Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Studio 6
Studio 6Uni-forma
Razstava in okrogla miza

Okrogla miza
Četrtek, 29. 5. 2014, ob 16.00

Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova 1

Razstava
29. 5.–5. 6. 2014
Projektna soba SCCA, Metelkova 6
Odprtje: četrtek, 29. 5. 2014, ob 18.00

Razstava in okrogla miza sta prvi spremljevalni prireditvi Mednarodnega trienala keramike UNICUM 2015 (15. 5.–30. 9. 2015), ki ga organizira Narodni muzej Slovenije.

OKROGLA MIZA
Četrtek, 29. 5. 2014, ob 16.00
Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova 1
Sodelujoči: Dragica Čadež Lapajne, Mateja Kos, Iztok Maroh, Tanja Pak, Saša Rudolf, Vera Stanković in Ina Širca
Mmoderatorki: Zora Žbontar in Simona Žvanut

---

RAZSTAVA Uni-forma
29. 5.–5. 6. 2014
Projektna soba SCCA, Metelkova 6
Odprtje: četrtek, 29. 5. 2014, ob 18.00

Damijan Kracina predstavlja:
projekcijo videa I'm Not There Sebastjana Voduška
in
radijsko igro
Marn nemarn (PISOAR Z ROGOVI IN DRUGI PROJEKTI)
Besedilo: Jani Pirnat
Igrajo: Ivan Jakac, Ajda Toman, Rok Kunaver
Zvočna podoba: Sašo Kalan
Premiera 29. 5. 2014, ob 18.15
Kustosinji: Saša Nabergoj in Simona Žvanut

Razstava je na ogled od ponedeljka do srede od 10. do 15. ure in v četrtek od 11. do 15. ure.

Damijan Kracina, I'm Not There / Menenitu
Damijan Kracina, I'm Not There / Menenitu; postavitev na razstavi Pot skozi skulpturo, MGML, 2012 (foto: Matevž Paternoster / MGML)

Razlog za sodelovanje z ekipo Narodnega muzeja Slovenije in skupnega ukvarjanja s – keramiko – je želja po out of the box razmišljanju, tako o našem področju delovanja in raziskovanja kot preseganju (morda že) ustaljenih (in pričakovanih) sodelavcev. Narodni muzej Slovenije z organizacijo Mednarodnega trienala keramike UNICUM 2015 na svojem področju nadaljuje z oranjem ledine – tako kot jo mi z našimi programi, če omenimo le Postajo DIVA, edini fizični in spletni arhiv video in medijske umetnosti pri nas, ali pa edino obliko neformalnega izobraževanja kustosov in kritikov na področju sodobne vizualne umetnosti Svet umetnosti pri nas, in nenazadnje Studio 6, ki uvaja razširjeno pojmovanje 'delanja razstav'. Osnovni cilj Mednarodnega trienala keramike UNICUM namreč ni le razstavljanje umetniške produkcije v keramiki, pač pa predvsem zanikati avtomatično uvrščanje objektov iz keramike (le na podlagi njihovega materiala) v polje umetne obrti in ''uporabnega''. UNICUM poudarja dejstvo, da je glina resda najstarejši umetniški material, vendar je tako kot na področju obrti prisotna tudi v svetu sodobne umetnosti. S keramiko se danes povezujejo kiparstvo, slikarstvo, video, grafika in drugi sodobni mediji in je tako ni moč več potiskati na rob umetniškega ustvarjanja in vrednotenja.

Na okroglo mizo smo povabili širok nabor strokovnjakov: dr. Matejo Kos, ki v Narodnem muzeju Slovenije skrbi za zbirke keramike, stekla, slikarstva in kiparstva, Dragico Čadež Lapajne, umetnico in idejno vodjo UNICUM-a, in Ino Širca, ki sodeluje pri organizaciji trienala, hkrati pa je ena izmed redkih avtoric številnih kritik s področja keramike, Tanjo Pak, priznano oblikovalko stekla, pobudnico ustanovitve Oddelka za unikatno oblikovanje/steklo in keramika na ljubljanski ALUO, Iztoka Maroha, umetnika in profesorja keramike ter Vero Stanković, umetnico in tudi kreativno direktorico v oglaševanju. Na okrogli mizi bomo spodbudili premislek o keramiki z muzeološkega, izobraževalnega, oblikovalskega, kritiškega in umetniškega vidika. Predstavljen bo tudi koncept in poslanstvo UNICUM-a, ki od leta 2009 predstavlja umetniško keramiko v najširšem razponu likovnega ustvarjanja v Sloveniji in svetu, osvetlili bomo priprave na prireditev ter jo umestili v kontekst tovrstnih razstav po Evropi.

