Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)
PROJEKTI | Razstave

Kino-integral:
Med filmom in videom

Projekcije, pogovor

5. in 7. 1. 2016, ob 19. uri
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

Med filmom in videom

Z razstavami, projekcijami in pogovori SCCA-Ljubljana predstavlja razmerje med (kratkim) filmom in (art) videom skozi prakso avtoric in avtorjev, ki so (bili) aktivni v obeh medijih in razumejo specifike izraznih sredstev in njihove rabe na različne načine. Zasnova projekta temelji na hranjenju, raziskovanju in predstavljanju video in novomedijske umetnosti, ki poteka na SCCA-Ljubljana v okviru arhiva Postaja DIVA.

Tematiko so uvedli razstava video instalacij Jasne Hribernik in Nataše Prosenc Stearns v Galeriji Vžigalica (1. 12. 2015–10. 1. 2016) in dva dogodka v Projektni sobi SCCA – Miha Knific: Svet, kjer je vse mogoče (9.–18. 12. 2015) in Miha Vipotnik: Od delcev do trkov (6. 1. 2016).

Projekt pa se bo v vsej svoji celovitosti izrisal – ali bolje projiciral – v Slovenski kinoteki, kjer bomo 5. in 7. januarja ob 19. uri pripravili dva večera projekcij in pogovor.

MED FILMOM IN VIDEOM

SCCA-Ljubljana tokrat že drugič s projekcijami in pogovorom sodeluje s Slovensko kinoteko. Leta 2014 je bila tema omnibus kot posebna oblika filmske in video umetnosti. Zdaj pa nas zanima razmerje med (kratkim) filmom in video umetnostjo, npr. vprašanje, ali si je video zagotovil pripadajoče reprezentacijsko polje, kakršno je galerija za likovne umetnosti, kino za film ali pa televizija in internet, ki sta poligon vseh mogočih produkcij. Ali pa sodi večinoma v polja drugih umetnosti, denimo v kontekst razstave ali predstave. Na podlagi specifične situacije v slovenskem prostoru lahko ugotovimo, da tako videu kot kratkemu filmu še najbolj pripadajo specializirani festivali in klubi, počasi pa ju vključujejo tudi v filmske in medijske festivale.

V dveh večerih bomo predvajali dela Jasne Hribernik, Marka A. Kovačiča, Davorina Marca in Nataše Prosenc Stearns ter se na pogovoru z umetniki vprašali, koliko je razmejevanje med filmom in videom še smiselno. Prav zato so se denimo v zadnjih letih uveljavili izrazi gibljiva slika (moving image), projekcijska umetnost (the art of projection) in medij, vezan na platno (screen-based media).

Marko A. Kovačič je leta 1983 naredil film, razstavo, performans in video z naslovom Casus belli. Kratkometražni film sestavljajo sekvence, skonstruirane na principu montaže, sinhronizirane z zvokom, v njih se izmenjujejo geometrijske konstrukcije in podobe telesa (avtorja), ki se transformira in si nadeva različne vloge. V ospredju so performativnost in veliki plani obraza, maskiranje in erotičnost. Film je peljal v performans (izveden v Galeriji Škuc), performans pa v video. Kakor gre pri performansu za razmerje statična podoba (diapozitiv)–gibanje telesa (silhueta)–zvok (glasba) in neposreden kontakt z občinstvom, pa video omogoča montažo prizorov in kontrapunktiranje celote (široki plan) in detajla (veliki plan).

Davorin Marc je kot mlad filmar posnel nešteto kratkih filmov. Paura in citta' (1181 dni pozneje ali vonj po podganah) iz leta 1984 je filmski dnevnik, osebni in družbeni. Hkrati je dokument časa in okoliščin, ki so spremljale njegovo nastajanje, in prikaz raziskovalne vedoželjnosti in eksperimentalne vneme dvajsetletnega avtorja. Zareže v samo materialnost filmskega traku in preseneti z odprto formo. Z izrednim občutkom za montažo ustvari dinamično prepletanje zvoka in slike, pravo mojstrovino filmskega časa. Trideset let pozneje je naredil delo z enigmatičnim naslovom   (   . Pravi ji digitalna slika in dodaja: Tako daleč. In tako blizu. Animacijo opredeljuje magičnost oblike, svetlobe in gibanja.

