Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Dan na dan
Razstava in javno vodstvo

12. 12. 2014–9. 1. 2015
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Odprtje: petek, 12. 12. 2014, ob 20.00
Predogled razstave z umetniki in kuratoricama:
petek, 12. 12. 2014, ob 19.00
Vodstvo po razstavi: torek, 23. 12. 2014, ob 18.00, kuratorici razstave

Umetniki: Bariş B. Atal (Turčija), Avgust Černigoj, Beli sladoled / White ice cream (Miha Perne & Leon Zuodar), Neža Jurman, Miha Perne, Leon Zuodar (Slovenija).

Kuratorici: Saša Nabergoj, Simona Žvanut
Asistentki: Nina Jesih, Zala Kurinčič

Avgust Černigoj, Brez naslova,  1978
Avgust Černigoj, brez naslova, 1978, flomaster na papirju, 30,1 x 22,2 cm
(original hrani Galerija Avgusta Černigoja v Kobilarni Lipica)

 

Dan na dan se osredotoča na raziskovanje risbe kot oblike dnevniškega zapisa, torej risbe, ki nastaja v nekem bolj ali manj organiziranem zaporedju ter beleži vsakodnevne vtise, zamisli, spomine ali tok misli. Risbe so nastajale v različnih kontekstih (živžav javnega vsakdana milijonskega turškega mesta, domača miza ob jutranjem ritualu pitja čaja, bolnica in rehabilitacijski center …), na različnih podlagah (računih iz trgovine, rokovnikih, listkih različnih formatov in barv, zvitkih papirja ...), v različnih obdobjih (najnovejše so iz časa priprave razstave, najstarejše iz sredine sedemdesetih let prejšnjega stoletja). Risbe tako sestavljajo kakofonično podobo osebnih in javnih svetov petih sodelujočih umetnikov, ki se med sabo občasno prepletajo.

Umetniški tandem Beli sladoled razstavlja delo Don't Look Back (2012), 21 metrov dolgo risbo, ki je rezultat enomesečne risarske akcije, pravzaprav eksperimentalnega preizkusa drugačne, nove oblike sodelovanja. Namesto ustaljenega skupnega ustvarjanja sta si umetnika zadala nalogo "sodelovanja na daljavo"; po principu dnevniških zapiskov sta vsak dan ob določenem času vsak na svojem domu risala vsak na svojo polo papirja, ne da bi se ozrla nazaj. Nato sta poli prinesla v galerijo, ju skupaj odvila, pritrdila na steno in presenečena ugotovila, da sta risbi pravzaprav enako dolgi. Sodobni friz tako govori o individualnih umetniških praksah, ki se prepletajo tako glede načina dela in forme kakor tematike. V tem in tudi drugih njunih bolj ali manj skupnih delih so namreč v ospredju smisel za paradoks, zabavljaški humor, samoironija, gosta in igriva ikonografija sodobne družbe, duhoviti in pomenljivi komentarji ter fluidna in v resnici natančna risba.

Deli 8 O'Clock Drawings in 10 O'Clock Drawings Leona Zuodarja sta seriji risb, ki jih umetnik od leta 2010 riše vsako jutro ob prvi skodelici čaja; spočetka je bilo to ob desetih, nato pa se je z leti meja premaknila na osmo zjutraj (pač, starejši kot smo, bolj zgodaj vstajamo). To so risbe z različno motiviko, saj beležijo raznovrstne predmete, ki ga obdajajo, razgled skozi okno, humorne in samoironične domislice s poudarkom na figuraliki ali pa povsem abstraktne risbe, ki so rezultat tokov podzavesti in vključitve avtomatizma.

