Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Postaja DIVAOpus filmov Jasne Hribernik
Postaja DIVA predstavlja
Serija projekcij s pogovori

Kako je odjeknil padec železne zavese?

Četrtek, 24. marec 2011, ob 19. uri (projekcije in pogovor)
Kino Udarnik, Grajski trg 1, 2000 Maribor

SCCA-Ljubljana v sodelovanju s Kinom Udarnik enkrat mesečno pripravlja predstavitve avtorskih opusov iz arhiva Postaja DIVA v okviru programa AV/čas: časovni horizonti avdiovizualne umetnosti. V Kinu Udarnik predstavljamo dokumentarne filme in video dela daljšega formata, ki so formalno, žanrsko, kontekstualno in vsebinsko primerna za predvajanje v kinomatografskem formatu.

Serijo predvajanj bomo v letu 2011 odprli s predstavitvijo opusa videastke in filmske režiserke Jasne Hribernik. 24. marca (projekcije in pogovor) bomo predvajali štiri kratke dokumentarne filme in en video, v katerih se je avtorica tematsko ukvarjala z ruskim kulturnim prostorom.

Jasna Hribernik, Peter Zobec: Dan umira rano
Jasna Hribernik, Peter Zobec: Dan umira rano, TV Slovenija, Ljubljana & Art Press,
Kijev, 1991, 23'

PROGRAM (24. 3. 2011)

Jasna Hribernik, Peter Zobec:

  • Černobilski zvonovi, TV Slovenija, Ljubljana & Sinji Šar, Kijev, 1991, 45'
  • Nikoli me ne glej v oči, TV Slovenija, Ljubljana & Art Press, Kijev, 1991, 30'
  • Dan umira rano, TV Slovenija, Ljubljana & Art Press, Kijev, 1991, 23'
  • Fenomen človeka, TV Slovenija, Ljubljana & Art Press, Kijev, 1991, 27'

Serijo štirih dokumentarnih filmov Černobilski zvonovi, Nikoli me ne glej v oči, Dan umira rano in Fenomen človeka sta Jasna Hribernik in Peter Zobec posnela za Studio City tik pred padcem železne zavese v Ukrajini. Film Černobilski zvonovi prikazuje posnetek prvega rock koncerta na prostem v tedanji Sovjetski zvezi, ki je bil posvečen černobilskim žrtvam; film Nikoli me ne glej v oči prikazuje življenje glasbenikov in slikarjev v Kijevu; Dan umira rano je mistični portret samostana, ki je bil nekoč eden od centrov ruske pravoslavne cerkve, Fenomen človeka pa predstavlja ukrajinsko zdraviteljico, ki je prakticirala alternativno medicino s polnim uradnim priznanjem že v času Sovjetske zveze.

Jasna Hribernik, Zmago Lenardič: NewMoscowYork, White Balance, 2004, 25'20''

Časovni most med padcem železne zavese, tranzicijo in globalizacijo sovjetske realnosti bomo zaključili s projekcijo videa NewMoscowYork, v katerem sta Jasna Hribernik in Zmago Lenardič z večplastno montažo poskušala najti paralele med urbano krajino v New Yorku in v posttranzicijski Moskvi, kjer so slavoloke in monumente zamenjale korporativne reklame. Ironično prikažeta, da številni stereotipi o ameriški družbi danes veljajo tudi za rusko družbo. Moskva živi z enakim tempom kot New York, vsi tečejo, spremljata pa jih hrup in nočne sirene.

NewMoscowYork
Jasna Hribernik, Zmago Lenardič: NewMoscowYork, White Balance, 2004, 25'20''

 

POGOVOR (24. 3. 2011)

Projekciji štirih dokumentarnih filmov in video dela bo sledil pogovor z režiserko Jasno Hribernik, s katero se bomo pogovarjali o različnih narativnih pristopih v dokumentarnih filmih. V zadnjem delu pogovora bomo obravnavali njen opus avtorskih video del in video instalacij, s katerimi se je v preteklem letu predstavljala tudi na samostojnih razstavah v Galeriji sodobne umetnosti v Celju in Galeriji Vžigalica. Na pogovoru bodo sodelovale avtorica Jasna Hribernik, kuratorica Petra Kapš in asistentka Postaje Diva Ida Hiršenfelder.