Na razstavi Uni-forma v Projektni sobi SCCA pa bomo k tematiki pristopili s pomočjo Damijana Kracine. Gre za umetnika z zelo prepoznavno umetniško prakso, za katero je značilno ustvarjanje v izjemno različnih medijih in likovnih zvrsteh. Pri svojem delu se namreč poslužuje videa, performansa, scenografije, zvoka, raziskovalnega dela, instalacije in kiparstva v različnih materialih – tudi keramiki. V okviru teh medijev z uporabo že znanih ali pa s preizkušanjem novih izraznih sredstev dosega vedno nove cilje. Njegov umetniški opus bo tako izhodišče za razmišljanje o tezi, da nista medij ali likovna zvrst tisti, ki določata sodobnost posameznega dela, pač pa njegova vsebina.
Za razstavo pa smo pomenljivo izbrali delo Slon z zlomljeno roko (2008), ki je bilo leta 2009 razstavljeno na osrednji razstavi prvega UNICUM-a v prostorih Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova, vendar ga bo umetnik prav za to priložnost z radijsko igro, koncipirano na podlagi teksta kustosa Janija Pirnata, in premišljeno postavitvijo v prostor Projektne sobe SCCA uporabil kot osnovo za ustvaritev novega umetniškega dela s spremenjeno vsebino: Pisoar (2014). 

Simona Žvanut

Marn nemarn (pisoar z rogovi in drugi projekti)
Radijska igra
Besedilo: Jani Pirnat
Igrajo: Ivan Jakac, Ajda Toman, Rok Kunaver
Zvočna podoba: Sašo Kalan

Fotografije z okrogle mize in otvoritve
Foto: Arhiv SCCA-Ljubljana

Okrogla miza Okrogla miza

Okrogla miza Okrogla miza

Okrogla miza Okrogla miza

Otvoritev razstave in radijska igra Otvoritev razstave in radijska igra

Otvoritev razstave in radijska igra Otvoritev razstave in radijska igra

Otvoritev razstave in radijska igra Otvoritev razstave in radijska igra

Dragica Čadež Lapajne je diplomirala leta 1963 na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter 1965 pri Borisu Kalinu končala podiplomski študij. Kot redna profesorica se je zaposlila na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Ustvarja predvsem v lesu in keramiki. Nagrado Prešernovega sklada je prejela leta 1986 za kiparski cikel Asociacije na Pompeje. Je predsednica Organizacijskega odbora Unicum 2015.

Mateja Kos je muzejska svetnica v Narodnem muzeju Slovenije in docentka na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Mariboru. V muzeju skrbi za zbirke keramike, stekla, slikarstva in kiparstva. V okviru koncesije NMS za raziskovalno dejavnost je vodja raziskovalne enote in programske skupine raziskovalnega programa Predmet kot reprezentanca: okus, ugled in moč, ki ga v obdobju 2013–2017 financira ARRS. Raziskovanje v okviru RP poteka interdisciplinarno, saj se humanističnim vedam pridružujejo tudi naravoslovne. Mateja Kos je avtorica vrste monografij, znanstvenih in strokovnih člankov ter razstav.

