Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

Postaja DIVAPostaja DIVA predstavlja
seminar o praksah arhiviranja
Samoarhiviranje in arhiviranje
umetniških gibanj

Projekcija, prezentacija, instalacija

27. 10. 2014, od 17. ure dalje
Projektna soba SCCA (in okolica), Metelkova 6, Ljubljana

Projekcija, instalacija: od 17. do 19. ure
Predstavitev: ob 19. uri

V sklopu rednih AV seminarjev se bomo tokrat spraševali o umetniškem samoarhiviranju, arhiviranju umetniških gibanj in distribucijskih platformah. Umetnik, kurator in raziskovalec medijske umetnosti Darko Fritz bo osvetlil lastno arhivsko dejavnost z vidika samoarhiviranja, arhiviranja umetniškega gibanja in arhiva kot živega dogodka. Seminar spremlja razstava medijskih del iz AV-arkki, centra za distribucijo finske medijske umetnosti.

Darko Fritz:
Umetniško samoarhiviranje in arhiviranje umetniških gibanj

Prezentacija, instalacija

Darko Fritz, projections Archives in Progress, Zagreb

Kateri mediji in metode arhiviranja so najbolj primerni za predstavljanje umetniških gibanj in organizacij, dolgoročnih umetniških procesov in time-based umetnosti (performans, site-specific instalacije, spletna umetnost idr.)? Kakšne so prednosti in slabosti prenosa umetniškega in arhivskega gradiva iz enega medija v drugega (npr. spletne umetnosti v video dokumentacijo)? Ali se je praksa vzporednega prenosa arhivskega gradiva med različnimi mediji že ustalila?

Predavanje bo osredotočeno na tri primere dobre prakse:

  1. celostno samoarhiviranje umetniškega delovanja Darka Fritza v okviru projekta Archives in Progress (projects 1987–2007);
  2. primeri organiziranja in načina prezentacije arhivskega gradiva umetniškega gibanja in mreže [Nove] Tendencije (1961–1973/1978) skozi prakso avtorjevega/predavateljevega večletnega raziskovanja, kuratorskega dela, kritiškega pisanja, predavanj in razstav o tej temi (HDLU, Zagreb, 2000; Neue Galerie, Graz, 2007; ZKM, Karlsruhe 2008; ZKM/MITpress 2010; MSU, Zagreb, 2011);
  3. predstavitev AV arhiva (Triple X in Next 5 minutes festivali, PARK4DTV) kot umetniškega dogodka/AV performansa, izvedenega v živo v obliki vidžejanja (CLUB.NL, 2000).

Darko FritzDarko Fritz (Amsterdam / Zagreb) je medijski umetnik in kurator. Študiral je arhitekturo v Zagrebu in likovno umetnost na Rijksakademie v Amsterdamu. Z mediji in tehnologijami se ukvarja v umetniškem in kulturološkem kontekstu (video, računalniško okolje, digitalna fotografija, webcast). Bil je član več umetniških skupin (Cathedral, The imitation of life studio, Mladi hrvatski elektronski filmovi, The future state of Balkania) in mednarodnih mrež (Syndicate, Spectre). Imel je več samostojnih razstav/projektov in sodeloval je na skupinskih razstavah in festivali po svetu. Njegove raziskave se ukvarjajo predvsem z zgodovino mednarodne medijske umetnosti, ki jih je objavil v več publikacijah in v razstavnih katalogih vse od leta 2000, ko je kuriral prvo retrospektivno razstavo zgodovine mednarodne digitalne umetnosti "I am Still Alive", ki je predstavljala zgodnja dela računalniško generirane umetnosti, nizkotehnoloških medijskih del in internetno umetnost v Zagrebu. Kuriral je razstavo "CLUB.NL – sodobna umetnost in umetnost mreženja z Nizozemske", Dubrovnik, 2000; "Bit International – računalniki in vizualne raziskave, [Nove] tendence, Zagreb 1961—1973", Neue Galerie, Graz, 2007 in ZKM, Karlsruhe, 2008 ter so-urednikoval pripadajoči katalog skupaj z M. Gattin, M. Rosen in P. Weibel z naslovom: "A Little-Known Story about a Movement, a Magazine, and the Computer’s Arrival in Art: New Tendencies and Bit International, 1961-1973", ZKM, Karlsruhe / MIT Press, Cambridge, Mass., 2011. Bil je tudi kurator razstave Reconstruction: private=public=private=public=, Beograd, 2009 in sokuriral razstavo "Angles and Intersections" (v sodelovanju z Nino Czegledy, Elleno Rosi, Petrom Tomažem Dobrilo in umetniško direktorico Christiane Paul), v MSUM, Reka, 2009. Leta 2002 je objavil knjigo "A Brief Overview of Media Art in Croatia (Since the 1960s)" in uredil bazo podatkov na Culturenetm, ki se je ukvarjala s tem delom zgodovine intermedijske umetnosti. Leta 2010 je začel raziskovalno delo na temo začetkov digitalne umetnosti na Nizozemskem, ki ga je s štipendijo podprla Fundacija Mondriaan v Amsterdamu. Darko Fritz je tudi ustanovitelj in programski oblikovalec iniciative "siva) (cona – prostor za sodobno in medijsko umetnost" na Korčuli (od leta 2006).

