Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Brez žebljev in podstavkovZvonko Čoh, Milan Erič:
Socializacija bika?

Zakulisje produkcije animiranega filma:
predstavitev, pogovor, razstava in projekcije

Sreda, 14. december 2011, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Razstava in ogled animiranih filmov do 29. 12., pon.–pet.,
od 10. do 15. ure ali po dogovoru.

Zvonko Čoh & Milan Erič: Soicalizacija bika?

Kako na kratko označiti animirane filme umetniškega tandema, Zvonka Čoha in Milana Eriča? Kot humorne naracije s filigransko risbo, kot smešne prigode v ritmu stampeda, kot resne zgodbe, v katerih nastopajo neresni karakterji. Takšne oznake lahko naštevamo v nedogled, pa še te bodo vse prej kot kratke in bodo vedno nekaj izpustile.

Kako je torej nastajal prvi slovenski celovečerni animirani film/risanka Socializacija bika? v režiji Čoha in Eriča (78 min., produkcija: Društvo ŠKUC, Emotionfilm, RTV Slovenija, 1998), bomo izvedeli v dokumentarcu režiserja Amirja Muratovića Utrinki iz snemajna (11 minut, produkcija RTV Slovenija, 1994). Sledila bo projekcija inserta iz filma Socializacija bika?, ogledali pa si bomo še kratka filma Poskušaj migati dvakrat (28 min., produkcija: Društvo ŠKUC, 1986) in Poljubi mehka me radirka (6 min., produkcija: Viba film Ljubljana, 1984). Videli bomo, kako se je ta slovita zgodba začela in spreminjala. V našem arhivu Postaja DIVA smo našli še prispevek iz leta 1987 Video gledalnica za alternativno televizijo ATV (režija Marijan Osole – Max), v katerem Erič in Čoh razglabljata o animiranem video spotu, na ogled pa bo tudi prispevek za oddajo RTV Slovenija Slovenski magazin (2009).

V Projektni sobi SCCA pa bosta avtorja razstavila in komentirala vse tisto, kar spremlja nastajanje animiranih filmov in z leti postane neprecenljiv spomin na čas, ko je bilo ustvarjalne vneme na pretek. Skice, rabljeni barvni svinčniki … bodo pričali o ustvarjalnem zanosu, pa tudi o lovljenju rokov in neprespanih nočeh.

Pridite in se zabavajte!

Zvonko ČohZvonko Čoh se je rodil leta 1956 v Celju. V Ljubljani je končal Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo in študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 1981 diplomiral pri profesorju Janezu Berniku. Študij slikarstva je nadaljeval na ljubljanski specialki pri profesorju Štefanu Planincu. Že v času specialke se je začel ukvarjati z risanim filmom in ilustracijo. Danes deluje na področju ilustracije, stripa, vizualnih komunikacij, umetniškega animiranega filma in oglaševalskih TV spotov. Sprva se je posvečal bolj mladinski knjižni ilustraciji (Dnevnik Jadrana Krta avtorice Sue Townsend, Teta Magda Svetlane Makarovič) in sodeloval z otroškim periodičnim tiskom (Kurirček, Kekec, Ciciban, Cicido, PIL). V osemdesetih letih je ilustriral tudi za tednik Mladina. Danes se bolj posveča otroški ilustraciji. V njegovem opusu je že preko 60 ilustriranih otroških in mladinskih knjig, za katere je prejel številna priznanja, med njimi Zlato pero Beograda 1983, Levstikovi nagradi 1988 in 1999, Veliko nagrado Hinka Smrekarja 2002 za serijo ilustriranih knjig o Kekcu, njegova knjiga Obuti maček pa je na knjižnem sejmu dobila nagrado za najlepšo otroško knjigo 2003 na področju knjig za otroke in mladino. Zvonko Čoh se z največjo ljubeznijo posveča animiranemu filmu, kjer njegov opus vključuje preko 20 TV spotov in kratkih filmov. Nagrada za najboljšo animacijo na mednarodnem festivalu animiranega filma v Trevisu 1987 (kratki film Poljubi mehka me radirka) ga je opogumila, da se je še intenzivneje posvetil risanemu filmu. Tako je nastala celovečerna risanka Socializacija bika?, ki jo je ustvaril skupaj z Milanom Eričem, zanjo pa sta prejela številne nagrade, med drugimi tudi nagrado Prešernovega sklada.

Milan EričMilan Erič, slikar, ilustrator, avtor animiranih filmov in pedagog, se je rodil leta 1956 v Slovenj Gradcu. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študiral slikarstvo pri profesorju Janezu Berniku, kjer je diplomiral leta 1979. Študij slikarstva je nadaljeval na ljubljanski specialki pri profesorju Janezu Berniku in ga zaključil leta 1982. Med letoma 1986 in 1994 je bil zaposlen na katedri za oblikovanje oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, od leta 2001 pa poučuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoje objekte in slike je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v slovenskem in mednarodnem prostoru. V soavtorstvu z Zvonkom Čohom je ustvaril risani film Poskušaj migati dvakrat (1981) in prvi slovenski celovečerni risani film Socializacija bika? (1998), za katerega sta leta 1999 prejela nagrado Prešernovega sklada.
Pomembnejše razstave, animirani filmi in nagrade (pdf)

POVEZAVE

Program Brez žebljev in podstavkov podpirata MOL, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

Zahvala: Amir Muratović, Danijel Hočevar (Emotionfilm)

[Objavljeno: 9. 12. 2011]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si