Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Svet UmetnostiSvet umetnosti, letnik 13, serija predavanj
Nora Sternfeld in Luisa Ziaja:
Kaj se zgodi po dogodku?
O post-reprezentacijskem kuratorstvu

Torek, 19. 4. 2011, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Od devetdesetih let prejšnjega stoletja naprej obstaja v teoriji razstavljanja ''refleksivni obrat'', ki se je osredotočil na vse pogoje razstavljanja in reprezentiranja ter na institucionalno logiko, ki je povezana s temi pogoji. Tem bolj ali manj temeljitim institucionalnim kritikam ter analizam pogojev produkcije je v zadnjih letih sledil napredni del tega polja, ki je vse pogosteje postavljal vprašanje kuratorskega delovanja. Čeprav so predpostavili, da ne obstaja zunanja točka kritike, so se vendar morali vprašati: ''kaj je potrebno storiti?'' in prestati različne dekonstrukcijske obrate. Predavanje bo sledilo tem dekonstrukcijskim obratom in jih povezalo z razvojem v vizualnih in performativnih umetnostih zadnjih desetletij, ki niso preizprašala samo reprezentacije, ampak tudi spodnesla in spodkopala njeno logiko. V tej luči bo postavljeno vprašanje, kakšne sledi sta pustila postdramsko gledališče in post-reprezentacijska umetnost v formatu razstave, da bi lahko drugače premislili samo dejanje kuratorstva.

Nora SternfeldNora Sternfeld je umetnostna pedagoginja in kuratorka. Je članica trafo.K, Office for Art Education and Critical Knowledege Production (skupaj z Renate Höllwart in Elke Smodisch-Kuscher) ter članica schnittpunkt. exhibition theory & practise. Trenutno poučuje na Akademiji lepih umetnosti na Dunaju in je sodirektorica ecm – educating/curating/managing – podiplomski program Teorija razstavljanja in prakse na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju. Bila je predavateljica na Dunajski umetnostni šoli (Viennese Art School), na Umetniški akademiji Kassel, Filozofski fakulteti v Zürichu ter na Pedagoški fakulteti na Dunaju. Kuratorski projekti: Plakate und Kommentare, IG Bildende Kunst, Dunaj, 2009 (s Toledo i Dertschei), Nothing for us. Everything for everyone.Strategic Universalism and Political Drawing, IG Bildende Kunst, Dunaj, 2007 (s Toledo i Dertschei), Let it be known! Counter Histories of the African Diaspora in Austria, Hauptbücherei am Gürtel, Dunaj, 2007 (z Arabo Evelyn Johnston-Arthur), Summit Non-Aligned Initiatives in Education Culture, Berlin, 2007 (s Kodwo Eshun, Susanne Lang, Nicolas Siepen, Irit Rogoff, Florian Schneider) in Hidden Hi/stories. Remapping Mozart, projekt za dunajsko Mozartovo leto 2006 (z Ljubomirjem Bratićem, Arabo Evelyn Johnston-Arthur, Lisl Ponger, Luiso
Ziajo). Nadalje je članica uredniškega sveta revije Bildpunkt – revija društva dunajskih umetnikov IG Bildende Kunst in objavlja besedila o sodobni umetnosti, izobraževanju, politikah zgodovine in antirasizmu.

Luisa ZiajaLuisa Ziaja je neodvisna kuratorka in avtorica, ki deluje na Dunaju/Avstrija. Od leta 2006 je sodirektorica podiplomskega programa ecm - educating / curating / managing – na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju. Je članica schnittpunkt. exhibition theory & practise in je trenutno vključena v raziskovalni projekt Post-Communist Past. Representations of communism in exhibition contexts of art and contemporary history (2009–12). Nedavne razstave: re: ex-post. Critical Knowledge and the Post-Yugoslavian Condition (2010, Open Space, Dunaj), Recollecting. Looting and Restitution (2008/09, MAK, Dunaj, z Alexandro Reininghaus), Have The Cake And Eat It, Too. Institutional Critique as Instituent Practice (2008, Kunsthalle Exnergasse Dunaj, s Charlotte Martinz-Turek), De-Revolution (2006, Galerie IG Bildende Kunst Dunaj, s Bertholdom Moldnom), Hidden Hi/stories. Remapping Mozart, projekt za dunajsko Mozartovo leto 2006 (diverse spaces, z Ljubomirjem Bratićem, Arabo Evelyn Johnston-Arthur, Lisl Ponger, Noro Sternfeld). Prispevala je članke za številne razstavne kataloge, antologije in revije o sodobni umetnosti, politikah zgodovine, teoriji razstavljanja in praksi, kjer se ukvarja s sodobnimi družbenopolitičnimi vprašanji.

Predavanje Nore Sternfeld in Luise Ziaje iz ecm – education / curating / managing (podiplomski program Teorija razstavljanja in praksa, Univerza uporabnih umetnosti na Dunaju) je del partnerskega projekta World of Art (Models of training and collaboration in contemporary arts), ki ga sofinancira evropski Program Leonardo.

[Objavljeno: 12. 4. 2011]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si