Hitre povezave
PROJEKTI
VIDEO/ARHIV
ŠOLA
SERVIS
   
/ domov / o nas / publikacije / knjižnica / DIVA / ENGLISH  

 

A) PROJEKTI
Brez žebljev in podstavkov
Studio 6
Razstave
Raziskave
Koprodukcije, partnerstva
in sodelovanja


B) VIDEO/ARHIV
Postaja DIVA
  Prakse arhiviranja
  Videodokument
  Videospotting
  Artservisova zbirka
  Internet Portfolio

C) ŠOLA
Svet umetnosti
Knjižnica

D) SERVIS
Artservis
ArtsLink
Evrokultura
Kulturna stična točka (CCP)
Stična točka ALF v Sloveniji

Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana
Tel.: +386 (0)1 431 83 85
Fax: +386 (0)1 430 06 29
e-mail: info[at]scca-ljubljana.si

Vizitka

Okrožnica SCCA
dodaj e-naslov / Arhiv
SODELOVANJA:
GAMA, Gateway to Archives of Media Art
GAMA

(Gateway to Archives of
Media Art)
On-AiR
(platforma za mobilnost umetnikov)
VideoLectures.net
(baza videopredavanj)
ČLANSTVO:
Asociacija
(društvo NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture)
CAE
(Culture Action Europe)
ALF
(Anna Lindh Foundation)
IKT
(International Association of Curators of Contemporary Art)
InSEEcp
(Informal SEE Network of Cultural Portals)
On-the-Move
(informacijska mreža za mobilnost v kulturi)
Kulturna četrt Tabor
(društvo organizacij ljubljanske soseske Tabor)

VideospottingPostaja DIVAPostaja DIVA in Videospotting

Potlej kar zanimivo
Postaja DIVA in Videospotting v koprskem MKSMC

Sreda, 20. 3. 2013

Postaja DIVA in Videospotting v koprskem MKSMC Postaja DIVA in Videospotting v koprskem MKSMC

Postaja DIVA in Videospotting v koprskem MKSMC Postaja DIVA in Videospotting v koprskem MKSMC

Danes, ko se nam vsem, ki smo zasvojeni s kulturo, dogajajo redne abstinenčne krize, je potrebno zapustiti prestolnico (seveda v narekovajih) in se odpraviti v nam bližnjo okolico. Ekipo SCCA-Ljubljana je k sebi v goste povabila ekipa Društva prijateljev zmernega napredka. Po usklajevanju terminov z Arijano in s pomočjo pobožne želji, da nam bo v tej podaljšani zimi pot naklonjena, smo odrinili proti Kopru v sredo, 20. sušca.

Pot pod noge, smo si rekli in izkoristili prijetno s koristnim. Prvi postanek, nekaj minut pred zaprtjem (pet pred sedemnajsto) je bil v koprski galeriji Loža, kjer razstavlja Huiquin Wang Erozije časa. Slike smo še videli v vsej njihovi prezenci, instalacijo v svoji nameščenosti, svetlobni objekti in video pa so čakali na očitno jutranji obrok električne energije. Kakor koli že, Tito v spregi z Mao Zedongom je še vedno prepričljiva ikona.

Od Lože smo se sprehodili do MKSMC, kjer nas je gostoljubna Arijana postregla s prigrizkom in navdušila z naribano kolerabo in zeleno. Zdrav, veganski in vegetarijanski priboljšek je z besedami in dejanji oplemenitil Marko, ki je na mizo postavil še bakalar, šunko, vino in rdeče peso, ki se jo lahko postreže tudi z bučnim oljem. Kuhan krompir in koromač pa sta ostala od prejšnjega večera, ko so v centru intelektualizirali gosti postpredavalnega simpozija. Miho, enega od razpravljavcev, smo v MKSMC srečali tudi mi.

