Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Postaja DIVAPostaja DIVA/SCCA-Ljubljana
se pridružuje praznovanju

Svetovnega dneva avdiovizualne
dediščine (27. oktober) pod sloganom –
Ogroženi arhivi: zaščita identitet sveta

Postaja DIVA

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv video in novomedijske umetnosti, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005. Postaja DIVA je tudi članica portala GAMA, ki zagotavlja dostop do številnih informacij o delih evropskih in neevropskih medijskih umetnikov.

Tvorjenje fizičnih in virtualnih, analognih in digitalnih arhivov omogoča refleksijo sodobne umetniške produkcije – in prav zaradi tega je UNESCO 27. oktober razglasil za Svetovni dan avdiovizualne dediščine, da bi poudaril pomen AV gradiva in njegovih nosilcev (filmi, video in zvočni posnetki, radio in televizija) ter spodbudil zaščito in hranjenje teh dokumentov, ki so pomemben del kulturne dediščine. Slogan letošnjega obeleževanja Svetovnega dneva avdiovizualne dediščine je Ogroženi arhivi: zaščita identitet sveta (Archives at Risk: Protecting the World's Identities). Razvoja kulture in družbe danes nismo več sposobni celostno razumeti brez AV arhivov in gradiva, ki ga ti hranijo. Slogan letošnjega obeleženja zato ne bi mogel biti ustreznejši – velika večina organizacij, ki se ukvarjajo z AV arhivi sodobne umetnosti (med njimi Postaja DIVA) se namreč sooča s pomanjkanjem podpore s strani odločevalcev, ki bi lahko zagotovili trajnostno in strokovno delo na tem področju. Arhivi so ogroženi, ne samo zaradi občutljivega in krhkega arhivskega gradiva, ki je predmet hitrega kemičnega razpadanja in tehnološke zastarelosti, ampak predvsem zaradi pomanjkanja priznavanja njihovega pomena s strani (nacionalnih) odločevalcev.

Postaja DIVA bo Svetovni dan avdiovizualne dediščine počastila s prakso "odprtega arhiva", ki spodbuja konstruktivno izmenjavo z uporabniki arhiva – umetniki ter jim tako omogoča, da emancipirano vstopajo in na umetniški način komentirajo arhivsko gradivo in načine dela. Ano Čigon, video umetnico in performerko, smo povabili, da z raziskovanjem po arhivskem gradivu kontekstualizira svojo umetniško prakso v zgodovini videa in performativnih praks, ki jih beleži Postaja DIVA. V Projektni sobi SCCA bo Ana Čigon v torek, 27. 10. 2015, ob 20. uri predstavila svojo raziskavo in izvedla performans.

Pomemben del arhivskega dela je tudi "kreativna vnovična raba", s katero lahko uporabniki doprinesejo k boljši dostopnosti arhivskega gradiva in in k večji prepoznavnosti arhiva. S tem pa tudi ozaveščajo o pomenu naše avdiovizualne dediščine.

Postaja DIVAPostaja DIVA je primarno spletni in fizični arhiv video in novomedijske umetnosti, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja video in novomedijske umetnosti. Vsebuje že več kot tisoč enot avtorskih, dokumentarnih in glasbenih video del umetnikov, umetnic in skupin iz slovenskega prostora v razponu od leta 1969 do danes – to je prva in temeljna kategorija arhivskega gradiva. V arhivu pa poleg umetniških del hranimo tudi dokumentarne posnetke in televizijske oddaje o videu, novih medijih, dogodkih, posamičnih umetnikih in umetnicah. Takšno gradivo je pomemben vir za raziskovanje in razumevanje, ki prispeva tako k interpretaciji umetnin kakor tudi k razkrivanju konteksta. Arhivsko gradivo Postaja DIVAsproti dopolnjuje, s pogovori in predstavitvami pa celostno razkriva kontekst delovanja posameznega umetnika, umetniškega dela ali umetnostnega obdobja. Materiali iz fizičnega arhiva Postaja DIVA so na ogled v prostorih SCCA-Ljubljana, v Projektni sobi na Metelkovi 6 v Ljubljani, kjer potekajo tudi interni posveti z umetniki in umetnicami, ki se jih tematika arhiviranja sodobne video in medijske umetnosti tiče neposredno.
DIVA na spletu: www.e-arhiv.org/diva

GAMAGAMA portal (Gateway to Archives of Media Art) pomogoča dostop do številnih informacij o delih evropskih in neevropskih medijskih umetnikov. Gradivo je sprva prihajalo iz osmih evropskih arhivov medijske umjetnosti, iskati in pregledovati pa ga je bilo mogoče na skupni platformi. Predstavljeni umetniški projekti vključujejo predogled eksperimentalnih filmov in video umetnosti, performansov, instalacij in net.arta; so dokumentirani in nadalje kontekstualizirani z besedili, predavanji in dogodki. Portal, ki je bil predstavljen na festivalu Ars Electronica leta 2009, je vzpostavil konzorcij 19 partnerjev, od strokovnjakov informacijske tehnologije, akademskih in kulturnih ustanov, do arhivov in distributerjev. Od takrat se je projekt GAMA preoblikoval iz portala v projektno skupino, ki izobražuje mlade strokovnjake za delo z videom in pripravlja razstave, seminarje, delavnice ter javne in interne posvete na temo raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in razpečevanja AV vsebin.
GAMA na spletu: www.gama-gateway.eu

Medijske omembe

Izjave Barbare Borčić in Ane Čigon ob Svetovnem dnevu avdiovizualne dediščine v slovenskih medijih:

Kultura ob 22h, 27. 10. 2015 Kultura ob 22h, 27. 10. 2015

[Objavljeno: 23. 10. 2015]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si