Miha Perne s serijo Serious Research of Nonsense (od 2009) razstavlja risbe, ki spontano nastajajo vsak dan čez cel dan. Še več, zanje si mora čas krasti, ker nikoli natančno ne ve, kdaj bo čas dejansko imel; kot oče dveh malih otrok riše (tudi) v drobnih ukradenih trenutkih družinskega življenja (ko otroka gledata risanko ali se kopata, itn). Veliko mora risati tudi po njunem naročilu, včasih pa začeto risbo celo pozabi na kuhinjski mizi in jo dokončata otroka. Njegove risbe tako nikoli niso nameravale biti "resne" v smislu vnaprej določenega motiva ali namena, drugače kot njegova siceršnja slikarska in risarska produkcija, ki se je loteva nadvse sistematično. Serious Research of Nonsense nastajajo kot odziv na vsakodnevno dogajanje, predvsem pa se mu prilagajajo in umetnika "silijo" v delo zunaj ustaljenih okvirjev. In to ponavadi še pred jutranjo kavo; v čakanju na to, da zavre voda, je namreč nastal precejšen del razstavljenih risb ...

Avgust Černigoj, utemeljitelj slovenskega konstruktivizma in najvidnejši predstavnik zgodovinske avantgarde pri nas, se nam predstavlja s skoraj nepoznano serijo risb (1977–1979). Huda prometna nesreča leta 1975 ga je za več mesecev priklenila na postelje bolnišnic v Sežani in Valdoltri, kjer je za krajšanje dolgčasa vsak dan risal značilen bolnišnični vsakdan. Tako je nastala serija dvajsetih risb (razstavljen bo izbor desetih), na katerih enakovredno človeški figuri nastopajo različni predmeti in zdravniški instrumenti: vozički, bergle, opornice, naprave za fizioterapijo itn. Z močno konturo in enostavnimi potezami so risbe blizu stripovski potezi in delujejo izrazito sodobno.

Bariş B. Atal je turški umetnik mlajše generacije, ki na razstavi (njegovem prvem mednarodnem gostovanju) sodeluje z risbami. Turško razumevanje časa se razlikuje od našega – mi ga čedalje bolj dojemamo kot dragoceno dobrino in si ga zato poskušamo čim bolj učinkovito organizirati tako v javnem kot zasebnem življenju. V Turčiji je že razumevanje urnika kot takega precej bolj fleksibilno in nedoločeno ... zato se zelo veliko čaka. V uradih, pri zdravniku, (v prometnih konicah) na avtobusu, v trgovini, na faksu, na sestankih. Bariş B. Atal je tako začel v beležke ob zapiskih, idejah in skicah redno risarsko beležiti svoje pogosto čakanje na različnih krajih in ob različnih časih dneva, in sicer tako, da (vedno) riše le svoje noge in tla ter k risbam dopiše kratke komentarje v turščini. Tako so od leta 2013 do danes nastali trije zvezki risb, ki sledijo njegovemu vsakodnevnemu življenju, s prepoznavanjem tal (tla mošeje, tržnice, asfaltna tla …) pa razbiramo tudi drobce turške kulture.
Po vabilu na razstavo je umetnik začel po enakem principu ustvarjati četrti zvezek, v katerega pa se namesto turških vrivajo angleški zapiski – tako kot v njegovem vsakdanjem življenju, ko je zavoljo priprave razstave precejšen del svojega časa komuniciral z nama in z drugimi umetniki. Predvsem z Nežo Jurman, tudi umetnico mlajše generacije. Kuratorici sva ju namreč povabili k prav posebnemu sodelovanju: skupnemu delu. V njunem delu sva namreč prepoznali podoben princip, ki se kaže v intenzivni vsakodnevni risarski produkciji, eksperimentiranju z risbo kot medijem, pa tudi v iskanju (in izumljanju) novih načinov delovanja v umetnostnem sistemu. Njun dialog se je začel v virtualnem svetu in se nadaljuje med Barişevo štirinajstdnevno rezidenco v Ljubljani pred otvoritvijo razstave. Predstavljeno delo bo rezultat prepleta njunih praks in osebnega dialoga: dnevniški zapis njunega skupnega vsakdana.

