Adijo stigma

Spletna VR razstava in pogovor

Torek, 1. december 2020, 18.00
VR film bo dostopen med 1. in 6. decembrom

Dogodek boste lahko v živo spremljali na: FB SCCA-Ljubljana


Zajem iz VR filma Adijo Stigma, avtor: Antonio Giacomin & Hello Gorgeous, 2020

Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu predstavljamo interaktivno izkušnjo v navidezni resničnosti z naslovom Adijo stigma, ki so jo zasnovali v nizozemski fundaciji Hello Gorgeous v sodelovanju s tržaškim ustvarjalcem vsebin v navidezni resničnosti Antoniem Giacominom.

Predstavitev in pogovor organiziramo v sodelovanju s sekcijo Magnus, ki deluje v Društvu ŠKUC od leta 1984. Poleg podpiranja in izvajanja kulturnih in umetniških izrazov LGBT+ skupnosti, je pomembna dejavnost sekcije izvajanje preventivnih in podpornih programov na področju hiva in aidsa.

Gostje pogovora: Brane Mozetič, Sebastjan Sitar, Leo Schenk, Antonio Giacomin
Moderator: Jernej Škof

Pogovor bo potekal v slovenščini, z izjemo prispevka Lea Schenka, ki bo v angleščini.Življenje z virusom HIV danes ni zgolj zdravstvena težava, ampak predvsem družbena ovira. Stigma ostaja ena največjih groženj kakovosti življenja ljudi, ki živijo s hivom. VR izkušnja Zbogom stigma je nastala zato, da lahko obiskovalci in obiskovalke sami čutijo, vidijo in slišijo, kako je biti javno stigmatiziran ali trpeti zaradi samostigme. Ustvarjalci projekta s to izkušnjo želijo prispevati k javni razpravi o kakovosti življenja oseb, ki živijo s hivom. Vsakodnevno se srečujejo z različnimi odrazi družbene stigme, diskriminacije in tudi ponotranjene samostigme, povezane s predsodki, negativnimi odzivi in čustveno zlorabo. O ponotranjeni stigmi (ali samostigmi) govorimo, ko posameznik začne verjeti predsodkom in negativnemu odnosu, ki jih imajo drugi o virusu HIV in ljudeh, ki živijo z njim. Posledice stigme so številne: zavrnitve s strani družine, prijateljev ali sodelavcev, slaba obravnava v zdravstvenih ustanovah ali pozno diagnosticiranje bolezenskega stadija. Med ljudmi, ki živijo s hivom, je depresija pogostejša in tveganje samomora višje. Stigmatizacija obolelih izvira iz 80-tih let prejšnjega stoletja, ko je bilo o bolezni malo znanega in še ni bilo učinkovitega zdravljenja. HIV je bil povezan s smrtjo, seksom, nalezljivostjo, neodgovornim vedenjem, homoseksualnostjo in uporabo drog.

VR IZKUŠNJA
Za VR izkušnjo se uporabljajo virtualna očala ali t. i. headseti, ki poustvarijo prostor v katerem lahko uporabniki podoživijo javno stigmo in samostigmo skozi različna čutila: občutenje, sluh, vid. Izkušnja je strukturirana tako, da obiskovalec najprej izkusi, kako je biti stigmatiziran (socialna stigma), nakar izkusi še samostigmo (ko je ponotranjena). Po tem negativnem delu izkušnje sledi pozitivna izkušnja samosprejemanja in družbene podpore. Naslavlja se čustvene faze, ki si časovno sledijo: sram, krivda, strah, depresija, žalovanje, osamljenost, uvid, soočenje, prepoznanje, vidnost in samosprejemanje. Vse te faze so tudi koraki, ki jih običajno prehodijo osebe z diagnozo okužbe z virusom HIV.

Zaradi ustavitve javnega življenja in zaprtja galerij smo načrtovano razstvo v Projektni sobi SCCA v prilagojeni obliki prenesli na splet. Na ogled je prilagojena verzija v obliki 360 stopinjskega videa, ki pa si ga je kot VR izkušnjo mogoče ogledati tudi s pomočjo VR očal.

Če bi si želeli ogledati film v VR okolju, potrebujete pametni telefon in posebna VR očala, kamor se vstavi telefon. Pišite nam na info@scca-ljubljana.si in brezplačno vam bomo poslali kartonska VR očala. Na voljo je 14 kosov.


