Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Informacijski standardi za mobilnost v kulturi sprejeti - sodeloval tudi Artservis

Od maja do decembra 2011 je na sedežu Direktorata za vzgojo in izobraževanje Evropske komisijev Bruslju delovala skupina ekspertov za mobilnost. Na štirih srečanjih so sodelovali predstavniki nevladnih organizacij, agencij in vladnih služb, ki imajo izkušnje in znanja z izvajanjem projektov ali vodenjem politik, povezanih z mobilnostjo umetnikov in kulturnih delavcev. Mandat skupine je bil sprejeti priporočila oz. informacijske standarde za mobilnost v kulturi.
Skupino je vodila Catherine Magnant (Direktorat za vzgojo in izobraževanje, Evropska komisija), poročevalec je bil neodvisni strokovnjak Richard Poláček, kot strokovnjaki pa so sodelovali: Anne-Marie Croes (Flamsko ministrstvo za kulturo, mlade, šport in medije, Belgija), Ines Da Silva Ines (Ministrstvo za kulturo in komunikacije, Francija), Anita Debaere (Performing Arts Employers’ Associations League Europe, PEARLE, Belgija), Elena Di Federico (Fondazione Fitzcarraldo, PRACTICS, Italija), Dušan Dovč (Artservis, SCCA-Ljubljana, Slovenija), Cristina Farinha (On-the-Move, Belgija), Christine Heemsoth (International Association of Art, Nemčija), Bert Holvast (vodja OMC skupine za mobilnost, Nizozemska), Julek Jurowicz (SMartBE, Belgija), Risto Kivelä (neodvisni strokovnjak, bivši vodja OMC skupine za mobilnost, Finska), Günter Lackenbucher (Federativno ministrstvo za izobraževanje, umetnost in kulturo, Avstrija), Laurent Moszkowicz (Fédération des réseaux et associations d'artistes plasticiens (FRAAP), Francija), Elzibeta Nowak (Ministrstvo za kulturo, Poljska), Jan Timmermans (Kunstenloket, Belgija), Maria Tuerlings (Trans Artists, Nizozemska), Yvette Vaughan-Jones (Visiting Arts, Anglija) in Werner Weber (Federativno ministrstvo za kulturo in medije, Nemčija).

Skupina je decembra 2011 sprejela dokument Informacijski standardi za mobilnost umetnikov in kulturnih delavcev (Information Standards for the Mobility of Artists and Cultural Professionals), ki obsega:
- seznam prednostnih vsebin oz. informacij, relevantnih za mobilnost umetnikov in kulturnih delavcev; seznam informacij, ki morajo biti zagotovljene na nacionalni ravni; prilogo, kako natančne morajo biti takšne informacije;
- vsebinski vodnik za pripravo informacij o kulturni mobilnosti; seznam priporočil, kako informacije zagotavljati na nacionalni in evropski ravni; in predstavitev dobrih praks.

Seznam prednostnih vsebin oz. informacij za mobilnost obsega tri glavne kategorije:

  1. regulatorne vsebine, ki vključujejo deset sklopov, od delavske zakonodaje in socialne varnosti, davkov, zaščite avtorskih pravic do vizne politike in dovoljenj za bivanje;
  2. priložnosti o programih, ki podpirajo mobilnost (npr. organizacije za mobilnost, rezidence, viri financiranja za mobilnost, zaposlitvene možnosti, izobraževanja, usposabljanja);
  3. povezave ali viri za mobilnost (npr. informacijski viri na evropski in nacionalni ravni, praktične informacije o državah, povezave na EU podprte projekte in pobude na temo mobilnosti, študije o mobilnosti).

Predstavniki Direktorata za vzgojo in izobraževanje Evropske komisijeso 7. februarja 2012 v Bruslju dokument uspešno predstavili članom Cultural Affairs Committee (CAC). Člani so dokument sprejeli pozitivno. Naslednji korak je pozvati odločevalce na nacionalnih ministrstvih k vzpostavljanju celostnega podpornega sistema za mobilnost umetnikov in kulturnih delavcev. Informacijski standardi za mobilnost so priporočila za bolj suverene prve korake pri vzpostavljanju podpornega servisa na nacionalni ravni in za lažje mednarodno povezovanje.

V slovenskem in mednarodnem prostoru je Artservis že prepoznan kot primer dobre prakse, s svojo novo vsebino Umetnik na službenem potovanju pa je še bolj osredotočen na informiranje o mobilnosti.

Dušan Dovč

POVEZAVE

[Objavljeno: 24. 2. 2012]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si