Work, Curator, Work! Skupaj razmišljamo in beremo o načinih delovanja

Svet umetnosti | Leto 18 | Niz javnih predavanj in delavnic


Delavnica
2.–5. 6. 2022, 16.00–19.00
Cukrarna, Poljanski nasip 40, Ljubljana
Rok za prijavo je podaljšan do: 1. 6. 2022!


Vabimo na štiridnevno delavnico s kuratorjem Maximilianom Lehnerjem in kuratorko Tio Čiček. Namenjena je študentkam_om in mladim profesionalkam_cem kulturnih in ustvarjalnih področij s težnjami in/ali izkušnjami na področju kuriranja sodobne umetnosti. Na podlagi zanimanj udeleženk_cev bomo izbrali besedila ter jih uporabili v premisleku in pogovoru o aktualnih pogojih in načinih dela znotraj kulturne produkcije.

Work, Curator, Work!* je eksperiment v razmišljanju in razpravi o vprašanjih, kako se spoprijeti z željo po optimalnih načinih izvajanja projektov, ne da bi idealizirali poti ali sredstva. V razpravah o razstavnih konceptih pogosto pozabimo, da je njihova realizacija vezana na finančna sredstva in razdelitev dela. Kuratorski diskurz vsa ta vprašanja prepoznava in postavlja v polje idealov, zato moramo razpravo o pogojih dela razširiti na pogovore o vplivu mrež, fizičnem in duševnem zdravju, sodelu idr. Work, Curator, Work! nam daje priložnost, da pomembne diskurze odkrivamo, komentiramo in premišljamo, kako delovati znotraj njih, ne da bi nam predstavljali breme ob razstavi. Uvodnemu srečanju (1. dan) bosta sledila podrobno branje in razprava o treh besedilih (2.–4. dan,1 besedilo/dan), ki jih bomo določili skupaj, tako da bodo vključene želje in zanimanje vseh udeleženk_cev. Izhajajoč iz besedil bomo razpravljali o razstavah, načinih skupnega dela, umetniških delih in konkretnih utopijah, da bi svet umetnosti oblikovali po naših željah. Delavnica je zasnovana kot nehierarhična izmenjava idej, zanimanj, pomislekov in znanja.

*Delaj, kurator, delaj!


PRIJAVA

Delavnica bo potekala v angleščini. Je brezplačna, potrebne so predhodne prijave do 1. 6. 2022 na: info@scca-ljubljana.si. Prijavi priložite kratek življenjepis ali kratek povzetek svojih zanimanj in/ali izkušenj (v angleščini), v zadevo pa napišite: Delavnica. Za kakršnakoli vprašanja nam pišite na: info@scca-ljubljana.si.


Foto: bad curating inc.

Tia Čiček je magistrirala iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Delovala je kot kuratorka in producentka sodobne umetnosti v Centru za urbano kulturo Kino Šiška in galeriji DobraVaga. Od januarja 2020 je umetniška vodja Galerije Škuc. Leta 2018 je obiskovala tečaj na salzburški poletni akademiji, ki sta ga vodili Ruth Noack in Grace Samboh z naslovom Thinking with Works of Art in zaključila dvoletni kuratorski program na Šoli za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana). Prek teorije dela in etike skrbi poskuša premišljati o razstavljalnih procesih in sodobni umetniški produkciji. Je del kolektiva bad curating.inc.

Maximilian Lehner deluje kot raziskovalec in asistent na Institute of Contemporary Arts and Media pri KU Linz. Je soustanovitelj The Real Office (RO) v Stuttgartu, agencije za koncepte, financiranje in vodenje projektov na neodvisni umetniški sceni. Študiral je umetnostno teorijo in filozofijo v Parizu, Stuttgartu in Linzu, kjer trenutno opravlja tudi doktorski študij. Udeležil se je kuratorskih tečajev Ruth Noack in Grace Samboh na salzburški poletni akademiji in Joanne Warsze pri ECCA, Cluj/Art Encounters Foundation v Temišvaru. Razvija projekte z RO v Stuttgartu in Salzburgu. Do sedaj je kuriral v različnih mednarodnih prostorih, kot so ElectroPutere (Craiova/Bukarešta), Galerija Škuc (Ljubljana), ParzOne (Grieskirchen), Fünfzigzwanzig (Salzburg) in BLOK (Zagreb). Pisal je za revije, kot so BLOK, Kajet, Revista Arta, ETC. magazine in Artforum. Je del kolektiva bad curating.inc.


Delavnica je del niza javnih predavanj in delavnic šole Svet umetnosti, ki nastaja v partnerstvu s Cukrarno/MGML in del projekta Svet okoli nas.

Podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, sklad Kultura nova