BIOGRAFIJE SODELUJOČIH

Antonio Giacomin aka. fluido se je rodil leta 1974 v Trstu, kjer živi in deluje. Leta 2015 je s svojim podjetjem fluido.it, kjer deluje kot kreativni tehnolog in oblikovalec videa, pričel eksperimentirati s sferičnimi mediji. Leta 2016 je postal kustos sekcije VR pri Tržaškem filmskem festivalu in začel sodelovati s Casa del Cinema v Trstu kjer organizira dogodke, delavnice in panele o kulturi XR. Od leta 2018 je gostujoči kustos za vsebine VR pri FeKK filmskemu festivalu v Ljubljani in pri ShorTS festivalu. Bil je kreativni producent in kreativni tehnolog pri projektu V jami, ki je bil leta 2017 predstavljen na 75. beneškem filmskem festivalu.

Leo Schenk je koordinator nizozemske neprofitne fundacije Hello Gorgeous, ki si prizadeva normalizirati življenje s hivom in se bori proti stigmi. Izdaja istoimensko revijo o življenju s hivom, ki jo ustvarjajo ljudje s hivom in tisti, ki so z njim neposredno povezani. Brezplačna revija je pričela izhajati leta 2012 in izide štirikrat letno. Distribucija poteka preko nizozemskih centrov za zdravljenje HIV. Na spletni strani revije so dostopni tudi članki v angleškem jeziku.

Brane Mozetič je svoje delo na področju aidsa začel že v okviru sekcije ŠKUC Magnus leta 1988. Leto kasneje je bil med ustanovitelji skupine AIDS-help, ki je izvedla več preventivnih akcij, v sodelovanju z Mikrobiološkim inštitutom pa je nekaj let izvajala edino brezplačno anonimno testiranje na HIV. Bil je vrsto let član republiške komisije za aids, udeležil se je številnih mednarodnih aids posvetov in konferenc doma in v tujini, je dolgoletni aids aktivist in avtor člankov na temo aidsa, izvajal več preventivnih dejavnosti, vodil telefon v stiski Galfon, koordinira delovanje skupine za samopomoč od začetka njenega obstoja. Kot prevajalec in urednik je izdal več knjig, ki pokrivajo tudi področje aidsa in življenja s HIVom, nazadnje je izdal otroško slikanico na to temo. Kot selektor ljubljanskega festivala gejevskega in lezbičnega filma je omogočil predvajanje številnih filmov na to temo, tako dokumentarnih kot igranih, in pripravil tudi pogovore po projekcijah. Za svoje delo na področju aidsa je bil nagrajen s plaketo Robert.

Sebastjan Sitar je zaposlen na programu Odziv na hiv in Hiv+ pri Društvu informacijski center Legebitra. Je svetovalec na področju hiva in drugih spolno prenosljivih okužb, med drugim nudi podporo osebam s hivom, je vodja Kemseks svetovalnice in glavni urednik revije GEJM.

Jernej Škof je kulturolog, kurator, performer in vodja socialnega in kulturnega za LGBTI osebe v skupnostnih prostorih Društva ŠKUC na Metelkovi in koordinator sekcije ŠKUC Magnus.


KOLOFON

Projekt Adijo Stigma (Bye Bye Stigma)
Kreativna VR izvedba: Antonio Giacomin, Fluido.it; produkcija: Fundacija Hello Gorgeous; originalna ideja: Leo Schenk in Stefan Silvestri; razvoj ideje: Frank Irving, Leo Schenk, Stefan Silvestri in Bas Timmermans; zgodbe ljudi, ki živijo s hivom: Szymon Adamczak, Andrea Bandelli, Dinah de Riquet-Bons in Leo Schenk; vloga doktorja Thomasa: Tom Johnston; glasovi: Andrea Bandelli, Dawn Betteridge, Vladimir Chorchordin in Karen Kraan; dramaturgija in inštrukcija igre: Róman Luijks; grafično oblikovanje: Stefan Silvestri; oblikovanje prostorskega zvoka: Massimiliano Borghesi – Allyouneedissound; glasba: René Huysmans; asistentka: Francesca Debelli; sponzor: Janssen Pharmaceuticals

 

Produkcija dogodka: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, fluido.it, Hello Gorgeous, ŠKUC / Magnus
Dogodek podpirajo: Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za zdravje, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo