Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Aktivnosti sodelavcev
Look&Roll: Raznolikost v filmu
Projekcija kratkih filmov na temo oviranosti, opremljenih v slovenskem jeziku s podnapisi za gluhe osebe in avdiodeskripcijo za slepe osebe

Ponedeljek, 4. 12. 2017, ob 18. uri
Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Obveščamo o projektu Lare Plavčak, koordinatorke Sveta umetnosti, ki ga pripravlja v sodelovanju s Kinom Šiška in društvom Kraken.


Ljubezen in neodvisnost (Love and Independence in East Providence), 2014

Kino Šiška v sodelovanju z društvom Kraken organizira projekcijo kratkih filmov na temo oviranosti. Gostimo švicarski filmski festival look&roll, ki bo tukajšnjemu občinstvu predstavil izbor najboljših kratkih filmov o življenju oseb z različnimi oviranostmi in potrebami. Z dogodkom želimo soustvarjati nov pogled na kratki film, dostopno kulturo in družbo prihodnosti, s premislekom o drugačnosti, socialni vključenosti in enakopravnosti.

Program sedmih kratkih filmov vključuje tako dokumentarne pristope kot igrane, animirane in eksperimentalne filme, ki na različne načine raziskujejo in pripovedujejo o življenju in ljudeh z motnjami v duševnem razvoju, slepoto, motnjami avtističnega spektra, gluhoto in duševnimi boleznimi.

Pred začetkom projekcije bomo nekaj besed o festivalu in predvajanih filmih spregovorili s snovalcem in umetniškim vodjo festivala look&roll Gerhardom Protschko. Gerhard Protschka je aktiven kot producent, kurator, prevajalec in avtor avdiodeskriptivnih besedil za slepe in slabovidne osebe ter podnapisov za gluhe in naglušne osebe. Pogovor bo potekal v angleščini s sprotnim prevajanjem v slovenščino, spremljal pa ga bo tolmač za slovenski znakovni jezik. Vsi predvajani filmi bodo opremljeni s podnapisi za gluhe in naglušne osebe ter avdiodeskripcijo za slepe in slabovidne osebe.

DOSTOP ZA GIBALNO IN SENZORNO OVIRANE OSEBE:
Projekcija bo potekala v dvorani Katedrala v prvem nadstropju Kina Šiška. Gibalno oviranim je za dostop v prvo nadstropje na voljo dvigalo, vstop v dvorano pa je mogoč po klančini. V dvorani je nameščena slušna zanka za gluhe in naglušne osebe. Slepe in slabovidne osebe do objekta na avtobusnih postajališčih usmerjajo taktilne table v Braillovi pisavi. Taktilne in tlorisne table so nameščene tudi v sami zgradbi. Za dodatne informacije o dostopu lahko pišete na: rok.avbar@kinosiska.si.

TRAJANJE DOGODKA:
Uvod in pogovor z gostom: okrog 15 minut
Dolžina projekcije: 77 minut
Pogostitev

Prosimo za predhodno najavo večjih skupin.

PROGRAM:

NAJBOLJŠA POT
DER BESTE WEG, Nemčija, 2014, eksperimentalni, 10 minut
Režija: Angelika Herta

Kaj moti slepe ljudi na tistih, ki vidijo? To vprašanje si zastavlja kratki eksperimentalni film Najboljša pot. Pripoveduje o slepi ženski, ki se na svoji poti v trgovino med drugim srečuje z različnimi neprijetnimi ovirami človeškega faktorja. Njeno osebno zgodbo, ki je zapisana kot pritožbeno pismo, pripoveduje računalniški glas Steffi, anekdote in vsakdanje izkušnje slepih pa so pri tem zaznamovane z dobro mero črnega humorja in ostrine. Film svoj vizualni del v celoti gradi na rabi različne in razgibane tipografije.

