ASCIIMOES, ki tematizira in ironizira idejo branja slike, komentiral in reflektiral pa bo tudi ostale projekte iz svojega ustvarjalnega opusa.

Matej Andraž Vogrinčič: "Terenske vaje"
Razstava in pogovor
25.-27. marec
Razstava in pogovor z umetnikom je zamišljen kot predstavitev njegovih zadnjih projektov in diskusija o temah njegovega umetniškega snovanja. Umetnik v zadnjem času deluje večinoma v tujini in je v domačem okolju razmeroma neznan. Na razstavi bo predstavil serijo barvnih fotografij svojih prostorskih intervencij.

BridA
Razstava in pogovor
20.-23. maj
Skupina BridA slovenskem umetnostnem prostoru nadaljuje "tradicijo" skupinskega delovanja in z načinom organiziranosti in delovanja opozarja, da v našem prostoru primanjkuje kvalitetne diskusije na področju sodobnih umetniških praks, kritiške refleksije in večje vpetosti umetnosti v vsakdanje kvalitetno preživljanje časa slehernega posameznika.

Umetnik/-ica v medijih. Medijska podoba Marije Mojce Pungerčar
Predstavitev analiz, komentarji, refleksija
Pogovor
12. november
Izhodišče meta-umetniškega projekta Umetnik/-ica v medijih avtorice Marije Mojce Pungerčar temelji na analizi avtoričinega pojavljanja v medijih od začetka njenega umetniškega delovanja leta 1983 do danes. Projekt skuša pokazati, kako o umetnici pišejo mediji in kakšno predstavo si o njej in njenem delu lahko ustvari gledalec ali bralec.

PROGRAM 2007

Kuratorska ekipa: Saša Nabergoj, Bojana Piškur, Mateja Rot, Maja Lozić, Alenka Gregorič, Božidar Zrinski, Iztok Hotko

Duba Sambolec: Odprta vprašanja
Razstavna predstavitev in pogovor
29.-31. marec
V razstavni predstavitvi se Duba Sambolec osredotoča na idejne sklope, ki so generirali produkcijo v kontekstu zgodovinskih dinamik lokalne, evropske in globalne družbenopolitične situacije. Hkrati izpostavlja specifiko anatomije/analiziranja fenomena ženske v umetniški praksi.

Son:Da: Situacija_SCCA
Razstava in pogovor
27.-28 . september, 1.-3. oktober
Umetniški tandem son:DA predstavlja svoj "umetniški" parazitizem, ki ga spretno izvaja že nekaj let. K sodelovanju so vabljeni umetniki/izvajalci, ki na različne načine (a vedno omejeni na polju son.DInih želja in ukazov) zapolnjujejo manjko njunih predstavitev.

Jože Barši:
Od Javnega stranišča do branj,
komentarji in refleksije
Brez naslova,
razstava

Razstava in pogovor
25.-26. oktober
Jože Barši s svojim delom širi in neprestano spreminja kiparsko polje, vanj vpleta pojme iz življenja, ki so v preteklosti ostajali izven kiparske strukture, danes pa prav preko njih kiparstvo izgovarja zelo občutljive in "natančne" vsebine realnega.

Janez Janša: Lastnina za intelektualce
Razstava in pogovor
13.-14. decembner
Delo v nastajanju Četrta generacija je iluzionistična vzpostavitev interierja, ki je postavljen v preteklo obdobje - sedemdeseta leta dvajsetega stoletja, v nedoločeno urbano okolje, ki ga določajo pogledi skozi okna.

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si