Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Postaja DIVAARTSERVIS SE ZAUSTAVLJA!

Zaradi težav s financiranjem začasno prekinjamo delo na Artservisu.

Artservis je nastal leta 2001 kot spletna informacijska, svetovalna in servisna platforma za samostojno in suvereno delovanje posameznikov in organizacij s področja kulture. Kot pionirski projekt na področju solidarnostne izmenjave informacij v Sloveniji in mednarodnem prostoru ga je zasnovala Alenka Pirman z ekipo sodelavcev SCCA-Ljubljana. Alenka Pirman je bila Artservisova urednica do leta 2004, ko je uredniško delo prevzela mag. Marija Mojca Pungerčar, ki je Artservis uspešno vodila do decembra 2013 z redaktoricama Špelo Škulj in Kajo Balog.

Primer dobre prakse
Artservis je v dvanajstih letih postal referenčen in mednarodno prepoznaven informacijski medij. Brezplačno smo pomagali vsem, ki delujejo na področju umetnosti in kulture. Artservisove mesečne okrožnice je prejemalo 7.800 naročnikov, še več pa vas je dnevno obiskovalo spletno stran. Artservisovi urednici in redaktorici so uspešno razvijale spletne vsebine, ki so se od osnovne Baze razpisov širile v Priročnik, Brezplačno pravno pomoč, podporo za mobilnost Umetnik na službenem potovanju, forum, spletne ankete  in obvestila ter Artservisovo Zbirko. Tudi v mednarodnem prostoru je Artservis z leti krepil svoj ugled in postal primer dobre prakse v dveh raziskavah Evropske komisije o informacijskih platformah v kulturi (2009, 2010), sodelovali pa smo tudi v ekspertni skupini za mobilnost pri Direktoratu za vzgojo in izobraževanje Evropske komisijev Bruslju (2011).

Brez Artservisa ne gre!
Skupna prizadevanja, da Artservis pridobi dolgoročno in sistemsko podporo znotraj finančnih mehanizmov Ministrstva za kulturo RS, niso bila uspešna. Tudi peticija in solidarnostna akcija Artservisovih uporabnikov BANG! Brez Artservisa ne gre! leta 2008 ni pripomogla k temu, da bi Artservis pridobil stabilno financiranje. Vsa ta leta smo imeli na razpolago le letni razpis za medijske vsebine Ministrstva za kulturo RS, kjer smo nekajkrat uspeli pridobiti podporo za posamezne spletne rubrike oz. vsebine, ne pa za osnovno delovanje in tehnično nadgradnjo. Po večletnem izčrpavanju, ki se je stopnjevalo zlasti zadnji dve leti, smo z minimalnimi sredstvi lahko vzdrževali zgolj osnovno delovanje, možnosti za vsebinsko in tehnično nadgradnjo medija pa ni bilo. 12. decembra 2013 smo morali sprejeti težko, a nujno odločitev in Artservis začasno zaustaviti.

Iskrena hvala!
Po dvanajstih letih delovanja se želimo zahvaliti najprej vsem našim naročnikom, ki ste Artservis redno brali in uporabljali ter nas podpirali s pismi podpore in z donacijami.

Zahvaliti se želimo vsem Artservisovim urednicam in redaktoricam, posebej zadnji urednici Mariji Mojci Pungerčar, saj je pod njenim urednikovanjem Artservis postal glavna informacijska spletna podpora za samozaposlene kulturnike in druge akterje v kulturi, pa tudi nepogrešljiv iniciator in partner v prizadevanjih za izboljšanje produkcijskih pogojev v kulturi. Z zaustavitvijo Artservisa se je naše sodelovanje z Marijo Mojco Pungerčar zaključilo, pri njenem nadaljnjem ustvarjanju in delovanju pa ji želimo veliko uspehov.

Artservis za jutri?
Artservis še naprej ostaja javno dostopna spletna platforma, kjer boste našli številne nasvete, informacije in koristne povezave. Artservisova Baza razpisov obsega okrog 1.000 razpisov in 2.000 spletnih povezav, v Priročniku pa lahko najdete številna navodila za administrativna opravila iz sveta umetnosti. Prizadevali si bomo, da Artservis ponovno začne z delom. Do nadaljnjega pa spletne platforme žal ne bomo mogli osveževati.

Za vas vaša vprašanja in predloge smo dosegljivi na e-naslovu: info@scca-ljubljana.si

SCCA-Ljubljana

[Objavljeno: 24. 1. 2014]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si