Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Studio 6
Studio 6Oda na manhatnski aveniji
Dokumentarna predstavitev zvočno-vizualno-semantičnega projekta in pogovor

Umetniki: Primož Čučnik, Gregor Podlogar, Žiga Kariž
Kuratorji: Dušan Dovč, Mihael Kelemina, Simona Žvanut
Moderator pogovora: Dušan Dovč

Ponedeljek, 24. 8. 2015, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Ljubljana

V letu 2015 kuratorska ekipa Studia 6 raziskuje razmerje med likovnimi praksami in literarnim ustvarjanjem. K temu nas je spodbudilo sodelovanje z Zavodom za založniško dejavnost Beletrina in festivalom Dnevi poezije in vina 2015 na Ptuju konec avgusta. Za festival smo pripravili dva med seboj povezana dogodka: uvodnega v Ljubljani (kot del Večerov pred Dnevi) in osrednjo festivalsko razstavo na Ptuju.

 

ODA NA MANHATNSKI AVENIJI

Oda na manhatnski aveniji

V Projektni sobi SCCA bo v ponedeljek, 24. avgusta 2015, ob 20. uri z dokumenti in pogovorom predstavljen zvočno-vizualno-semantični projekt Oda na manhatnski aveniji, ki so ga avtorsko podpisali pesnika Primož Čučnik in Gregor Podlogar ter vizualni umetnik Žiga Kariž. Projekt je nastal med dvomesečnim bivanjem umetnikov v New Yorku konec leta 2002 in na začetku leta 2003. Zaradi močne prevzetosti nad velemestom je New York postal protagonist pesniške zbirke, v kateri se mesto razodeva v prepletu in prekrivanju jezika, zvoka in podob. Projekt je poleg izida pesniške zbirke (izšla je leta 2003 pri založbi LUD Šerpa) vključeval tudi serijo pesniških branj, pospremljenih z zvočnimi posnetki in vizualijami v Ljubljani in na turneji po Združenih državah Amerike. Oda briše in presega meje med vizualnim, zvočnim in besednim, saj predvideva, da se pesmi, ki so nastale v stiku z velemestom, berejo v ne-tihih zvočnih okoljih. Projektna soba SCCA bo za en večer postala prostor za postavitev ohranjenih okruškov projekta (zvočni in video zapis, vizualije) in pogovor.

 

POGOVOR

V pogovoru, ki ga bo moderiral Dušan Dovč, bosta pesnik Primož Čučnik in vizualni umetnik Žiga Kariž pojasnila ozadje projekta in povode za njegov nastanek. Zanimalo nas bo, kako je Oda nastajala kot pesniška zbirka, kako sta pesnika Primož Čučnik in Gregor Podlogar usklajevala svoja pesniška glasova in katere reference iz literature so bile ključne za njun pesniški dialog. Kako je poezija dobila likovno in zvočno podobo in kako so potekala pesniška uprizarjanja, tako v Sloveniji kot na ameriški turneji. Pri tem se bomo dotaknili tudi koncipiranja pesniških branj nekoč in danes. Pogovor bomo sklenili s predstavitvijo nasledstva, ki so se kazala v poznejših pesniških in vizualnih projektih sodelujočih umetnikov.

Dogodek v Ljubljani napoveduje razstavo Besede kot barve, barve kot besede, ki se bo odprla v sredo, 26. avgusta 2015, ob polnoči v Stari steklarski delavnici na Ptuju. Naslov razstave je povzet iz pesmi Princip iz zbirke Oda na manhatnski aveniji. Na razstavi bodo poleg ostalih umetnikov sodelovali tudi avtorji Ode, kjer bo projekt na ogled v obliki site-specific instalacije.