Jasna Hribernik je v umetniškem dokumentarcu Vitanje v vesolju: Sunita iz leta 2015 v poetično-realistično filmsko zgodbo ujela obisk ameriške astronavtke slovensko-indijskega rodu Sunite Williams v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju in njeno bivanje v Zvezdnem mestu v Moskvi, kjer dela kot predstavnica Nase. Kratek film Dolce vita iz istega leta pa na hudomušen način obravnava dandanes visoko opevano ukvarjanje s telesom, z različnimi načini rekreacije, s športom, tekom, z aerobičnimi vajami, maratonom ... Priče smo večernemu dogajanju na atletski stezi v brooklynskem parku McCarren.

Nataša Prosenc Stearns, ki že dolgo ustvarja v Los Angelesu, se predstavlja s petimi kratkimi videi iz leta 2015: Rdeča preproga, Metuzalem in leseno nebo, Reposition, Almost There in Marianne in vodna tančica. Zadnje štiri imenuje haiku videi in o njih pravi, da "izvirajo iz spontanih snemanj stvari in dogodkov v moji okolici. Nastajajo na licu mesta, sredi vsakdanjika, ko se iz okoliščin resničnega življenja porodi zamisel. Tako kot haiku poezija tudi haiku videi temeljijo na neposrednih opažanjih predmetov ali pripetljajev, ki jih naknadno zmontiram in zaključim v pomenske celote."

Barbara Borčić

PROJEKCIJE IN POGOVOR V SLOVENSKI KINOTEKI
Miklošičeva 28, Ljubljana

PROGRAM 1
torek, 5. januarja, ob 19. uri

Marko Kovačič: Casus Belli (film)

Marko Kovačič: Casus Belli
super8mm, 1983, barvni, prod. ŠKUC, 14'
(film bo spremljala glasba, ki jo bo na elektronski inštrument Malevičeve strune avtor izvedel v živo)

Kratkometražni film sestavljajo sekvence, skonstruirane na principu montaže, sinhronizirane z zvokom, v njih se izmenjujejo geometrijske konstrukcije in podobe telesa (avtorja), ki se transformira in si nadeva različne vloge. V ospredju so performativnost in veliki plani obraza, maskiranje in erotičnost. Film je peljal v performans (izveden v Galeriji Škuc), performans pa v video.

Marko Kovačič: Casus Belli (video)

Marko Kovačič: Casus Belli
VHS (DVD), 1983, prod. Škuc - Forum, 15' 35''

Video je nastal na podlagi istoimenskega performansa. Kakor gre pri performansu za razmerje statična podoba (diapozitiv)–gibanje telesa (silhueta)–zvok (glasba) in neposreden kontakt z občinstvom, pa video omogoča montažo prizorov in kontrapunktiranje celote (široki plan) in detajla (veliki plan).

Davorin Marc: Paura in citta'

Davorin Marc: Paura in citta' (1181 dni pozneje ali vonj po podganah)
1984, 35mm (posneto na super8mm), barvni, 21'
(predvajana bo 35mm kopija filma, ki ga je restavrirala in hrani Slovenska kinoteka)

Filmski dnevnik, osebni in družbeni. Hkrati je dokument časa in okoliščin, ki so spremljale njegovo nastajanje, in prikaz raziskovalne vedoželjnosti in eksperimentalne vneme dvajsetletnega avtorja. Zareže v samo materialnost filmskega traku in preseneti z odprto formo. Z izrednim občutkom za montažo ustvari dinamično prepletanje zvoka in slike, pravo mojstrovino filmskega časa.

Davorin Marc:  (

Davorin Marc:  (  
2014, digitalna slika, 16:9, barvni, 7'42''
Tako daleč. In tako blizu. Magičnost oblike, svetlobe in gibanja.

