Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Aktivnosti sodelavcev
Vseeno
Razstava in performans

24. 10.–12. 11. 2014
Sokolski dom, Mestni trg 16–17, Škofja Loka
Odprtje razstave in performans: petek, 24. 10. 2014, ob 19.00

Umetniki: Tinkara Babić, Maja Burja, Neža Jurman, Nika Rupnik in Staš Vrenko
Performans Škica: Maja Burja in Staš Vrenko
Kuratorica: Simona Žvanut

Simona Žvanut, koordinatorica šole Svet umetnosti in razstavno-raziskovalnega programa Studio 6, pripravlja Vseeno, razstavo in performans. Dogodek organizira Atelje Clobb, sekcija Zavoda O, zavoda škofjeloške mladine, v sodelovanju s Sokolskim domom.

Foto: Staš Vrenko
Foto: Staš Vrenko

Vseeno je rezultat sodelovanja med peterico umetnikov mlajše generacije in Škofjo Loko. Dobesedno.

Razstava povezuje sodelujoče umetnike, Atelje Clobb, razstavni prostor Sokolski dom in mesto Škofja Loka. Snovanje razstave in ustvarjanje umetniških del sem namreč že od samega začetka nerazdružljivo prepletla z razmišljanjem o kontekstu razstave in specifičnem razstavnem prostoru Sokolskega doma.

Umetniške prakse sodelujočih umetnikov se med sabo razlikujejo, tako po tehniki kot po vsebini, povezuje pa jih posebna senzibilnost do razstavnega prostora, za katerega pripravljajo umetniški projekt. Preddverje in avla Sokolskega doma, ki sta hkrati tudi razstavišče, predstavljata zelo neobičajen galerijski prostor, daleč od zakonitosti 'bele kocke', po drugi strani pa ravno zaradi tega ponujata ustvarjalcem sodobne umetnosti veliko možnosti za eksperimentiranje. Umetniki so bili tako povabljeni h komunikaciji z – seveda – marmorjem, svetlobnimi odsevi nanj, zahtevnimi akustičnimi danostmi in posebno razdelitvijo prostora na manjše medprostore. Prostorska postavitev iz volne in najdenih predmetov Tinkare Babić se bo tako igrala s kontrastom med toplino ročnega dela in trivialnostjo masovne proizvodnje, medtem ko bodo fotografije Maje Burje izhajale iz raziskovanja svetlobe v fotografiji in specifičnih lastnosti tega medija. Projekt Neže Jurman bo razmišljal o odnosu kreativnega procesa do samega razstavnega prostora, njegove dinamike in komunikacije s publiko. Nika Rupnik bo v izbrani del razstavišča umestila svojo instalacijo iz fotografije, kolaža in risarskih elementov ter ustvarila intimen organski zemljevid spominov. Serija zvočnih skulptur Staša Vrenka bo prepletala lastnosti kipov, interaktivne umetnosti, oblikovanja in glasbe. Avdovizualni performans bo osnovan na ideji proste improvizacije, ki je posledica odnosa med glasbenikom (Staš Vrenko) in njegovo vizualno spremljavo v živo (Maja Burja).

Alobb, ena izmed sekcij Zavoda O (zavod škofjeloške mladine), je kot iniciator in organizator razstave želel v kulturno dogajanje Škofje Loke pripeljati umetnike iz drugih slovenskih mest ter tako vzpostaviti sveže povezave in odpreti možnosti za bodoča sodelovanja na sceni sodobne umetnosti. Atelje v samem središču staromestnega jedra, na Mestnem trgu, ponuja 110 m² velik prostor z vso potrebno opremo za nemoteno skupinsko ali individualno ustvarjanje grafike, fotografije, slikarstva, kiparstva, keramike itn. Posebej je treba izpostaviti, da hkrati razpolaga tudi z rezidenčnimi prostori, ki so namenjeni tujim in slovenskim umetnikom. Ateljejeve odlične kapacitete za umetniško produkcijo so tako stopnjevale zamisel o razstavi, ki je specifična za razstavni prostor, saj smo z umetniki dialog s Sokolskim domom dejansko lahko razširili na dialog s Škofjo Loko kot mesto z lastnimi arhitekturnimi značilnostmi in s specifičnim kulturnim življenjem. Prav vsi umetniki so prišli na (vsaj) enotedensko rezidenco v Škofjo Loko, spoznavali tukaj delujoče umetnike ter skupaj in individualno ustvarjali dela, ki jih bomo videli na razstavi. Umetniška dela so tako počasi začela odpirati nove dimenzije ter konkretne navezave na Škofjo Loko in Sokolski dom prepletati z bolj univerzalnimi vprašanji. Dela se namreč dotikajo (tudi) fenomena mnogoterosti odnosov, ki so del našega življenja. Ukvarjajo se z odnosom med nami in našim fizičnim in družbenim okoljem in s tem, kako ga dojemamo in izražamo, pa tudi z odnosom med našim intimnim življenjem čustev in misli ter javnim obnašanjem. Kako aktivno manifestiramo naš odnos do – ?