Videoposnetek pogovora

Fotografije dogodka
Foto: Arhiv SCCA-Ljubljana

Oda na manhatnski aveniji, pogovor Oda na manhatnski aveniji, pogovor

Oda na manhatnski aveniji, pogovor Oda na manhatnski aveniji, pogovor

ŽIVLJENJEPISI UMETNIKOV

Primož Čučnik (1971), pesnik, občasni esejist in prevajalec, njegova knjiga Dve zimi (1999) je dobila nagrado za najboljši prvenec. Sledile so zbirke: Ritem v rôkah (2002), Oda na manhatnski aveniji (2003, soavtorstvo s Podlogarjem in Karižem), Akordi (2004), Nova okna (2005), Sekira v medu (izbrane pesmi, 2006). Pesniška zbirka Delo in dom (2007) je leta 2008 dobila nagrado Prešernovega sklada, zbirka Kot dar (2010) pa Jenkovo nagrado za leto 2011. Njegova zadnja pesniška zbirka je Mikado (2012). V Novih pristopih je bila objavljena njegova knjiga esejev, kritik in fragmentov Spati na krilu (2008). Iz poljščine in angleščine je prevedel številne avtorje, knjižno pa je (so)prevedel C. Miłosza, Mirona Białoszewskega, Piotra Sommerja, Marcina Świetlickega, Adama Wiedemanna, Eugenyusza Tkaczyszyna Dyckega in Johna Ashberyja, Franka O'Haro, Elizabeth Bishop. Je odgovorni urednik revije Literatura in ustanovitelj ter urednik založbe Šerpa. Sodeloval je na ploščku Košček hrupa in ščepec soli in je član skupine Čučnik Pepelnik Grom. Rojen je, živi in dela v Ljubljani.

Gregor Podlogar (1974) je doštudiral filozofijo na ljubljanski Filozofski fakulteti, trenutno je kot urednik zaposlen na Radiu Slovenija (program ARS), sodeloval je pri oblikovanju pesniških festivalov Trnovski terceti in Dnevi poezije in vina ter bil več let urednik slovenskega dela mednarodnega spletnega pesniškega portala Lyrikline (www.lyrikline.org). Objavil je pesniške zbirke Naselitve (1997), Vrtoglavica zanosa (2002), Oda na manhatnski aveniji (2003, s Primožem Čučnikom in z Žigo Karižem), Milijon sekund bliže (2006) in Vesela nova ušesa (2010). Sodeloval je pri treh zgoščenkah poezije z glasbo: Zmajevo oko (2001), Košček hrupa in ščepec soli (2003) in Milijon sekund bliže (2006). Njegove pesmi so bile prevedene v vrsto jezikov (angleščino, nemščino, madžarščino, hrvaščino, češčino, poljščino, španščino, finščino idr.) in objavljene v številnih mednarodnih literarnih revijah in antologijah. Občasno tudi didžeja, prevajal je indijsko prozo (R. K. Narayana) in sodobno ameriško poezijo (C. Hawkey, L. Solomon, P. Killebrew, A. Berrigan idr.), rad biciklira po Ljubljani in pogosto pije zeleni čaj.

Žiga Kariž se je rodil 1973 v Ljubljani, Slovenija. Deluje kot profesor na ALUO Ljubljana ter kot vizualni umetnik, ki ustvarja v različnih medijih (slikarstvo, fotografija, instalacija, video in digitalni mediji). Leta 2003 je predstavljal Slovenijo na beneškem bienalu. Živi in dela v Ljubljani.

ODA NA MANHATNSKI AVENIJI, 2003

Poezija: Primož Čučnik, Gregor Podlogar
Vizualna postavitev: Žiga Kariž
Priprava zvočnega materiala: Primož Čučnik, Gregor Podlogar, Žiga Kariž
Kompozicija: Primoz Čučnik
Oblikovanje zvoka, gramofona: Sašo Kalan

KOLOFON

Producent predstavitve in pogovora 2015: Zavod za sodobno umetnost SCCA – Ljubljana
Koproducent: Beletrina, Zavod za založniško dejavnost
Podpora: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo

SCCA-Ljubljana, Beletrina, Mestna občina  Ljubljana, Oddelek za kulturo

[Objavljeno: 19. 8. 2015]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si