Vstopnina 3 evre.

NAPOVEDUJEMO (28. 4. 2011)

Na drugem večeru, ponovno posvečenem Jasni Hribernik, bomo predstavili igrano-dokumentarni film Svet ni vedel, da je pristal v pesmi – portret fotografa Stojana Kerblerja (2008) in film Koncert za mobilne telefone in orkester (2005), v katerem Slavoj Žižek orwellovsko označi mobilni telefon za še eno orodje velikega brata, ki manipulira s sistemom vrednot, razpolaga s časom in določa meje naše svobode. Aldo Kumar pa ustvari resnični koncert za mobilne telefone in orkester, ki ga lahko poslušate z užitkom ali družbeno kritično skozi prizmo Žižkove izjave: "Svoboden je tisti, ki ni priklopljen!".

Intervju z Jasno Hribernik: Vedno gre za isto - za položaj človeka
Petra Kapš, Večer, 23. 4. 2011

Jasna HribernikJasna Hribernik (1959, Maribor) živi v Ljubljani in dela kot samostojna filmska režiserka in avtorica videofilmov, videoinstalacij in drugih večpredstavnostnih del. Pomembna prelomnica v njenem delu je bil študij na Discovery Campus Master School v Münchnu (2001/2002), ki je namenjen avtorjem in producentom dokumentarnih filmov. Kot samostojna avtorica je aktivna na področju dokumentarnega filma že 25 let. Režirala je okrog 40 spotov o umetnosti in umetnikih, sodeluje tudi v gledaliških, plesnih in opernih predstavah. Za svoje delo je prejela številne nagrade: Work of Exellence za umetniški video Stopnišče (na festivalu umetniškega videa v Tokiu, Japonska, 1995), 1. nagrado za režijo za umetniški dokumentarec Ko nam je žoga padla na glavo – Povej naprej: Milko Djurovski (MEFEST, Zlatibor, Srbija, 2001), Vesno za dokumentarni film Zadnji čoln (7. festival slovenskega filma, Ljubljana, 2005), posebno priznanje Olimpijskega komiteja za izvirno režijo in umetniški pristop v filmih s športno tematiko (za filme: 45 km morja, Ko nam je žoga padla na glavo, Labirint, 2008), zlatega viteza za film Labirint (Festival športnega filma, Palermo, 2009) in druge.

Postaja Diva je spletni in fizični arhiv video umetnosti, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja in arhiviranja video in medijske umetnosti. V Kinu Udarnik bodo na ogled retrospektive posameznih avtorjev in tematski oz. žanrski izbori, zlasti video filma in dokumentarnega videa. S projekcijami bomo predstavljali izvirne avdiovizualne produkcije domačih avtorjev, spremljali pa jih bodo pogovori z umetniki in umetnicami.

Zavod Udarnik Maribor – mestni center umetnosti – kot novi neodvisni center kulturne produkcije ponuja kakovostno alternativo trenutno prevladujoči pop-kulturni produkciji in odpira vrata številnim lokalnim in mednarodnim umetnikom. S svojim širokim spektrom raznovrstne kulturne ponudbe in povezovanjem med posameznimi smermi omogoča nastanek popolnoma novih idej in del. Udarnik želi povezati neodvisno kulturno v Mariboru in v ta kulturni prostor prinesti nove kulturne vsebine, ustvarjanje in manifestacijo ustvarjenega pa približati vsakdanjim potrebam ljudi.
Več: http://zavodudarnik.wordpress.com

Za povabilo in sodelovanje se zahvaljujemo Kinu Udarnik in Zavod Uho;oko.

Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpirata MOL, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

[Objavljeno: 18. 3. 2011]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si