ZBIRALEC ŽARNIC
THE GLOBE COLLECTOR, Avstralija, 2012, dokumentarni, 7 minut
Režija: Summer DeRoche

Kratek dokumentarec Zbiralec žarnic nas popelje v svet, kjer je strast do elektronike velika in diagnoza Aspergerjevega sindroma samo oznaka. Andrew Pullen zbira žarnice. Njegova zbirka je z več kot 10.000 primerki ena od največjih zasebnih zbirk na svetu. Film je zgodba o veščini in prizadevanju enega samega človeka, da bi dokumentiral in ohranil del naše tehnološke zgodovine, ki bo sicer kmalu pozabljena.

LJUBEZEN IN NEODVISNOST
LOVE AND INDEPENDENCE IN EAST PROVIDENCE, ZDA, 2014, dokumentarni, 11 minut
Režija: Kassie Bracken

Od prvega trenutka, ko sta se spoznala, je Lori Sousa vedela, da je Peter Maxmean njena sorodna duša, s katero se bo poročila. Zdaj želita, da tudi drugi vidijo, kako ljudje z motnjami v duševnem razvoju živijo, hodijo v službo, so aktivni del skupnosti ter sposobni uspeha na odprtem trgu delovne sile.

ZVOKI ZA MAZINA
GELUIDEN VOOR MAZIN, Nizozemska, 2012, dokumentarni, 19 minut
Režija: Ingrid Kamerling

Mazin je gluh deček pred veliko spremembo. Čaka ga operacija, po kateri bo lahko slišal, česar se veseli, a ga je obenem strah. Kaj če bo prišlo do zapletov, kot se je to zgodilo pri njegovi sošolki in prijateljici Kateline? In kako bodo vsi ti novi zvoki spremenili njegovo življenje?

JOČE IN MOTI OSTALE
GRÅTER OCH STÖR DE ANDRA, Švedska, 2006, dokumentarni, 11 minut
Režija: Johanna Bernhardson

Leta 1932 je Linnea Carlsson izginila z družinske kmetije. Ko se je trideset let kasneje vrnila iz psihiatrične bolnišnice, je bila druga oseba. Kaj se ji je zgodilo? V filmu njena nečakinja Johanna Bern­hardson v arhivih išče sledi tetinega življenja. Film Joče in moti ostale je kratek dokumentarni film o ''normalnosti'' in bolečih spominih.

MARIJINO POTOVANJE
EL VIAJE DE MARIA, Španija, 2010, animirani, 6 minut
Režija: Miguel Gallardo

Film Marijino potovanje je delo umetnika Miguela Gallarda, očeta avtistične hčerke. Marijino potovanje je majhen izlet v notranji svet najstnice z avtizmom, je potovanje, polno barve, topline, ljubezni in ustvarjalnosti, ki se začne z razumevanjem in opažanjem staršev, da se njihova hčerka obnaša nekoliko drugače. Film je producirala organizacija Orange Foundation v namen boljšega zavedanja o avtizmu v družbi.

INTERVJU
THE INTERVIEWER, Avstralija, 2012, igrani, 13 minut
Režija: Genevieve Clay-Smith, Robin Bryan

Odvetnik Thomas Howell se znajde na razgovoru v prestižni odvetniški pisarni, ki se ne odvija, kot bi pričakoval. Intervjuva ga James Dexter, mladenič s trisomijo 21, a to je za Thomasa šele prvo presenečenje. Film Intervju pripoveduje o pomembnosti družbene vključenosti. Prejel je več kot 30 mednarodnih nagrad in bil na različnih mednarodnih filmskih festivalih predvajan več kot 40-krat. Posnet je bil leta 2012 v sklopu integrativnih delavnic Bus Stop Film, ki so 12 osebam z motnjami v duševnem razvoju omogočile, da se pobliže spoznajo s filmsko produkcijo in pod mentorstvom pridobijo tudi praktične izkušnje.

Projekt podpirata Veleposlaništvo Švice in Druga violina.
Organizacija: Kino Šiška v koprodukciji z Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken.

Več o dogodku na spletni strani Kina Šiška in Facebooku.

[Objavljeno: 28. 11. 2017]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si