Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Artservisov rojstni dan

Četrtek, 4. 12. 2008, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Na rojstnodnevni zabavi, ki so se je sicer udeležili redki, a zato zvesti bralci/uporabniki Artservisa, smo najbolj nestrpno pričakovali Boruta Savskega. Borut je Artservis razveselil s prenosnim kovčkom, ki bo služil javnim predstavitvam Artservisove Zbirke.

Artservisov mobilni kovček
Kovček, ki ga sestavljajo procesor, trdi disk in drugi nepogrešljivi računalniški deli, je nastal v domači delavnici. Kot nam je zaupal njegov avtor, bi lahko za shranjevanje datotek uporabili običajen prenosnik. Ker pa je Borut navdušenec do it yourself pristopa, smo se odločili za to možnost. Borutova teza je, da je do it yourself koncept naravnega okolja. V sedemdesetih letih je bil na višku, kasneje ga je potrošništvo spravilo na margino. V devetdesetih in na začetku tega stoletja pa se je do it yourself koncept zatekel v umetniške prakse, kjer si prizadeva tudi za socialno pravičnost (Borut je kot primer izpostavil barcelonsko iniciativo Hackitectura).

Artservisova Zbirka
Artservisov kovček sledi takšnim prizadevanjem kot umetniški objekt in kot mediator vsebin. Vanj smo namreč shranili Artservisovo Zbirko, ki tematizira produkcijske pogoje v kulturi. Urednica Artservisa, Mojca Pungerčar, je predstavila namen zbirke in iz kovčka predvajala nekaj video del. Artservisova Zbirka je svoje mesto našla tudi na spletu, kjer so objavljene informacije o zbirki, beseda kuratorja, avtorji in njihova dela in postopek zbiranja predlogov.

Novi predlogi
Na srečanju smo predstavili štiri nove predloge za zbirko. Prvi je zvočni performans Tomaža Groma Bruto, ki je bil premierno izveden 10. 12. 2006 v gledališču Glej. Tomaž je kot glasbenik in performer v živo izpolnjeval razpisne obrazce slovenskega ministrstva za kulturo in ljubljanske občine. Njegovo pisanje je bilo ozvočeno in projecirano na steno. Suhoparni birokratski obrazci so tako postali svojstveni glasbeni zapis, notacija, birokratski proces pa del kreativnega proces. Drugo delo je tekst za performans Eme Kugler z naslovom Lontano ali Kaj bi napravil Robert Wilson, če .? Šlo je za javno branje 30. 10. 2007 v Stari pošti, dan preden so jo porušili. Tekst nagovarja komisije, ki projektom podeljujejo sredstva in jim tako postavljajo meje možnega. Tretje delo je plakatna akcija Andreja Rozmana - Roze. Andrej je na plakatu nagovarjal: "Odgovorni! Plakat za male kulturne dogodek je pomemben del mesta. Ne ubijajte ga s cenami za plakatiranje! Dajte že končno Ljubljani podobo kulturne prestolnice!" Predstavljen je bil tudi umetniški prispevek s Hrvaške avtorja Josipa Pina Ivančiča (Pula). Josip je odklonil sodelovanje na razstavi Multimeridijan '08 (20. 9.-5. 10. 2008, Stara tiskara, Pula), kar je argumentiral z izjavo za razstavni katalog. Kot umetnik namreč ni dobil nobenih sredstev, medtem ko so vsi ostali sodelavci za svoje delo prejeli plačilo.
Obiskovalka Milena Kosec je za zbirko predlagala obisk Ptičjestrašilke Maričke B. Pomagaj, ki si je taka, kot je, slepa, gluha, nema, gola in bosa, v petek, 5. januarja 2001, ob 17. uri s pomočjo asistenta Tomaža Trčka ogledala razstavo U3 - tretji trienale sodobne slovenske umetnosti. Državna inštitucija se v primeru U3 ni korektno obnašala do ustvarjalcev Državice Ptičjestrašilne, kar je izzvalo prepoved uporabe gradiva o državici. Marička je na razstavi povohljala, kaj se dogaja.

Če imate ali poznate delo, za katerega menite, da bi sodilo v Artservisovo Zbirko, nam njegov opis pošljite na elektronski naslov info@artservis.org.

Vabljeni spet naslednje leto. Torta zagotovo bo.

Dušan Dovč

Artservisov rojstni dan 2008 Kovček Artservisove zbirke

Artservisov rojstni dan 2008 Artservisov rojstni dan 2008

Artservisov rojstni dan 2008 Artservisov rojstni dan 2008

Artservisov rojstni dan 2008 Artservisov rojstni dan 2008

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si