VEČ: http://darkofritz.net

AV-arkki,
center za distribucijo finske medijske umetnosti

Instalacija, projekcija

AV-arkki Distribution Catalogue 2013-2014

Seminar spremlja instalacija in projekcija finskih video in medijskih del: od eksperimentalnih in dokumentarnih do igranih in animiranih. Ta izbor iz video programov AV-arkki, centra za distribucijo finske medijske umetnosti v Helsinkih, je zadnja pridobitev DIVINE MEDIATEKE, ki poleg video del avtorjev iz slovenskega prostora vključuje tudi preko 500 video del mednarodnih umetnic in umetnikov ter nekatere reprezentativne nacionalne video zbirke.

Izbrana video dela: Juha Mäki-Jussila: Suddenly, Last Summer (2013, 4:14), Shachindra Kumar Dass: GOING SOMEWHERE? (2012, 4:33), Pink Twins: Miracle (2012, 8:18), Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen: Archipelago Science Fiction (2012, 24:55), Tuomas Aleksander Laitinen: Dormitorium (2013, 4:30), Mia Rinne: Sea (2013, 5:43), Hannaleena Heiska: Today we live (2013, 7:17), Timo Wright: Unfit (2013, 8:27), Marjatta Oja & Dave Berg: Bookville (2013, 3:58)

Predstavitev del (pdf)

AV-arkki

AV-arkki je neprofitna umetniška organizacija, ki distribuira in promovira finsko intermedijsko umetnost na festivalih in galerijah po svetu. S to dejavnostjo od leta 1989 naprej je odprla tudi številne mednarodne priložnosti za finske umetnike in umetnice.

VEČ: www.av-arkki.fi

Fotoarhiv

Darko Fritz: Samoarhiviranje in arhiviranje Darko Fritz: Samoarhiviranje in arhiviranje

Darko Fritz: Samoarhiviranje in arhiviranje AV-arkki

Video posnetek predavanja (v angleškem jeziku)

Mediji

Izjava Barbare Borčić za Kulturne novice Radia Študent (27. 10. 2014)

Prakse arhiviranja: Vzpostavitev fizičnih in virtualnih, analognih in digitalnih arhivov je nujna za refleksijo sodobne umetniške produkcije. UNESCO je 27. oktober razglasil za Svetovni dan avdiovizualne dediščine, da bi poudaril pomen AV gradiva in njegovih nosilcev ter spodbudil zaščito in hranjenje tudi sodobne umetnosti, ki bo nekoč postala pomemben del naše skupne kulturne dediščine. V okviru naših programov arhiviranja in varovanja sodobne umetnosti, pa tudi programov izobraževanja in poklicnega usposabljanja, na SCCA-Ljubljana obeležimo ta dan z mednarodnimi seminarji, na katerih že od leta 2005 poskušamo odgovoriti na aktualna vprašanja o AV arhiviranju.

Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana, 2014
Projekt so podprli: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo RS

[Objavljeno: 15. 10. 2014]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si