Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Svet umetnosti Kaj smo slišali "Od drugod"?
Simpozij o stanju na področju kuratorskih praks v Armeniji, Kazahstanu, Egiptu in Turčiji

Četrtek, 6. november 2008
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

SCCA-Ljubljana od leta 2006 sodeluje z Združenjem armenskih likovnih kritikov, ki pripravlja poletno šolo za kustose sodobne umetnosti. Razvoj šole poteka v sodelovanju z regionalnimi partnerji, s katerimi se sistematično vzpostavlja platforma za spodbujanje in razumevanje kuratorskih praks in kritike. V okviru srečanja partnerjev je SCCA-Ljubljana v četrtek, 6. novembra, v Projektni sobi SCCA organiziral simpozij o stanju na področju kuratorskih praks v Armeniji, Kazahstanu, Egiptu in Turčiji z naslovom Od drugod.

Simpozij, ki se je pričel ob peti uri popoldne in se na zanimivi okrogli mizi zavlekel precej prek predvidene ure zaključka, je bil zasnovan dvodelno. V prvem delu so udeleženci predstavili referate, v katerih so občinstvu opisali trenutni položaj sodobne umetnosti in kuratorskih praks v posameznih državah.

Nazareth KaroyanArmenski teoretik in kritik Nazareth Karoyan je na primeru razstav in posameznih umetniških del pokazal na prehod, ki se je v polju armenske umetnosti zgodil ob koncu devetdesetih let. Umetniške prakse države, ki je leta 1991 postala samostojna, so v devetdesetih izražale reakcijo na sovjetsko kolektivistično ideologijo in ikonografijo. Prakse, zlasti instalacije in performansi, ki so v tem času delovale kot reakcija na dominantne diskurze telesa in prostora, so se v sodobnosti preoblikovale v novomedijske prakse (video in digitalna fotografija) in diskurze zgodovinskega časa in spomina.

Valeria IbraevaReferat Valerie Ibraeve, kazahstanske likovne teoretičarke in kritičarke, je predstavil raznolikost ustvarjanja centralnoazijskih, indijskih in pakistanskih umetnikov in teoretikov. Vedenje o različnosti se je vzpostavilo ob sodelovanju pri večletnem projektu Destination Asia. Ob opisu razstav Non-strict correspondence, ki se je v okviru projekta zgodila v Almatyju, in Flying over Stereotypes, ki je bila pripravljena v Mombaju, je predavateljica pokazala, kako med umetniškimi deli iz držav, ki jih Zahod razume kot enotno področje, obstajajo velike razlike. Te so plod različnih družbenopolitičnih okvirov, v katerih umetniki živijo in ustvarjajo.

Laura CaldereraLaura Calderera od januarja 2007 deluje kot programska vodja Townhouse Gallery, ki je prva neodvisna kairska galerija za sodobno umetnost. Od leta 2007 pripravlja tudi izobraževalni program za kuratorje. V referatu je predstavila infrastrukturo, kakršna je na voljo svetu umetnosti kairskega prostora in opozorila na problematiko vzpostavljanja sodobne umetnosti v državi s tako bogato kulturno in umetnostno zgodovino, kakršno ponuja Egipt.

Renata PapschRenata Papsch, kulturna menedžerka iz Avstrije, je spodbudila in vodila številne kulturne projekte v državah mediteranskega bazena. Trenutno v Istanbulu vzpostavlja kulturni center DEPO, ki bo povezoval svetove sodobne umetnosti Turčije, južnega Kavkaza, Bližnjega vzhoda in Balkana. Predavanje je podrobno opisalo prostore, namenjene sodobni umetnosti v Istanbulu in širše v Turčiji, ter se posvetilo tudi problematiki financiranja sodobne umetnosti v tej državi.

Po daljšem odmoru je sledila Okrogla miza o kuratorskih praksah in izobraževanju, na kateri so poleg predavateljev sodelovali še Barbara Borčič, direktorica SCCA-Ljubljana, Angela Harutyunyan, kuratorica in umetnostna zgodovinarka iz Erevana, Petja Grafenauer, voditeljica Sveta umetnosti (šol. leto 2008/2009) pri SCCA-Ljubljana. V deželah, iz katerih so prišli predavatelji, se kažejo podobnosti v delovanju svetov umetnosti. V vsaki izmed njih se zavedajo potreb po vzpostavitvi izobraževalnih programov na področju kuriranja. V Egiptu in Armeniji takšna programa že obstajata, soočata pa se s problemom izobraževalnega kadra. Obstaja namreč potreba po znanju, ki ne bi izviralo zgolj iz dominantnega zahodnega sveta umetnosti, ampak bi ponujalo tudi vednost o lokalnem prostoru, njegovih zakonitostih in problemih. S pomočjo povezave med sodelujočimi organizacijami, ki se jim pridružuje tudi evropski partner SCCA-Ljubljana, se ponuja možnost za izmenjavo strokovnega kadra in širjenje znanja ter poznavanja lokalnih in regijskih svetov umetnosti. S takšno kulturno politiko sodelujoče organizacije razvijajo polje izobraževanja na področju kuratorskih praks, poleg tega pa skrbijo tudi za soobstoj lokalnih posebnostih posameznih kulturnih prostorov.
Simpozij je pritegnil strokovno občinstvo, žal pa ne tudi širšega umetnostnega občinstva. Lahko sklepamo, da je zanimanje za manj poznane regionalne umetniške prakse, spričo tega da se tudi slovenski svet umetnosti vse bolj in bolj orientira proti Zahodu, zmerom manjši. Prav zaradi tega je organizacija simpozijev, kakršen je Od drugod še kako pomembna, saj SCCA-Ljubljana s takšnimi dogodki poskrbi, da se vednost iz regionalnih sistemov umetnosti ne izgubi v polju splošne, zahodno orientirane sodobne umetnosti.

Petja Grafenauer

Poletna kuratorska šola v Erevanu, 2008 Poletna kuratorska šola v Erevanu, 2008

POVEZAVE

Objave v medijih

Napoved dogodka

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si