Svet umetnosti v 2021

Šola Svet umetnosti letos praznuje 25. obletnico delovanja. V jubilejno leto vstopamo v partnerstvu s Cukrarno (Muzej in galerije mesta Ljubljane), kjer bo šola jeseni začela delovati kot dislocirana enota Zavoda SCCA-Ljubljana. Partnerstvo je rezultat večletnih sodelovanj, ki sobivanje novega razstavišča, njegovih številnih programov in vsebin, ter dolgoletne aktivnosti šole Svet umetnosti vidi kot točko strateškega povezovanja izobraževalnega procesa in aktualne kulturne produkcije.

Šolo trenutno obiskuje 18. generacija udeležencev in udeleženk, v vlogi mentorja in mentorice pa bosta nastopila umetnik Vadim Fiškin in kuratorka Alenka Gregorič.

Razstavi

Ekipa šole letos kurira dve razstavi. Letno razstavo šole bomo maja pripravili v Galeriji Škuc, ki je osrednje prizorišče letnih razstav šole že od samega začetka. Razstavo bodo kurirali Miha Kelemina, Vesna Bukovec in Lara Plavčak ob pomoči udeleženk in udeležencev 18. generacije šole. Jeseni sledi  razstavni projekt (Re)generation umetniškega tandema PLATEAURESIDUE, ki ga pripravljamo skupaj s Kinom ŠiškaKUD Mreža in Galerijo Miklova hiša. Prvi del projekta bo na ogled v spodnji dvorani Kina Šiška, drugi pa nekaj tednov pozneje v Galeriji Miklova hiša v Ribnici.

Mednarodni projekt o stanju kritike v regiji

Svet umetnosti je tudi letos partner mednarodnega projekta Svet okoli nas, ki se posveča stanju kritike v sodobni umetnosti in kulturi. Projekt vodi zagrebška nevladna organizacija Kurziv, v njem pa sodelujejo še organizacije Kulturtreger (Zagreb), SEECult.org (Beograd), Kontrapunkt (Skopje) in SCCA-Ljubljana. V sklopu projekta smo partnerji doslej pripravili vrsto dogodkov in izdali štiri zbornike besedil, posvečene literarni kritiki, kritiki uprizoritvenih in kritiki vizualnih umetnosti. Letos načrtujemo več okroglih miz, kritiške kolokvije, predvsem pa želimo okrepiti seminar iz pisanja o sodobni umetnosti.

Javna predavanja

V začetku leta bomo sklenili niz javnih predavanj Paralelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnosti, ki smo ga zasnovali z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo. Avstrijska teoretičarka in predavateljica Katharina Gsöllpointner bo v predavanju Digitalna empatija naslovila pomanjkanje bližine teles med sestanki v spletnih klepetalnicah. Vzpostavljamo tudi sodelovanje z Malo galerijo Banke Slovenije, ki bo jeseni gostila niz pogovorov s kuratorkami iz mednarodnega prostora. Še posebej nas bo zanimalo delovanje v nepredvidljivih razmerah, ki jih je za celoten sektor kulture prinesla epidemija.


Program šole Svet umetnosti podpira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo
Letno razstavo 18. leta Sveta umetnosti podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

     

Partnerji v letu 2021: Cukrarna/Muzej in galerije mesta Ljubljane, Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo, Mala Galerija Banke Slovenije, Center urbane kulture Kino Šiška, Galerija Škuc, Kurziv, platforma za vprašanja kulture, medijev in družbe, Sklad Kultura nova in drugi.