Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Deej Fabyc:
Očka je bil vohun Sovjetske zveze

Predavanje in predstavitev dela v nastajanju

Četrtek, 21. 4. 2011, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Vljudno vabljeni na predavanje Očka je bil vohun Sovjetske zveze britansko-avstralske umetnice Deej Fabyc, ki bo v četrtek, 21. aprila, ob 19. uri v Projektni sobi SCCA.

Deej Fabyc je v Ljubljani že razstavljala svoje video delo na skupinski razstavi v okviru mednarodnega feminističnega in queer festivala Rdeče zore. Trenutno je na dvajsetdnevni umetniški rezidenci v Ateljeju Azil v Metelkova mestu. V tem času bo imela predavanje in predstavitev svojega umetniškega in kuratorskega dela v Projektni sobi SCCA. Predavanje bo osredotočeno na delo, ki ga umetnica pripravlja na rezidenci, zaključilo pa se bo sredi junija 2011, ko se bo umetnica vrnila v Ljubljano in izvedla sklop performansov in instalacijo na samostojni razstavi v Galeriji Alkatraz.

Proces in raziskovanje sta pomembna elementa njenih angažiranih performans in video predstavitev. Pri nastajajočem delu, ki bo predstavljeno v Galeriji Alkatraz, je vstopna točka dejstvo, da je kot otrok živela nekaj mesecev v Ljubljani. Zaradi narave očetovega dela je verjela, da je oče vohun. Službena pot ga je v poznih 60. in zgodnjih 70. letih vodila po številnih vzhodnoevropskih deželah. V letu 1970 pa je bil kot statistični svetovalec zaposlen v Titovi administraciji. To je bilo edino izmed vseh potovanj, kamor je seboj pripeljal še družino. V tem času je Deej Fabyc z družino živela v Hotelu Bellevue. Njen načrt je razkriti skrite sledove javnih in osebnih zgodovin, skozi katere naseljujemo in vidimo mesto. Otroškim spominom in potencialno izmišljenim podrobnostim bo sledila kot kartograf in tako na mesto plastila alternativno zgodovino. Njeno raziskovanje, ki se je ob prihodu v Ljubljano pričelo v Arhivu Republike Slovenije, se nadaljuje in razvija.

Na predstavitvi bo predstavila starejša umetniška dela in obenem prosila občinstvo, da sodeluje z njo pri aktualni raziskavi. Kot del njenega ustvarjanja in raziskovanja je lov na podatke o očetu, Paulu Duncanu Jonesu. Predavanje je tudi poziv za informacije v zvezi z njim. Če želite deliti svoje informacije o njem in Hotelu Bellevue, nas kontaktirajte na: galerija.alkatraz@gmail.com. Z vašo pomočjo in prispevki se bo njeno umetniško delo razvijalo še naprej!

Deej FabycDeej Fabyc kot umetnica naslavlja psihološko dimenzijo osebne in politične izkušnje travme. Je umetnica, ki jo fascinirata sozvočje osebnih zgodovin v kontekstu širše javnosti in angažma v zvezi z družbenimi sistemi. Njeno delo po načelu "osebno je politično" ne razlikuje med umetnostjo in življenjem. Z obširnimi projekti performativnih instalacij in videov se je ukvarjala v 90. letih, v zadnjem desetletju pa se je osredotočila na film in performans v živo, ker sta kot medija lažje prenosljiva. Od 90. let razstavlja po vsem svetu. Ključne razstave vključujejo Dialogue kuratorja Thea Tegalaarsa v Galeriji W139 v Amsterdamu, Contempora v National Gallery of Victoria v Melbournu in potujočo razstavo Don’t Call it Performance kuratorja Paca Barragana, ki je bila premierno predstavljena v Muzeju Reina Sofia v Madridu, zaključno pa v El Museo Del Barrio v New Yorku. V svoji praksi je predana tudi razstavljanju in sodelovanju z drugimi umetniki, kar udejanja prek direktorskega delovanja v Elastic Residence v Londonu od leta 2004 in kot članica KISS-a, skupine umetnikov, ki se ukvarjajo s tematiko nadzora. Kurirala je številne razstave v Londonu in Avstraliji. Živi v Londonu in je trenutno izredna profesorica na Time Based Media v londonski Metropolitan University.

Produkcija: KUD Mreža/Galerija Alkatraz
Masarykova 24, 1000 LJUBLJANA
www.kudmreza.org/alkatraz
www.galerijalkatraz.org

Koprodukcija: Zavod za razvoj in umetnost Art središče
Dunajska 196, 1000 Ljubljana
www.artcenter-slovenia.org

V sodelovanju z: Zavod SCCA-Ljubljana
www.scca-ljubljana.si

[Objavljeno: 18. 4. 2011]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si