Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Postaja DIVAOpus video del Mihe Vipotnika
Postaja DIVA predstavlja
Serija projekcij s pogovori

Četrtek, 16. junij 2011, ob 20. uri (projekcije in pogovor)
Kino Udarnik, Grajski trg 1, 2000 Maribor

SCCA-Ljubljana v sodelovanju s Kinom Udarnik in Zavodom Uho;oko enkrat mesečno pripravlja predstavitve avtorskih opusov iz arhiva Postaja DIVA v okviru programa AV/čas: časovni horizonti avdiovizualne umetnosti. V Kinu Udarnik bomo predstavljali dokumentarne filme in video dela daljšega formata, ki so formalno, žanrsko, kontekstualno in vsebinsko primerna za predvajanje v kinomatografskem formatu.

V tretji seriji predvajanj (po predstavitvi opusa Eme Kugler in Jasne Hribernik) bomo predstavili tri novejša dela iz opusa videasta in pionirja eksperimentalnega avtorskega videa Mihe Vipotnika. Projekciji 16. junija bo sledil pogovor z avtorjem.

PROGRAM (16. junij 2011)

Miha Vipotnik: Človek poslušanja - Bor Turel
Miha Vipotnik: Človek poslušanja - Bor Turel, RTV Slovenija, 2008, 19'18''

Miha Vipotnik: Človek poslušanja – Bor Turel, RTV Slovenija, 2008, 19'18''

Človek poslušanja – Bor Turel je video projekt, ki ga je Vipotnik režiral v okviru Uredništva za resno glasbo in balet, v katerem je želel s pomočjo video dokumenta, detajlov in miselnih konceptov prikazati spreminjajoča območja elektroakustičnega tele-vizualnega laboratorija prihodnosti, kjer skladatelj Bor Turel glasbo komponira in predvaja v neprestano spreminjajočem se frekvenčnem pasu. Celoten projekt je vizualno-zvočna kompozicija, ki se skozi različne bivanjske in ustvarjalne prostore sestavlja na televizijski ekran.

 

Miha Vipotnik: Path of  Crazy Wisdom
Miha Vipotnik: Path of Crazy Wisdom, , CalArts, Los Angeles, 1993, 9'58''

Miha Vipotnik: Path of Crazy Wisdom, CalArts, Los Angeles, 1993, 9'58''

Path of Crazy Wisdom je kratka dramatična zgodba v obliki intervjuja glasbenika Jima Rohinga s kiparjem Ericom Orrom o njegovem življenju in delu v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Izpraševalec sogovornika bombardira z vprašanji in domala simulira policijsko preiskavo. Umetnik zagovarja svoja stališča in koncepte. Druga raven zgodbe poteka v zvezi s spekulativnim izginotjem Johnnyja. Hkrati se na ekranu izpisujejo citati iz Orrove knjige, ki gledalca postavijo pred dvojno dinamiko govorjene in pisane besede. (vir: Videodokument)

 

Miha Vipotnik: France Prešeren: Gazele
Miha Vipotnik: France Prešeren: Gazele, RTV Slovenija, 2000, 24'44''

Miha Vipotnik: France Prešeren: Gazele, RTV Slovenija, 2000, 24'44''

France Prešeren: Gazele je nenarativno dokumentarno video delo, v katerem se vrstijo posnetki narave in ljudi iz pozicije nevpletenega opazovalca, iz premikajočega se vozila (avtomobila, helikopterja, vlaka...). Gibljiva poetika narave je zvočno obdana s Sedmimi orkestralnimi pesnitvami Lucije Marije Škerjanca in s sedmimi gazelami pesnika Franceta Prešerna.

Gazela 1: Pesem moja je posoda tvojega imena (glas: Aleš Valič)
Gazela 2: Oči sem večkrat vprašal (glas: Stane Sever)
Gazela 3: Žalostna komu neznana je resnica (glas: Boris Kralj)
Gazela 4: Draga, vem, kako pri tebi me (glas: Aleš Valič)
Gazela 5: Med otroci si igrala (glas: Stane Sever)
Gazela 6: Al bo kal pognalo seme (glas: Boris kralj)
Gazela 7: Kdor jih bere (glas: Aleš Valič)

 

POGOVOR (16. junij 2011)

Projekciji treh video del bo sledil javni intervju z avtorjem Miho Vipotnikom, s katerim se bomo pogovarjali o njegovi video produkciji zadnjih dvajsetih let, ki je manj raziskana od obdobja njegovih pionirskih video eksperimentov in zgodnjih avtorskih video del. Z avtorjem se bo pogovarjala arhitektka Nika Grabar.