Damijan Kracina je bil rojen leta 1970 v Kobaridu. Po zaključenem študiju kiparstva leta 1996 pri profesorju Dušanu Tršarju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 1999 na isti akademiji zaključil tudi specialistični študij kiparstva in videa pri profesorjih Luju Vodopivcu in Sreču Draganu. Od leta 1998 se je izpopolnjeval v Gradcu, New Yorku, Tamarid Institute Albuquerque in Santa Fe Art Institute v Santa Feju v Novi Mehiki v Združenih državah Amerike. Leta 1992 je bil soustanovitelj umetniške skupine Provokart. V letih med 1997 in 2000 je bil umetniški vodja umetnostnega centra Artilerie Kluže. Leta 2005 je bil soustanovitelj umetniške skupine Društvo za domače raziskave. Je član kolektiva AKC Metelkova. Ustvarja na področju kiparstva in večmedijske umetnosti. Od leta 2010 je profesor na Srednji šoli za oblikovanje in fotografi jo v Ljubljani. Živi in ustvarja v Ljubljani. Spletna stran: www.kracina.si.

Iztok Maroh, rojen v Mariboru, je v letih 1997–2000 študiral na Univerzi za Umetniško in industrijsko oblikovanje, smer keramika v Linzu. Leta 2003 je magistriral. Leta 2000 je postal nosilec predmeta keramika na Šoli uporabnih umetnosti v Ljubljani. Kot umetnik si prizadeva vzpostaviti kvalitetni nivo umetniške skulpturalne keramike v slovenskem prostoru, medija, ki se v tem okolju šele razvija.

Saša Rudolf je diplomirala iz arheologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2013 je postala mlada raziskovalka v Narodnem muzeju Slovenije in se v okviru svojega raziskovalnega dela ukvarja s preučevanjem keramike. V preteklosti je sodelovala na številnih evropskih in nacionalnih projektih kot strokovna sodelavka oz. vodja projekta. Njeno delo v okviru omenjenih projektov je zajemalo predvsem razvoj in oblikovanje digitalnih vsebin.

Vera Stankovič je rojena v Franciji. Zaključila je študij in magisterij slikarstva ter študij elektrotehnike v Beogradu, zadnjih dvanajst let pa živi v Ljubljani. Za svoje umetniško ustvarjanje je za delo Trenutek, ko so moje misli postale krvave leta 2009 prejela 1. nagrado na Bienalu keramike v Kapfenbergu v Avstriji. Že vrsto let dela kot kreativna direktorica v oglaševanju, prejela pa je tudi veliko nagrad na mednarodnih in domačih oglaševalskih festivalih.

Ina Širca je diplomirala iz umetnostne zgodovine. Sodelovala je pri organizaciji II. Mednarodnega trienala keramike UNICUM 2012. Je avtorica številnih kritik s področja sodobne umetniške keramike.

Zora Žbontar je leta 2011 diplomirala iz umetnostne zgodovine in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer na interdisciplinarnem doktorskem študijskem programu Humanistika in družboslovje nadaljuje študij umetnostne zgodovine. Leta 2012 je pridobila naziv kustodinje. Od leta 2013 je zaposlena v Narodnem muzeju Slovenije.

Tanja Pak se ukvarja z oblikovanjem uporabnih steklenih predmetov in prostorskimi umetniškimi postavitvami. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani vodi smer Steklo in keramika na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje. Njena dela so objavljena v pomembnih mednarodnih publikacijah in jo uvrščajo med najboljše oblikovalce stekla na svetu.

Saša Nabergoj je končala študij umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Je pomočnica direktorice SCCA−Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost ter članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam). Deluje kot kustosinja, piska, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti, s poudarkom na kuratorskih in kritiških praksah. Na SCCA–Ljubljana od leta 1998 vodi Svet umetnosti, šolo za kustose in kritike sodobne umetnosti in od leta 2004 Studio 6.

Simona Žvanut je diplomirala na dvopredmetnem študiju primerjalne književnosti in literarne teorije in umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani (2011). Na Zavodu za sodobno umetnost SCCA–Ljubljana je koordinatorica Sveta umetnosti in razstavnega programa Studia 6. Sodeluje pri pripravi projektov in razstav, avtorica besedil s področja sodobne umetnosti.

Unicum 2015 Narodni muzej

Zahvala: KUD Mreža/Galerija Alkatraz

[Objavljeno: 22. 5. 2014]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si