Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Curating–In–Depth: mednarodni projekt mreženja Slovenija-Filipini-Hrvaška

3.–16. 5. 2015
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

SCCA–Ljubljana s partnerji prejel podporo Creative Encounters: Cultural Partnerships between Asia and Europe, 4 izdaja (2014–2015)

Curating-In-Depth

Z veseljem naznanjamo, da je naš projekt Curating–In–Depth eden od treh, ki je prejel podporo Asia-Europe Foundation (ASEF) s partnerjema Arts Network Asia (ANA) in European network Trans Europe Halles (TEH) v četrti izdaji Creative Encounters: Cultural Partnerships between Asia and Europe.

Curating–In–Depth, ki ga pripravljamo SCCA–Ljubljana/Svet umetnosti, Planting Rice s Filipinov in Kurziv s Hrvaške, je inkubacijski projekt med nevladnimi organizacijami iz Evrope in Azije, ki stremijo k razvoju kuratorskega izobraževanja. Projekt povezuje pobude v polju kuratorskih praks in produkciji razstav vizualne umetnosti, ki ubirajo soroden pristop (kuriranje, ki izhaja s poglobljene raziskave), vendar so zakoreninjene v različnih kulturnih in umetniških okoljih. Skupaj se poskušamo odzvati na pojav "kuratorjev padalcev", ki se zanašajo na minimalno sodelovanje in v novem kulturnem okolju zanemarjajo politike kulturne reprezentacije. Delimo tudi mnenje, da se morajo sodobna vizualna umetnost ter kuratorske in kritiške prakse globlje povezovati s kontekstom.
Pričakujemo, da bomo preko mobilnosti za kuratorje in kulturne delavce med Filipini, Slovenijo in Hrvaško povečali znanje o teh kulturnih prizoriščih in razvili prakso odgovornosti v medkulturnih izmenjavah in medkulturnem kuratorstvu.

Prvi del program bo potekal v Ljubljani in Zagrebu od 3. do 16. maja 2015 ter bo vključeval pogovore z umetniki, predavanja, video večere in druge načine predstavitve, strukturirane z namero dvigovanja zavedanja, da je sodobna umetniška praksa medij za medkulturni dialog, ki presega kulturne in družbene meje. Drugi del programa pa se bo odvijal od 27. julija do 8. avgusta 2015 v Manili.

VEČ O PROJETKU na spletni strani Sveta umetnosti

Creating Encounters

Asia-Europe Foundation (ASEF), Arts Network Asia (ANA) in European network Trans Europe Halles (TEH)s podporo umetniških sodelovanj, izmenjav in dialogov v okviru programa Creative Encounters spodbujajo medkulturne povezave. Njihov cilj je okrepiti izmenjave med Azijo in Evropo s pomočjo poglabljanja medsebojnega razumevanja med kulturnimi skupnostmi obeh regij, krepitvijo mobilnosti umetnikov in kulturnih delavcev ter spodbujanjem ustvarjalnih sodelovanj.

VEČ: www.asef.org

CREATIVE ENCOUNTERS: www.asef.org/index.php/projects/themes/culture/3218-creative-encounters--fourth-edition-2014--2015-

 

SCCA-Ljubljana

SCCA-Ljubljana, ustanovljen leta 2000 (naslednik Sorosovega centra za sodobne umetnosti-Ljubljana), je neprofitna produkcijska, raziskovalna in izobraževalna organizacija s servisno platformo, dostopno javnosti. SCCA-Ljubljana producira, spodbuja in posreduje inovativne umetniške in interpretativne prakse ter jih mednarodno povezuje. Ustvarjalce in uporabnike sodobne umetnosti (umetnike, kustose, teoretike, kritike, javnost) opremlja z znanji, orodji in spretnostmi za emancipirano in reflektirano delovanje v svetu umetnosti.

VEČ: www.scca-ljubljana.si/arhiv/info.htm

 

Planting Rice

Planting Rice (Manila, Filipini) je kuratorska platforma, namenjena spodbujanju sodelovanja med različnimi umetniškimi skupnostmi. Na svoji spletni strani posreduje informacije o pomembnih razstavah, dogodkih, krajih in mobilnost strokovnjakov v jugovzhodni Aziji. Planting Rice je obenem spletna platforma z arhivom novih in znova objavljenih umetnostnih besedil ter aktualnih razprav, ki se razvijajo zunaj uveljavljenih institucij. Za njihovo kuratorsko prakso sta značilna predvsem vključevanje znova obujenih prostorov v Manili ter raziskovanje praks arhiviranja.

VEČ: www.plantingrice.com

 

Kulturpunkt.hr

KURZIV (Zagreb, Hrvaška) je organizacija, ki sta jo leta 2009 ustanovila Clubture in uredništvo portala Kulturpunkt.hr. KURZIV je platforma, ki intervenira v hrvaškem medijskem prostoru, predstavljajoč neodvisno in sodobno kulturno produkcijo, aktivizem in organizacije civilne družbe.

VEČ: www.kulturpunkt.hr/node/29

[Objavljeno: 8. 4. 2015]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si