Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Kulturna stična točka v SlovenijiKulturna stična točka v Sloveniji
Prijavitelji iz Slovenije uspešni na zadnjih razpisih programa EU Kultura (2007–2013).
Prihaja novi program EU za kulturni in ustvarjalni sektor
Ustvarjalna Evropa (2014–2020).

Kulturna stična točka v Slovenijije pripravila statistiko uspešnosti prijaviteljev iz Slovenije na zadnjih razpisnih rokih programa Evropske unije Kultura (2007–2013). Od leta 2007 do danes je samo v okviru razpisov za projekte sodelovanja (večletni in dvoletni projekti ter projekti sodelovanja s 3. državami) prejelo podporo programa Kultura že ok. 150 slovenskih organizacij v vlogi vodij ali soorganizatorjev projektov.

V letu 2013 bo v podprtih mednarodnih projektih, ki se trenutno izvajajo, sodelovalo skoraj 60 različnih slovenskih organizacij, temu pa moramo prišteti še skoraj 20 slovenskih založb, ki pripravljajo nove prevode literarnih del evropskih avtorjev in so prav tako pridobile podporo programa Kultura.

PROJEKTI SODELOVANJA 2013
Na najbolj oblegan razpis v okviru iztekajočega se programa EU Kultura (2007–2013), ki sofinancira nadnacionalne dvoletne projekte sodelovanja, je prispelo skupaj 476 prijav, med njimi kar 13 iz Slovenije. Med 114 izbranimi projekti so tudi trije projekti slovenskih prijaviteljev, poleg tega pa v okviru trinajstih uspešnih projektov sodeluje še trinajst soorganizatorjev iz Slovenije. Skupaj v podprtih projektih torej sodeluje šestnajst slovenskih organizacij, ki delujejo na področju kulture.
Lutkovno gledališče Ljubljana je uspelo s projektom evropskih izmenjav lutkovnih znanj (European Puppetry Knowledge Exchange), Mini teater iz Ljubljane bo vodil projekt eksperimentalne gledališke akademije (Experimental Theatre Academy), Občina Brežice pa želi s svojim projektom vzpostaviti kulturno mrežo JV Evrope (Promoting Cultural Network SEE and Connecting local projects in SEE).
Med slovenskimi soorganizatorji je Zavod za podjetništvo, turizem in mladino iz Brežic edini, ki se je pridružil projektu slovenskega vodje (brežiška občina), vsi ostali pa sodelujejo v projektih, ki so jih prijavile organizacije iz tujine: Festival Ljubljana (projekt MusMA Masters on Air: European Broadcating Festival), Forum Ljubljana (projekt SPECTRUM – Light Interaction in Public Spaces), CUK Kino Šiška, Ljubljana (projekt what's the deal?), Tehnični muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki (projekt Work with Sounds), MAO - Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana (projekt Europe City), KD Priden možic, Kamnik (projekt Should I stay or should I go?), EpeKa, Maribor (projekt ENQuETE art – Experimental Nonpartisan Questioning of Enduring Technologies in Economy), KD ProstoRož, Ljubljana (projekt ECLECTIS: european Citizens' laboratory for Empowerment: CiTies Shared), Zavod Suri, Ljubljana (projekt Roots of the European Design), Loški muzej Škofja Loka (projekt Bauhaus – Networking Ideas and Practice), Muzej krščanstva na Slovenskem, Ivančna Gorica (projekt Religion in the Shaping of European Cultural Identity) in Zavod Ars Ramovš, Ljubljana (projekt PurPur – A European Opera Sound).
VEČ

VEČLETNI PROJEKTI SODELOVANJA 2013
Med večletnimi projekti sodelovanja za leto 2013 je Slovenija v dveh od 14 podprtih večletnih projektov: Zavod Bunker kot projektni vodja in Moderna galerija kot soorganizator! Na razpis je prispelo 80 prijav, izbranih pa jih je bilo 17,5 odstotkov, torej 14 uspešnih vlog. Iz Slovenije je bila tokrat oddana ena sama vloga, ki pa je bila uspešna! Gre za projekt »Create to Connect« Zavoda Bunker iz Ljubljane, ene najuspešnejših slovenskih organizacij na razpisih tega programa EU. Med peščico odobrenih projektov je tudi »The Uses of Art«, ki ga je kot vodja prijavil nizozemski muzej Van Abbemuseum iz Eindhovna skupaj z devetimi soorganizatorji, med njimi Moderno galerijo iz Ljubljane.
VEČ

EVROPSKI FESTIVALI 2013
Med izbranimi evropskimi festivali za leto 2013 pa so kar trije festivali iz Slovenije: Mladi levi, Ex Ponto in Mesto žensk! Na enoletni razpis za 2013 je prispelo 235 prijav, odobrenih pa je bilo zgolj 11 festivalov in med njimi Mesto žensk. V okviru triletnega razpisa istega sklopa programa Kultura pa sta že leta 2010 pridobila triletno financiranje za izvedbo festivalov v letih 2011–2013 tudi Mladi levi Zavoda Bunker in festival Ex Ponto Društva B-51.V programu EU, v katerem lahko polnopravno sodeluje kar 37 evropskih držav, predstavljalo trije festivali iz Slovenije kar 10 odstotkov vseh podprtih festivalov, kar je neverjeten uspeh in dokaz, da slovenski kulturni izvajalci (in med njimi v veliki meri nevladne organizacije) odlično črpajo sredstva iz proračuna EU!
VEČ

NOVI PROGRAM
Evropa mora več vlagati v svoj kulturni in ustvarjalni sektor, saj ta pomembno prispeva k ekonomski rasti, zaposlovanju, inovacijam in socialni vključenosti. Program EU za kulturni in ustvarjalni sektor Ustvarjalna Evropa (2014–2020) bo varoval in spodbujal kulturno in jezikovno raznolikost in povečal konkurenčnost sektorja. Evropska komisija je 23. novembra 2011 objavila predlog novega sedemletnega programa namenjenega kulturnemu in ustvarjalnemu sektorju. Predlog morajo potrditi države članice in Evropski parlament.
VEČ

Dodatne informacije:
Kulturna stična točka v Sloveniji,
W: www.ccp.si
Kontakt: Mateja Lazar (ccp@scca-ljubljana.si), Maša Ekar (ccpinfo@scca-ljubljana.si)
T: (01) 431-83-85

Kulturna stična točka je informacijski urad, ki na nacionalni ravni skrbi za promocijo Programa Kultura EU, za posredovanje in izmenjavo informacij, povezanih z izvajanjem programa, pomaga pri iskanju partnerskih organizacij in uporabnikom nudi strokovno pomoč. Kulturna stična točka v Sloveniji je bila vzpostavljena leta 2002 v okviru SCCA, Zavoda za sodobno umetnost - Ljubljana. Delovanje Kulturne stične točke v Sloveniji omogočata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS in Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo Evropske komisije.

[Objavljeno: 11. 5. 2013]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si