Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

ArtservisMobilnost in rezidence
za umetnike in kustose
sodobne umetnosti

Javni dogodek: posvet in delavnica

Torek, 6. december 2011
Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana
Prijave na delavnico do 5. 12. 2011!

Zavod SCCA-Ljubljana pripravlja dogodek Mobilnost in rezidence za umetnike in kustose sodobne umetnosti, ki ga sestavljata javni posvet z naslovom Ljubljana – mesto umetniških rezidenc in mednarodna delavnica Rezidence za kustose sodobne umetnosti. Dogodek organizira spletni portal Artservis v okviru projekta ON-AiR in v sodelovanju s spletno platformo za umetniške rezidence iz Amsterdama, Trans Artists.

On-AiRProjekt On-AiR je platforma za umetnike in obsega seminarje, delavnice in usposabljanja za rezidenčna bivanja. Projekt ima dva cilja: a) potencialne uporabnike umetniških rezidenc usposobiti za intenzivnejše vključevanje v rezidenčne programe; b) izmenjati izkušnje med ponudniki umetniških rezidenc, posredniki informacij in uporabniki rezidenčnih programov. Vodja projekta je Trans Artsists iz Amsterdama, projekt pa bo trajal od maja 2010 do aprila 2012.
Več: www.on-air-mobility.org

 

1. DEL:

Javni posvet Ljubljana – mesto umetniških rezidenc
10.00–12.00, Konferenčna dvorana, v slovenščini
PROGRAM:
10.00–10.15: Uvod: moderatorka mag. Marija Mojca Pungerčar, umetnica in urednica Artservisa
10.15.–12.00: Pogovor s panelisti: Lena Jevnik, višja svetovalka na Oddelku za kulturo, MOL; Barbara Koželj Podlogar, direktorica Direktorata za umetnost, Ministrstvo za kulturo RS; Alenka Gregorič, vodja Mestne galerije Ljubljana in Galerije 001; Nevenka Šivavec, direktorica Mednarodnega grafičnega likovnega centra MGLC

12.00–12.20: Odmor za kavo.

2. DEL:

Mednarodna delavnica Rezidence za kustose sodobne umetnosti
12.20–14.00: Konferenčna dvorana, v angleščini
PROGRAM:
12.20–13.10: Anna Ptak (Poljska), predstavitev knjige Re-tooling Residencies (2011, Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle, Varšava)
13.10 – 14.00: Johan Lundh (Švedska), izkušnje kuratorskega rezidenta v širšem kontekstu

14.00–15.00: Odmor.

15.00–17.00: Pedagoška soba, v angleščini
PROGRAM:
15.00–17.00: Delavnica o kuratorskih rezidencah za zaprto skupino, vodita Yasmine Ostendorf in Erik Hagoort (Trans Artists, ON-Air, Nizozemska). Udeleženci: slušatelji šole Svet umetnosti in vnaprej prijavljeni udeleženci.

VSEBINA

Prvi del dogodka, javni posvet Ljubljana – mesto umetniških rezidenc, je namenjen predstavitvi delovanja rezidenčnih programov, oziroma pobud za vzpostavitev rezidenčnih centrov v Mestni občini Ljubljana.

V Sloveniji se sistem umetniških rezidenc počasi, a dokaj vztrajno vzpostavlja. Nekatere rezidence delujejo kontinuirano in dlje časa, nekatere so projektno zastavljene, tretje temeljijo na umetniški komunikativnosti in odprtosti, nekatere pa so tematske in namenjene izbrani ciljni publiki. V Ljubljani obstaja nekaj bivalnih in nebivalnih umetniških ateljejev, obeta pa se jih še več. Spletni portal Artservis že vrsto let objavlja razpise s področja rezidenc in mobilnosti, letos pa vzpostavlja tudi celovitejšo informacijsko podporo za to področje.

Gostje javnega posveta predstavljajo inštitucije, ki podpirajo programe mobilnosti, rezidenčne centre, ki že delujejo oz. se vzpostavljajo ali pa so sooblikovalci kulturne politike za mobilnost v kulturi.

V okviru posveta bomo:

  • predstavili pregled uspešno delujočih rezidenčnih centrov v Ljubljani in v Sloveniji ter pogledali, kakšne so potrebe med ustvarjalci in producenti, kdo se želi s tem še ukvarjati in kako, analizirali možnosti vzpostavitve podpornega sistema, mreže ali informacijske točke s spletno stranjo,
  • analizirali prevladujoče mehanizme mobilnosti v kulturi in učinkov na regionalno in lokalno kulturno situacijo, zlasti v primeru Slovenije in Ljubljane,
  • spodbudili kritično refleksijo in analizo (kulturno-političnih, ekonomskih, ideoloških in drugih) učinkov rezidenčnih centrov na lokalno kulturno produkcijo,
  • analizirali primere dobrih praks rezidenčnih centrov, kjer se urbana kultura že uspešno integrira v razvojne kulturne politike na ravni lokalne skupnosti in na ravni nacionalnih kulturnih programov.

V drugem delu, Mednarodni delavnici Rezidence za kustose sodobne umetnosti, se bomo osredotočili na mobilnost kustosov in kako najti najustreznejšo rezidenco za ta poklic. Mednarodni gostje predstavljajo tuje rezidenčne programe z mednarodnimi referencami ter svoje izkušnje:

Anna Ptak je raziskovalka, producentka in kustosinja. Študirala je socialne vede, deluje kot kustosinja pri rezidenčnem programu A-I-R Laboratory, Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle, Varšava. Je urednica knjige Re-tooling Residencies – A Closer Look at the Mobility of Art Professionals in raziskovalka pri istoimenskem projektu.
Več o projektu na spletni strani: re-tooling-residencies.org

Johan Lundh je neodvisni kustos in pisec, ki deluje med Berlinom in Stockholmom. Na univerzi Konstfack je magistriral iz področja kuratorstva. Skupaj z umetniki, kustosi, teoretiki, oblikovalci in drugimi vzpostavlja okvirje za umetniške procese in diskurzivne formacije.
Več na njegovi spletni strani: www.johanlundh.net

Yasmine Ostendorf deluje kot urednica, kustosinja in raziskovalka na področju sodobne umetnosti. Od leta 2008 deluje pri Trans Artists, centru za mednarodne rezidenčne priložnosti v Amsterdamu. Je projektna koordinatorka projekta ON-AiR, evropskega orodja, ki nudi seminarje, delavnice in usposabljanja za rezidenčna bivanja. Projekt ON-AiR je podprt s strani EU. Več informacij: www.transartists.org, www.transartists.org/on-air

PRIJAVE NA DELAVNICO

Če se želite udeležiti delavnice Rezidence za kustose sodobne umetnosti, nam pošljite kratek opis motivacije ter osnovne podatke: ime, priimek, naslov, telefon, izobrazbo in delovanje. Delavnica je brezplačna, potrebno je znanje angleškega jezika. Prijave sprejemamo do 5. 12. 2011 oz. do zapolnitve mest.

Prijave pošljite po elektronski pošti na: info@artservis.org

INFORMACIJE

Marija Mojca Pungerčar, urednica Artservisa
Kaja Balog, redaktorica Artservisa
www.artservis.org
info@artservis.org
+386 (0)1 431 83 85

Projekt so podprli: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS, Evropska komisija (Program Kultura)
Zahvala: Muzej in galerije mesta Ljubljana

Vsebina sporočila je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

[Objavljeno: 25. 11. 2011]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si