Za projekcijo in predstavitev je bilo seveda že vse pripravljeno. Nakapljalo se je nekaj obiskovalcev – skupaj z nami in gostitelji nas ni bilo veliko, vendar vsaka glava šteje, če pa tudi kaj vpraša, šteje za dva. Artservisov kovček in Artservisova Zbirka sta se ponujala vsem, ki jih je zanimalo, kako se umetniki borijo za svoj prostor pod soncem in kako jih ta boj opogumlja in navdihuje. Barbara je uvedla SCCA-Ljubljana kot organizacijo, majhno in okretno, s programi, ki jih imenujemo podporni. Dušan je Artservis, ki ga vodimo že od leta 2001, predstavil kot enega od njih – kot pomočnik umetnikom in organizacijam v kulturi. Pohvalimo se lahko z več kot 7.500 naročniki Artservisove okrožnice in v zadnjem času ažurnim in kritičnim komentiranjem sprememb za samozaposlene v kulturi. Saša je spregovorila o šoli za kustose in kritike Svet umetnosti, ki je od svojega rojstva leta 1997 danes v energičnih najstniških letih, polna idej in entuziazma. Kje so naše ladje, je bilo vprašanje in ali plovejo po mirnem morju. Pri nas izučeni kustosi in kritiki so razpršeni po večini slovenskih galerij. Naučili so se, da se je potrebno o svojem kuratorskem delu samospraševati in da je potrebno spoštovati umetnika in umetniško delo. Ida pa je prisotnim predstavila naše video programe in spletni in fizični arhiv Postaja DIVA. Predstavitev se je začela s projekcijo video eseja DIVA v Galeriji Škuc, v katerem se nazorno prikažejo vse razsežnosti dediščinskega arhiva. Esej je mojstrsko zložila Nika. (Priporočilo: esej si lahko ogledate kar z domačega naslonjača na DIVI). Videoprogram Konstante in kontinuitete, ki ga je pripravil Andrej, pa je pokazal nekaj primerov žanrske raznovrstnosti videa osemdesetih. Vsega po malem, predvsem pa odlični, raziskovalni novinarski prispevki za prvo slovensko alternativno televizijo ATV, ki pa žal nikoli ni začela resnično delovati.

Marko je predstavitev označil kot "Od začetka bolj šepajočpe, potlej kar zanimivo. Videoprojekcije tudi." (Njegovo misel, vključujoč napako, smo našli na Dodogovoru.) Po napovedanem programu pa smo bili priča mehkoterorističnemu razgovoru, ko je Marko izprašal prisotne, kaj je njihovo poslanstvo. Zavrteli smo se okrog pojmov "dediščina" in "dediščinsko prepoznavanje vsebin". Ne le video – tudi prostori, samonikli, kot je MKSMC, so dediščina, so spomin, ki ga je potrebno ohraniti. Finančni rezi v zdravo tkivo neinstitucionalne kulture so ukinjanje spomina, so pozaba, so izguba. Marko si seveda ni mogel in ni smel vzeti besede. Komentiral je ukvarjanje s kulturo, to poimenoval kot odvisnost, MKSMC pa označil kot okno v svet. In pripoznal takšno pozicijo tudi drugim. Z drugimi, tudi SCCA, pa je potrebno poiskati skupne imenovalce, podobnosti – in na njih graditi boj proti cesarjem.

Debatni krožek se je vzpostavil še na vrtu, kjer smo v nikotinskem ozračju razglabljali o prizoriščih alternativne kulture. In kjer je vsak lahko sproščeno pridodal svojo izkušnjo.

Dodajamo, da moramo tudi bodoče, mlade rodove zasvojiti s kulturo. Le Marku, enemu dolgoletnih odvisnikov, je potrebno prisluhniti. Pa čeprav je to včasih naporno. Marko nam ponuja krilatico: moramor. Kar se mora, se mora. Prisluhniti, seveda. In potem v boj za samoniklost in trdoživost.

Zapisal Dušan

P. S. Marko je naše druženje vestno dokumentiral s fotoaparatom. Rezultat je na ogled postavil na strani Dododgovora.

Napoved dogodka: www.scca-ljubljana.si/arhiv/news_13_14.htm

[Objavljeno: 22. 3. 2013]

 

 

 
Fokus

Ob nekem času,
na nekem mestu

(iz video arhiva
Postaja DIVA)

Noč kratkih filmov:
21. 12. 2017, ob 22.30

Slovenska kinoteka
Vstop prost!

Iskanje
Zgodilo se je

Meditacije
tajvanskega videa

1. 8. 2017
Projektna soba SCCA

Novosti v knjižnici SCCA

Strokovna literatura
o sodobni umetnosti

Fokus: kuratorske prakse, video in novi mediji

Sledite SCCA-Ljubljana
Facebook  Twitter  Vimeo  Wikipedia

 


Zavod SCCA-Ljubljana
, Metelkova 6, SI - 1000 Ljubljana,
Tel.: +386 (0)1 431 83 85, Fax: +386 (0)1 430 06 29 e-mail: info@scca-ljubljana.si