Projekcijam bo sledil pogovor, ki bo tematiziral razmerje med videom in filmom in njuno reprezentacijsko polje nekoč in danes. Že v izhodišču pustimo ob strani veliki (celovečerni) film, pri katerem so produkcijski pogoji, načini in odnosi kompleksni in neprimerljivi tako s kratkim filmom kot tudi z umetniškim videom. Zanimajo nas podobnosti in razlike med obema krajšima formama oz. ali je takšno razlikovanje še smiselno. Vprašanje je, ali lahko v času t.i. postmedijske umetnosti, gibljive slike in digitalne podobe še govorimo o medijskih specifikah in razlikovalnih potezah teh dveh izraznih sredstev in kje jih lahko iščemo. Ali na ravni nosilca, ki postaja vedno manj otipljiv in vedno bolj nestabilen. Ali na ravni rabe tehnologije in postprodukcijskih možnosti montaže slike in zvoka in vpeljevanja elektronskih efektov. Ali na ravni naracije in eksperimenta. Pascal Bonitzer je denimo specifiko videa pripisoval t.i. inkrustaciji slike in sobivanju dveh ali več podob. Morda pa zgolj še prostori in konteksti, v katerih je delo prikazano, določajo ali gre za video ali film. Npr. galerija za video in kinodvorana za film, čeprav se tudi te meje že prestopajo in so dela lahko prikazana kjerkoli, hkrati tudi na televiziji in internetu, ki sta poligon razno raznih produkcij.

Pri pogovoru sodelujejo: Jasna Hribernik, Miha Knific, Marko A. Kovačič, Davorin Marc, Miha Vipotnik.
Pogovor vodita: Barbara Borčić (SCCA-Ljubljana) in Varja Močnik (Slovenska kinoteka)

---

PROGRAM 2
četrtek, 7. januarja, ob 19. uri

Jasna Hribernik: Vitanje v vesolju: Sunita
Jasna Hribernik: Vitanje v vesolju: Sunita

Jasna Hribernik: Vitanje v vesolju: Sunita
2015, HD, prod. Cebram, 53'

Umetniški dokumentarec, ki v poetično-realistično filmsko zgodbo ujame obisk ameriške astronavtke slovensko-indijskega rodu Sunite Williams v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju in njeno bivanje v Zvezdnem mestu v Moskvi, kjer dela kot predstavnica Nase. Utrinki z njene poklicne poti se prepletajo in govorijo o spoštovanju in o prijateljstvu med astronavti/kozmonavti različnih narodnosti in o vizionarstvu, ki je prisotno tako v znanosti kot v umetnosti.

Jasna Hribernik, Dolce vita
Jasna Hribernik: Dolce vita

Jasna Hribernik: Dolce vita
2015, HD, prod. White Balance, 15'

Kratek film na hudomušen način obravnava dandanes visoko opevano ukvarjanje s telesom, z različnimi načini rekreacije, s športom, tekom, z aerobičnimi vajami, maratonom ... Priče smo večernemu dogajanju na atletski stezi v brooklynskem parku McCarren.

Nataša Prosenc Stearns: Metuzalem in leseno nebo (Methuselah and the Wooden Sky)
Nataša Prosenc Stearns: Metuzalem in leseno nebo (Methuselah and the Wooden Sky)

Nataša Prosenc Stearns. Marianne in vodna tančica
Nataša Prosenc Stearns: Marianne in vodna tančica (Marianne and the Water Veil)

Nataša Prosenc Stearns:
Rdeča preproga (Red Carpet), 2015, 2’58’’
Metuzalem in leseno nebo (Methuselah and the Wooden Sky), 2015, 3’
Reposition, 2015, 3’ 43’’
Almost There, 2015, 2’ 11’’
Marianne in vodna tančica (Marianne and the Water Veil), 2015, 4’ 13’’

Izbor kratkih video del zadnjega leta, med katerimi so tudi t. i. haiku videi. Avtorica o njih pravi, da "izvirajo iz spontanih snemanj stvari in dogodkov v moji okolici. Nastajajo na licu mesta, sredi vsakdanjika, ko se iz okoliščin resničnega življenja porodi zamisel. Tako kot haiku poezija tudi haiku videi temeljijo na neposrednih opažanjih predmetov ali pripetljajev, ki jih naknadno zmontiram in zaključim v pomenske celote."     

Kinotečnik, program (pdf)

FOTOARHIV

OBJAVE V MEDIJIH

GRADIVO ZA MEDIJE

 

KOLOFON

Produkcija razstave: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA
Kustosinja: Barbara Borčić
Spletna podpora: Vesna Bukovec

SCCA-Ljubljana, Postaja DIVA

V sodelovanju s: Slovenska kinoteka, Muzej in galerije mesta Ljubljane / Galerija Vžigalica

Slovenska kinoteka         Muzej in galerije mesta Ljubljane; Galerija Vžigalica

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si