Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Studio 6
Studio 6Koliko nevednosti še premore umetnost?
Status alternativne produkcije vednosti in njenih pogojev v
lokalni sodobni vizualni umetnosti

Kurator: Domen Ograjenšek
Umetnica: Tjaša Pogačar Podgornik

Četrtek, 5. 5. 2016, ob 18.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

V zadnjih desetih letih je tudi v lokalnem prostoru mogoče opaziti vse bolj poudarjano pedagoško plat institucionalnih programov, z njimi pa porast vključevanja samoorganiziranih in načeloma neformalnih izobraževalnih dejavnosti v razstavne in pedagoške programe institucij sodobne umetnosti.

Projekt bo analiziral obstoječe pedagoške prakse, ki se umeščajo na presek umetniškega, pedagoškega in kuratorskega, ter kritično prevprašal njihove stave, potenciale in učinke (tj. aktivno politično participacijo in emancipacijo na eni strani ter domnevno družbenotransformativno produkcijo alternativne vednosti na drugi).

Na podlagi teh ugotovitev bosta Domen Ograjenšek in Tjaša Pogačar Podgornik izvedla intervencijo v prostor Zavoda za sodobno umetnost SCCA – Ljubljana z ozirom na njegovo zgodovino in aktualno pozicioniranje v polju produkcije umetnosti in pedagogike. Namen te bo locirati druge možne učinke/potenciale/pomene tovrstnih praks, in s tem premestiti samo razmišljanje o njih izven okvira diskurza o pedagoškosti in z njim zvezanih pojmovanj sodobne umetnosti: predvsem pojmovanja umetnosti kot sredstva produkcije družbenih razmerij (relacijskega pojmovanja) in umetnosti kot sredstva produkcije znanja ali vednosti (epistemološkega pojmovanja).

Več o Studiu 6

Domen OgrajenšekDomen Ograjenšek je diplomirani filozof, pisec in kritik sodobne vizualne umetnosti. Deluje kot redaktor oddaje Art-Area (enourne radijske oddaje o sodobni umetnosti na Radiu Študent), urednik revije ŠUM (revije za teorijo in kritiko sodobne umetnosti) ter član istoimenskega raziskovalnega kolektiva. Kuriral je paraumetniški dogodek POVRŠINA // ODPOR v Muzeju norosti na gradu Cmurek, samostojno razstavo Andreja Škufca z naslovom Indiference v Projektnem prostoru Aksioma ter sodeloval v sklopu kolektiva Neteorit na razstavi Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005–2015 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

Tjaša Pogačar PodgornikTjaša Pogačar Podgornik od leta 2010 deluje kot ustvarjalka in piska na področju sodobne umetnosti. Sodelovala je na več skupinskih razstavah (6. U3: Ideja za življenje, 7. U3: Prožnost, 4. 4., Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005–2015 ), pisala za revijo Praznine, Tribuno, Likovne Besede in publikacije Moderne Galerije. Urednikuje in raziskuje za revijo ŠUM. Bila je ena od pobudnic in pobudnikov študentskega projekta BOKS, članica kolektiva Neteorit in soorganizatorica raznih bralnih seminarjev, pogovorov ter predavanj s področja sodobne umetnosti. V dosedanji praksi se je ukvarjala z vprašanji vloge in kritičnega potenciala sodobnih (in zgodovinskih) umetniških strategij ter samoorganiziranih praks v kontekstu aktualne družbeno-politične situacije in z ozirom na produkcijske pogoje umetnosti v lokalnem prostoru.

Foto: arhiv SCCA-Ljubljana

Koliko nevednosti še premore umetnost? Status alternativne produkcije vednosti in njenih pogojev v lokalni sodobni vizualni umetnosti Koliko nevednosti še premore umetnost?

Koliko nevednosti še premore umetnost? Status alternativne produkcije vednosti in njenih pogojev v lokalni sodobni vizualni umetnosti Koliko nevednosti še premore umetnost? Status alternativne produkcije vednosti in njenih pogojev v lokalni sodobni vizualni umetnosti

Koliko nevednosti še premore umetnost? Status alternativne produkcije vednosti in njenih pogojev v lokalni sodobni vizualni umetnosti Koliko nevednosti še premore umetnost? Status alternativne produkcije vednosti in njenih pogojev v lokalni sodobni vizualni umetnosti

Produkcija: Zavod SCCA-Ljubljana
Podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

[Objavljeno: 22. 4. 2016]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si