Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)
PROJEKTI | Razstave

Čajanka pri Connyju Blomu in Nini Slejko

petek 25. 11. 2011, ob 11. uri
CAC Bukovje, Bukovje 35, Postojna

CAC Bukovje, čajanka

23. novembra 2011 je bila naša študijska skupina iz Sveta umetnosti povabljena v lepo vasico Bukovje pri Postojni, da se srečamo z umetnikoma Connyjem Blomom in Nino Slejko. Čajanka je bila del spremljevalnega programa v kontekstu razstave Studia 6 v galeriji Vžigalica. Z nami je bila tudi Lina Džuverović, kuratorka iz Londona. Ob kavi in čaju ter odličnih domačih slaščicah smo se pogovarjali o njuni umetnosti, dejavnostih CAC Bukovje ter o nastajajoči zbirki umetnin, ki smo si jih lahko tudi ogledali na stenah njunega začasnega doma.

CAC Bukovje sta Nina in Conny ustanovila spomladi 2010 v hiši Nininih staršev kot neke vrste idejo o propagiranju, podpiranju in spodbujanju sodobne umetnosti ter o sodelovanju z umetniki in kustosi v lokalnem in mednarodnem merilu. Čeprav se prostorsko ne more primerjati z večjimi umetnostnimi centri, pa v živahni dejavnosti prav nič ne zaostaja. Organizira številne dogodke in razstave, ki so postavljene na stenah dnevne sobe, jedilnice ali drugih prostorov v hiši. Nina in Conny, ki se dobro znajdeta v vlogi kuratorjev, izbirata tako mlade perspektivne umetnike kot tudi uveljavljena imena, kot sta John Baldessari in Miltos Manetas. Vse dejavnosti CAC Bukovje se prepletajo z domačim življenjem in ustvarjanjem obeh umetnikov.

Nina in Conny sta mlada, a že dodobra uveljavljena umetnika, tako v slovenskem kot v mednarodnem okviru. Conny Blom je znan po svojih družbeno-kritičnih projektih v obliki hapeningov, instalacij in umetniških videov. Najbolj odmeven je bil morda projekt Zajček, s katerim si je Conny ''prislužil'' tudi posredovanje policije, ki je korenje zamenjala za dinamit.  Zajec v tem projektu postane simbol izpodjedanja družbenega sistema elit. Nina Slejko je bolj slikarsko naravnana, platno je pretežno nosilec njene ustvarjalnosti, čeprav je razstavljala tudi instalacije. Njena najljubša barva je bela. Z njo je prekrila tudi slike, kupljene na bolšjaku, da bi jim zvišala vrednost in Petelina Franceta Slane, da bi mu vrednost znižala. S podobnimi projekti tudi Nina pripada svetu angažirane umetnosti in se skupaj s Connyjem vklaplja v idejni mozaik CAC Bukovje.

Inovativna oblika dogodkov so čajanke, na katerih umetnika v domačnem vzdušju dnevne sobe vodita pogovore o sodobni umetnosti z umetniki in kuratorji. Izmenjava izkušenj in idej, druženje in povezovanje, vse to plete mrežo sodelovanja med umetniki samimi ter med umetniki in stroko, ki je v času, ki kulturi in umetnosti ni ravno naklonjen, še kako pomembna. Žal Conny in Nina odhajata na Švedsko, tako da bo serija čajank prekinjena, upajmo pa, da bo podobna ideja zaživela kje drugje v Sloveniji.

Pomembna dejavnost CAC Bukovje je tudi oblikovanje zbirke sodobne umetnosti, ki je mednarodno naravnana. Pri tem se Nina in Conny osredotočata na umetnost, ki jima je všeč, ki bi jo rada ohranila in delila tudi z drugimi ljudmi. Zbirka je tudi neke vrste upor proti kapitalističnim pravilom igre na tržišču umetnin. Umetnin namreč nista kupila za denar, to gibalo kapitalistične družbe, pač pa sta jih dobila ZASTONJ, bodisi z menjavo, bodisi kot darilo ali donacijo. Tako sta tudi na tem področju vpeljala element menjave, izmenjave, sodelovanja in mreženja med umetniki. Zanimiv del sestavljanja zbirke je samo navezovanje stikov, saj Nina in Conny komunicirata z njimi na klasičen, skoraj že pozabljen način, tako da jim napišeta pismo, če imata naslov, sicer pa morata uporabiti e-pošto. V zbirki tako najdemo dela priznanih in uveljavljenih umetnikov, kot so skupina IRWIN, Serkan Őzkaya, Gilbert & George, Bababa International in mnogih drugih. Dela iz zbirke CAC Bukovje so do 11. decembra 2011 razstavljena v galeriji Vžigalica pod taktirko Saše Nabergoj in Sonje Zavrtanik.

Zahvaljujem se Svetu umetnosti za organizacijo ter Connyju Blumu in Nini Slejko za povabilo. Čajanka v CAC Bukovje je bila zanimiva in poučna izkušnja ter lep primer, kako lahko sodobno umetnost ustvarjamo, dogovarjamo in delimo z drugimi.

Darija Kovačič

 

Čajanka v CAC Bukovje

Čajanka v CAC Bukovje

Čajanka v CAC Bukovje

Čajanka v CAC Bukovje

Čajanka v CAC Bukovje

Foto: Jasna Jernejšek

 

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si