Med pripravo razstave smo se soočili z več izzivi; izjemno zahtevnim razstavnim prostorom za umeščanje umetniških del, hkrati pa s Sokolskim domom kot kulturno institucijo s svojimi programskimi usmeritvami – od katerih razstava morda odstopa. Omejena finančna sredstva so tako od ekipe kot od umetnikov zahtevala veliko entuziazma, kar je v teh kulturi nenaklonjenih časih že običajna mantra kulturnih delavcev. Pa vendar – na to je treba vedno znova opozarjati in zastavljati vprašanje, 'zakaj je tako', tistim, ki jim očitno je vseeno?. Vseeno je tako razstava, ki izraža odnos njenih ustvarjalcev do položaja sodobne vizualne umetnosti v naši družbi  – vsemu navkljub nam ni vseeno.

Simona Žvanut

Tinkara Babić (1990) je diplomirala na Oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer tudi nadaljuje s podiplomskim študijem. Do sedaj je sodelovala na več skupinskih razstavah, med drugim: NOVI VAL – Pazite na otroke (Center in galerija P74, Ljubljana, 2013), Brlog (Galerija Simulaker, Novo mesto, 2013) ter TRANS-FORM IN ART EDUCATION (Constantin Brancusi Gallery, Bukarešta, Romunija, 2014). Živi in dela v Ljubljani.

Maja Burja (1992) je v študijskem letu 2011/12 študirala likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in sodelovala pri skupinski razstavi grafik na PEF (razstava ob Tednu Univerze 2012, mentor: mag. Črtomir Frelih). Leta 2012 se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Sodelovala je pri skupinski klasični slikarski razstavi v parku Arboretuma Volčji potok (razstava študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, 2014) in s Stašem Vrenkom pri performansu Škica (Festival mladih rim 007, Menza pri Koritu, AKC Metelkova mesto, Ljubljana, 2014). Ponovno sta sodelovala pri prostorski postavitvi Šibiza, ki je bila razstavljena v Fürstovi hiši na Ptuju (skupinska razstava STIK/H, v okviru Dnevov poezije in vina 2014).

Neža Jurman (1985) zaključuje študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2011 je prejela priznanje akademije za posebne študijske dosežke in univerzitetno Prešernovo nagrado za skupinski projekt Čakajoči. Ustvarja na področju kiparstva, scenografije in ilustracije. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Italiji, Bolgariji ter Bosni in Hercegovini. Živi in dela v Ljubljani.
www.ratherberapedbydolphins.tumblr.com

Nika Rupnik (1991) je trenutno študentka 2. stopnje na Oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Sodelovala je na več skupinskih razstavah: The Seven Bilionth Citizen (Winchester, Velika Britanija, 2012), Transform 2012 (Solun, Grčija, 2012), Tristene (Klub eMCe plac Velenje, 2012), 4.4. (Galerija Škuc, 2013), Cityjet (samostojna razstava, Kino Šiška, 2014), 9/29 (Kino Šiška, 2014).  

Staš Vrenko (1991) je se je leta 2010 vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je trenutno študent 2. stopnje na Oddelku za kiparstvo. Nastopa s pesniško-zvočno skupino Nevem Nevem in ustvarja samostojno zvočno-glasbeno produkcijo. Bivši član gledališke skupine Teater Pozitiv v DIC v Ljubljani (2008). Scenograf za predstavo Skomine (AGRFT, 2013). Član Društva za zvočno in vizualno umetnost OFFTIR, ki se je prvič predstavilo javnosti s projektom Liminale na U3 – 7. trienalu sodobne umetnosti v Sloveniji, 2013. Deluje na področju zvočnega kiparstva, scenografije, gledališča in glasbene produkcije.
Skupinske razstave: Liminale (Projektna soba SCCA, 2013), 4.4. (Galerija Škuc, 2013), Hotel Obir Reception (Železna Kapla, Avstrija, 2013), Škart Kafe Art (KUD France Prešeren, 2012), Matej Stupica & Staš Vrenko: ORGAN (Svetlobna Gverila, Galerija Vžigalica, 2012). Z Majo Burja je sodeloval pri performansu Škica (Festival mladih rim 007, Menza pri Koritu, AKC Metelkova mesto, Ljubljana, 2014). Ponovno sta sodelovala pri prostorski postavitvi Šibiza, ki je bila razstavljena v Fürstovi hiši na Ptuju (skupinska razstava STIK/H, v okviru Dnevov poezije in vina 2014).
Solo zvočno-glasbena produkcija: http://www.youtube.com/user/steshystesh

---

Simona Žvanut (1985) je diplomirala na dvopredmetnem študiju primerjalne književnosti in literarne teorije in umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani (2011). Na Zavodu za sodobno umetnost SCCA–Ljubljana je koordinatorica šole Svet umetnosti in razstavnega programa Studia 6. Deluje kot kuratorica in avtorica besedil s področja sodobne umetnosti.

[Objavljeno: 13. 10. 2014]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si