Vstopnina 3 evre.

NAPOVEDUJEMO (22. september 2011)

V drugem delu predstavitve avtorskega opusa Mihe Vipotnika bomo prikazali odmevno montirano video dokumentacijo gledališkega spektakla Krst pod Triglavom, ki ga je uprizorilo Gledališče Scipion Nasice pred 25. leti v Cankarjevem domu, in kontroverzno filmsko opero Moč usode, ki je bila posvečena stoletnici smrti skladatelja Giuseppe Verdija.

Miha VipotnikMiha Vipotnik (1954) je po končani specialki za video in televizijo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral na področju filmske režije in videa na California Institute of the Arts v Los Angelesu. Velja za enega od pionirjev eksperimentalne video umetnosti na področju Slovenije. V osemdesetih letih je posnel in režiral serijo eksperimentalnih in montiranih video dokumentov. Oblikoval je številne špice, uvodnike, animacije za filme, oddaje in propagandne programe, režiral glasbene in televizijske programe za RTV Ljubljana in Jugoslovansko radiotelevizijo (JRT). Leta 1983 je bil pobudnik in direktor treh izdaj mednarodnega bienala Video CD v Cankarjevem domu, ki je pospešil vključevanje slovenskega videa v mednarodni kontekst. Ukvarja se s produkcijo videa, instalacij in televizijskih oddaj s področja vizualnih umetnosti, arhitekture in grafičnega oblikovanja. Med leti 1996 in 2004 je režiral preko 40 filmov in video oglasov. V letih 2001 in 2002 je napisal scenarij in režiral kontroverzno filmsko opero Moč usode, ki je bila posvečena stoletnici smrti skladatelja Giuseppe Verdija. V istem času v Mestni galeriji Ljubljana zasnuje multimedijsko video instalacijo Potovanje na konec koncev. Na Fakulteti za družbene vede vodi delavnice za dokumentarni video, na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart v Ljubljani in Faculté des Beaux-Arts et des Arts appliqués na Univerzi USEK v Libanonu pa vodi delavnico iz video umetnosti in video instalacije.

Postaja Diva je spletni in fizični arhiv video umetnosti, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja in arhiviranja video in medijske umetnosti. V Kinu Udarnik bodo na ogled retrospektive posameznih avtorjev in tematski oz. žanrski izbori, zlasti video filma in dokumentarnega videa. S projekcijami bomo predstavljali izvirne avdiovizualne produkcije domačih avtorjev, spremljali pa jih bodo pogovori z umetniki in umetnicami.
Več: www.e-arhiv.org/diva

Zavod Udarnik Maribor – mestni center umetnosti – kot novi neodvisni center kulturne produkcije ponuja kakovostno alternativo trenutno prevladujoči pop-kulturni produkciji in odpira vrata številnim lokalnim in mednarodnim umetnikom. S svojim širokim spektrom raznovrstne kulturne ponudbe in povezovanjem med posameznimi smermi omogoča nastanek popolnoma novih idej in del. Udarnik želi povezati neodvisno kulturno v Mariboru in v ta kulturni prostor prinesti nove kulturne vsebine, ustvarjanje in manifestacijo ustvarjenega pa približati vsakdanjim potrebam ljudi.
Več: zavodudarnik.wordpress.com

Zavod za umetnost in tehnologijo: uho; oko združuje različne vidike novih tehnologij in omogoča izvedbo večplastnih multimedijskih projektov. Ogrodje delovanja zavoda je Eksperimentalni Laboratorij (EXP_LAB), kjer na projektni podlagi stremimo k inovativnemu raziskovanju in delu na področjih interneta, digitalnega videa, elektronskih umetnosti, spletne TV (www.uho-oko.tv). Ukvarjamo se s produkcijo, distribucijo in spletnimi prenosi sodobnih umetniških vsebin; knjižnimi in DVD edicijami, v sklopu katerih tematiziramo za lokalni prostor pomembne pionirje intermedijskih umetnosti. V okviru uho;oko deluje FF/PLAY/REW – nova programska enota Mednarodnega festivala računalniških umetnosti (MFRU) in nosilka glasbenega ciklusa Elektroakustika in interdisciplinarnega projekta Metromar.
Več: www.uho-oko.si

Za povabilo in sodelovanje se zahvaljujemo Kinu Udarnik, Zavodu Uho;oko, in Marku Orniku in Mihi Horvatu.

Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpirata MOL, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

[Objavljeno: 13. 6. 2011]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si