Nežo Jurman sva hkrati povabili k novi produkciji, ki bo izraz njene komunikacije z izhodiščem razstave ter izbranimi deli drugih umetnikov. V zadnji sobi galerije bo ustvarila svojevrstno situacijo; prostor bo v času pred razstavo rabil predvsem skupnemu delu z Barişem in bo tako nekakšen križanec med prostorom za produkcijo in prezentacijo, nato pa bo razstavljeno umetniško delo ves čas trajanja razstave spreminjala. Dan za dnem bo posegala v postavitev: kaj dodala, kaj odvzela in tako še dodatno s časovno komponento poudarila dnevniško beleženje vsakdana, ki ga na razne načine in z raznimi formati postavlja v ospredje pričujoča razstava.

Ob razstavi bo nastal tudi katalog v obliki zina, ki ga bosta pod okriljem knjižne produkcije Belega sladoleda skupaj pripravila Leon Zuodar in Neža Jurman.

Saša Nabergoj in Simona Žvanut

Leon Zuodar  
Rojen leta 1977 v Postojni, Slovenija. Po končani srednji šoli v Postojni je leta 2004 diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, smer slikarstvo. Leta 2005 je z Mihom Pernetom ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled. Med 2007−2009 je bil član umetniške skupine/projekta Art of Asfalt. Leta 2011 sta s Pernetom ustanovila založbo Beli sladoled books and zines in za svoje delo prejela Nagrado skupine OHO. Zuodar je leta 2014 postal tudi soorganizator programa v galeriji Hiše kulture v Pivki.
www.belisladoled.org
www.bedaodsladoleda.blogspot.com

Miha Perne
Rojen leta 1978 v Ljubljani, Slovenija. Leta 1997 je maturiral na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo (Ljubljana), smer fotografija. Leta 2004 je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo. Leta 2005 je z Leonom Zuodarjem ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled. Leta 2011 sta z Zuodarjem ustanovila založbo ''Beli sladoled books and zines'' in za svoje delo 2011 delo prejela Nagrado skupine OHO. Perne ustvarja na področju slikarstva, grafike in stripa.
www.belisladoled.org
www.bedaodsladoleda.blogspot.com

Neža Jurman
Rodila se je leta 1985 v Kranju, Slovenija. Maturirala je na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer grafično oblikovanje v Ljubljani, trenutno pa zaključuje študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo. Leta 2011 je prejela priznanje Akademije za posebne študijske dosežke in univerzitetno Prešernovo nagrado. Ustvarja na področju kiparstva, scenografije in ilustracije. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Italiji, Bolgariji ter Bosni in Hercegovini.
www.ratherberapedbydolphins.tumblr.com

Bariş B. Atal
Rojen leta 1987 v Izmirju, Turčija. Leta 2013 je končal Univerzo Anadolu, Eskişehir, Turčija, kjer je študiral likovno umetnost, udeležil pa se je tudi programa Erasmus na Univerzi Šiauliai, Vilna, v Litvi. Skozi leta študija je imel kar nekaj skupinskih razstav, sodeloval pa je tudi pri trienalu PORTIZMIR 3, kjer je bil asistent Tomislava Brajnovića. 
https://www.behance.net/baris-b-atal
http://portizmir.org/eng/

Avgust Černigoj
Rojen leta 1898 v Trstu, Italija; umrl leta 1985 v Sežani, Slovenija. Černigoj je legenda slovenske konstruktivistične in novo-kolektivistične umetnosti, ter eden najvidnejših predstavnikov avantgardnih gibanj. Kot udeleženec weimarske šole Bauhaus je ustvarjal izredno multimedijsko: čeprav ga najbolj poznamo po njegovih grafikah, je ustvarjal tudi konstruktivistične makete, slike, scenografije, kolaže ter risbe s svinčnikom in flomastrom.

Fotografije za medije

Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana / Svet umetnosti, šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Koprodukcija: Društvo Škuc / Galerija Škuc

Razstavo podpirajo: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo RS, Evropska kulturna fundacija, Kobilarna Lipica (www.lipica.org), Narodna galerija, Veleposlaništvo Turčije v Sloveniji, Turkish Airlines, Veleposlaništvo RS v Ankari

Podporniki razstave Dan na dan

[Objavljeno: 2. 12. 2014]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si