Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Izgubljeno v komunikaciji
Samostojna razstava KOLEKTIVE, Vesne Bukovec, Lade Cerar in
Metke Zupanič

18. 1.–8. 2. 2011
Otvoritev: torek, 18. 1. 2011, ob 18. uri
Galerija A+A, San Marco, Calle Malipiero 3073
Benetke, Italija

Obveščamo vas o razstavnem projektu Vesne Bukovec, skrbnice spletnih strani SCCA-Ljubljana in članice umetniške skupine KOLEKTIVA.

O razstavi

Razstava Izgubljeno v komunikaciji predstavlja tri avtorice iste generacije, rojene v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki ustvarjajo samostojno in v okviru skupine KOLEKTIVA.

KOLEKTIVA, Lost in Communication
KOLEKTIVA, Lost in Communication, 2010

Na razstavi bo KOLEKTIVA (Vesna Bukovec, Lada Cerar, Metka Zupanič) predstavila prostorsko instalacijo Lost in Communication (Izgubljeno v komunikaciji) iz leta 2010, sestavljeno iz prepletajočih se žlebnih cevi, pobarvanih v žive barve, ki kaotično zasedajo galerijski prostor. Modularnost cevi omogoča različne naključne in spremenljive postavitve. Skulptura občasno vključuje tudi zvok, pridušene radijske valove, na katerih ni moč slišati programa, ampak zgolj šum odsotnosti informacij. Zavitost skulpture simbolizira težave v komunikaciji, ki zaradi različnih dejavnikov (predvsem psihološke narave) nikoli ni enostavna in linearna, ampak vedno vsebuje določene odklone in ovinke, zaradi katerih je komuniciranje kompleksno in včasih tudi neuspešno. Del instalacije je tudi serija manjših stenskih postavitev tridimenzionalnih skic za možne variacije in uporabe skulpture.

Vesna Bukovec, Positive Illusion and It Will Be OK, exhibition view
Vesna Bukovec, Positive Illusion, 2009 in It Will Be OK, 2009

Vesna Bukovec se bo predstavila s serijo risb Positive Illusion (Pozitivna Iluzija), 2009 in video delom It Will Be OK, 2009. V risbah na ironičen združuje podobe povzete iz komercialnih spletnih foto arhivov in vsebine psiholoških testov, ki raziskujejo stopnjo pozitivne življenjske naravnanosti. Video pa prikazuje žensko, ki tolaži plišastega psička in mu prigovarja, da bo še vse dobro. Avtorica z obema deloma na kritično-ironičen način obravnava vseprisotno diktaturo pozitivnega mišljenja.

Lada Cerar, Who is Afraid of Old People?, exhibition view
Lada Cerar, Kdo se boji starih ljudi?, 2005

Lada Cerar se bo predstavila s projektom Kdo se boji starih ljudi?, 2005, v katerem obravnava socialno problematiko starostnikov in neizogibno prihodnost zahodne družbe, v kateri bodo prevladovali stari ljudje. Projekt je sestavljen iz več posameznih del. Malevičev Črn kvadrat, kot končna oblika grafa demografskega stanja družbe, ponazarja staranje prebivalstva. Video, ki prikazuje različne televizijske kanale, na katerih je možno videti le stare ljudi, je paradoksalen današnjemu kultu mladosti, ki prevladuje v medijih. Čudovita torta
iz tablet obravnava vse večjo prisotnost zdravil, ki nam podaljšujejo življenja, in so tistim, ki si jih lahko privoščijo, že postala del redne prehrane. Predstavila bo tudi ready-made izum, ki ga starostniki uporabljajo proti torbičarjem in jih varuje pred izgubo pomembnih dokumentov in pokojnin.

Metka Zupanič, Too Many Words, exhibition view
Metka Zupanič, Too Many Words, 2010

Metka Zupanič se bo predstavila z instalacijo Too Many Words (Preveč besed), 2010, v kateri se ukvarja z vprašanjem, kaj ima umetnik od kritike, ki je o njegovem delu objavljena v tiskanih medijih. Avtorica že dalj časa aktivno zbira naslove kritik, ki se ji zdijo zanimivi zlasti zaradi tega, ker so pogosto zelo »napihnjeni« in nimajo prav dosti skupnega z umetniškim delom, ki ga obravnavajo. Prav zaradi tega jih je začela interpretirati s pomočjo likovne forme. Nastalo je več deset del od risbe do videa, ki temeljijo na besedni osnovi.

Ob razstavi bo izšel katalog.

O avtoricah

KOLEKTIVA je umetniška skupina, ki deluje od leta 2008. Tri članice, Vesna Bukovec, Lada Cerar in Metka Zupanič pa delujejo skupaj že od leta 2003. Delujejo na področju raziskovanja različnih aspektov komunikacije, medosebnih odnosov in vsakdanjega življenja. Večkrat sodelujejo z različno publiko. Posameznike, mimoidoče ali določene interesne skupine povabijo k sodelovanju in jih vključijo v svoje projekte kot izvor ali enakovredne partnerje. Avtorice dojemajo ustvarjalni proces kot preplet domišljije, pogajanj izmenjave in sodelovanja.
www.kolektiva.org

Vesna Bukovec (1977) je diplomirala in zaključila podiplomski študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav. Deluje kot samostojna avtorica in v umetniški skupini KOLEKTIVA z Lado Cerar in Metko Zupanič.
www.vesna-bukovec.net

Lada Cerar (1974) je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav. Deluje kot samostojna avtorica in v umetniški skupini KOLEKTIVA z Vesno Bukovec in Metko Zupanič.
www.ladacerar.com

Metka Zupanič (1977) je diplomirala in zaključila podiplomski študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav. Deluje kot samostojna avtorica in v umetniški skupini KOLEKTIVA z Vesno Bukovec in Lado Cerar.
www.metkazupanic.net

Kuratorica: Aurora Fonda
Avtorice: KOLEKTIVA, Vesna Bukovec, Lada, Cerar, Metka Zupanič
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Obalne galerije Piran
Produkcija: Galerija A+A
Koprodukcija: Zavod Kolektiva

Galerija A+A
San Marco, Calle Malipiero 3073
30124 Venezia
tel & fax: +39 041 2770466
www.aplusa.it
info@aplusa.it

 

Več informacij:

[Objavljeno: 14. 1. 2011]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si