Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Postaja DIVADokumentarni portret
umetnika in umetnine

Pogovor in predstavitev s projekcijo

Torek, 20. september 2011, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Pogovor z avtorji oddaj Zemiro Alajbegović, Arnetom Brejcem, Tomažem Brejcem in Amirjem Muratovićem bo vodila Barbara Borčić.

SCCA-Ljubljana v okviru Postaje DIVA pripravlja ciklus predstavitev in pogovorov o snovanju in realizaciji filmskih prikazov in televizijskih oddaj o umetnosti z naslovom Dokumentarni portret umetnika in umetnine.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv video in medijske umetnosti. To je prva in temeljna kategorija arhivskega gradiva. V arhivu pa poleg umetniških del hranimo tudi dokumentarne posnetke in televizijske oddaje o videu, novih medijih, dogodkih, posamičnih umetnikih in umetnicah. Takšno gradivo je pomemben vir za raziskovanje in razumevanje, ki prispeva tako k interpretaciji umetnin kakor tudi k razkrivanju konteksta.

V ciklusu Dokumentarni portret umetnika in umetnine bomo poskušali predstaviti raznolikost pristopov, produkcijskih pogojev in učinkov dokumentarnega portretiranja. Hkrati želimo pripraviti tudi priložnostno razstavo pripravljalnega in produkcijskega gradiva (npr. scenariji, snemalne knjige, skice …) avtorjev portretov.

ZAPELJEVANJE POGLEDA, BESEDE IN SLIKE, PODOBA

Na prvem dogodku se bomo osredotočili na serije oddaj, ki se poglobljeno lotevajo predstavitve in interpretacije umetnosti: Zapeljevanje pogleda Amirja Muratovića, Besede in slike Arneta in Tomaža Brejca in Podoba Zemire Alajbegović in Nevena Korde. Gre za zelo različne modele dokumentarnih prikazov sodobnih umetniških praks: prvi da besedo umetniku/ustvarjalcu, drugi teoretiku/interpretu, tretji pa praksi sami. Prvi predstavi umetniški opus in proces, umetnika in njegove aktivnosti, drugi se osredotoči na eno umetnino, tretji pa govori zlasti o kontekstu in stališču umetnikov. Zapeljevanje pogleda ni zvrstno in žanrsko omejena serija in se še zmerom dograjuje; Besede in slike in Podoba sta zaključeni seriji, ki sta osredotočeni na eno zvrst umetniške prakse – prva na slikarstvo in druga na video.

Na pogovoru po krajši projekciji se bomo dotaknili konceptualnih in produkcijskih specifik posamičnih oddaj, izbora in procesa, intenc in pripovedi. Spregovorili pa bomo tudi o tem, koliko avtor določa okvir in realizacijo in s tem vpliva na sprejemanje in razumevanje umetniške prakse. Na vpogled pa bodo tudi scenaristična/snemalna knjiga za serijo Zapeljevanje pogleda in scenosled s skicami za serijo Podoba.

Zapeljevanje pogleda 2011

Ob tej priložnosti bomo predstavili tudi novi paket iz serije Zapeljevanje pogleda Amirja Muratovića, ki se bo na TV Slovenija začel predvajati to jesen.

Podoba

Podoba 1–5
Avtorica: Zemira Alajbegović
Režija: Neven Korda (ZANK)
V 8, VHS, U-matic, Betacam SP
Produkcija in predvajanje: Kanal A, Ljubljana 1992/93
Dostopno na: www.e-arhiv.org/diva/index.php?opt=work&id=463
in www.ljudmila.org/scca/ip/zanka/dok-TV.html 
Serija televizijskih oddaj o slovenskem videu: 1. ŠKUC-Forum video produkcija, 2. Marijan Osole – Max, 3. Peter Vezjak, 4. Hard-Core, 5. Marko Kovačič.

 

Zapeljevanje pogleda

Zapeljevanje pogleda
Scenarij, režija, montaža: Amir Muratović
Direktor fotografije in snemalec: Andrej Lupinc
Produkcija TV Slovenija, 2007–2011
Predvajanje: TV Slovenija, 2009–2011
Dostopno na: http://tvslo.si
Serijo dokumentarnih oddaj o slovenski sodobni umetnosti sestavljajo oddaje, v katerih se predstavljata dva umetnika, ki nam skozi svoja dela in projekte predstavljata lasten pogled na umetnost:
(1. sezona) Marija Mojca Pungerčar / Polona Tratnik, Vadim Fiškin / Sašo Sedlaček, Damijan Kracina / Marko A. Kovačič, Uršula Berlot / son:Da;
(2. sezona)Lujo Vodopivec / Metod Frlic, Oto Rimele / Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal / Silvester Plotajs Sicoe, Tugo Šušnik / Jože Slak Đoka;
(3. sezona) Bogdan Borčić / Mojca Zlokarnik, Mirsad Begić / Jakov Brdar, Joni Zakonjšek / Mitja Ficko, Alen Ožbolt / Arjan Pregl.

 

Tomaž Brejc, Besede in slike

Besede in slike. Fragmenti o sodobnem slovenskem slikarstvu
Zasnova, režija in montaža: Arne Brejc
Izbor in interpretacija slik: Tomaž Brejc
Produkcija: Equrna, 2007-2008
Predvajanje: TV Slovenija, 2009
Dostopno na: Tomaž Brejc: Besede in slike, DVD (22), Equrna, 2009
Serija oddaj o slovenskem postmodernem slikarstvu: 22 enajstminutnih oddaj, v katerih je predstavljenih 22 umetnin 22 avtorjev: Metka Krašovec, Emerik Bernard, Mitja Ficko, Dušan Kirbiš, Zdenka Žido, Andrej Brumen-Čop, IRWIN, Andraž Šalamun, Živko Marušič, Žare Vrezec, Tugo Šušnik, Jože Slak, Sergej Kapus, Silvester Plotajs Sicoe, Aleksij Kobal, Zmago Lenardič, Sandi Červek, Bojan Gorenec, Gustav Gnamuš, Bogdan Borčić, Ksenja Čerče in Miha Štrukelj.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv video umetnosti, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja video in medijske umetnosti. Postaja DIVA je neposredno nasledila in nadgradila dokumentacijski, arhivarski in raziskovalni projekt Videodokument: Video umetnost v slovenskem prostoru 1969-1998 (SCCA-Ljubljana,1994–2001). Ta je prvič sistematično obdelal, popisal in zbral selekcijo po mnenju snovalcev najpomembnejših avtorjev videastov v slovenskem prostoru, postavil je terminološko in teoretično podlago nadaljnjim raziskavam in uspel zbrati tudi dokaj širok fizični arhiv video del in dokumentov.

Arhivsko gradivo Postaja DIVA sproti dopolnjuje, s pogovori in predstavitvami pa celostno razkriva kontekst delovanja posameznega umetnika, umetniškega dela ali umetnostnega obdobja. V Projektni sobi SCCA potekajo interni posveti z umetniki in umetnicami, ki jih tematika arhiviranja sodobne video umetnosti neposredno zadeva; v Kinu Udarnik se predvajajo retrospektive posameznih avtorjev in tematski/žanrski izbori, zlasti video filma in dokumentarnega videa, spremljajo pa jih pogovori z umetniki, kuratorji in teoretiki; na mednarodnih seminarjih pa se sprašujemo o delovanju in povezovanju AV arhivov.

Podpora: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo (v okviru projekta Svetovna prestolnica knjige Ljubljana 2010)

[Objavljeno: 15. 9. 2011]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si