Konferenca Revisiting Heritage

Predavanje Barbare Borčić o medijskih/video praksah

7.–8. 6. 2018
Narodni muzej, Jerozolimskie Avenue 3, Varšava


www.forgottenheritage.eu
www.forgottenheritage.eu

 

7. in 8. junija bo v Varšavi potekala konferenca Revisiting Heritage, ki je posvečena mapiranju in predstavljanju neoavantgardnih in novomedijskih praks, ki so pogosto izpuščene iz dominantnega zahodnega kanona.

Med sodelujočimi predavatelji je tudi Barbara Borčić, vodja video arhiva Postaja DIVA in programska svetovalka Zavoda SCCA-Ljubljana. Predstavila bo video arhiv Postaja DIVA in dva primera medijskih/video praks: Miha Vipotnik (neoavantgarda sedemdesetih let) in Laibach Kunst (retroavantgarda osemdesetih let).

PROGRAM KONFERENCE

Konferenca poteka v okviru projekta Forgotten Heritage – European Avant-Garde Art Online, ki ga vodi Fundacija Arton iz Varšave s partnerji KUMU Art Museum of Estonia (Talin), Ured za fotografiju – UzF (Zagreb) in LUCA School of Arts (Bruselj). Vzpostavljen je bil že skupni spletni arhiv Forgotten Heritage s tisoči fotografij, videov in zvočnih posnetkov, sledila bo še vrsta razstav.

VEČ O PROJEKTU


Barbara Borčić je umetnostna zgodovinarka, programska svetovalka SCCA-Ljubljana, vodja video programov in video arhiva Postaja DIVA. Na področju sodobne umetnosti deluje kot kustosinja, publicistka, urednica in avtorica knjig s statusom samostojne ustvarjalke na področju kulture. Kurira (nazadnje razstava e.city-Ljubljana / Projected Visions. From art in the urban context to fiction and dystopia, Apollonia, échanges artistiques européens, Strasbourg, 27. januar–25. februar 2018), predava in sodeluje na mednarodnih simpozijih ter objavlja tekste v katalogih, revijah in knjigah, npr. Video Art from Conceptualism to Postmodernism, v: Impossible Histories: Historical Avant-Gardes, Neo-Avant-Gardes, and Post-Avant-Gardes in Yugoslavia, 1918-1991 (Massachusetts: MIT Press, 2003), Kaj vse je televizija in kaj z njo lahko počne umetnik, katalog ob razstavi Zabavaj me (Mestna galerija, Ljubljana, 2013), The ŠKUC Gallery, Alternative Culture, and Neue Slowenische Kunst in the 1980s, v/in: NSK from Kapital to Capital. Neue Slowenische Kunst – an Event of the Final Decade of Yugoslavia, Moderna galerija Ljubljana/MIT Press, 2015. Je avtorica več knjig in publikacij, npr. Celostna umetnina Laibach. Fragmentarni pogled (Založba */cf., Zbirka Žepna, Ljubljana, 2013).


Projekt Forgotten Heritage podpira EU program Ustvarjalna Evropa – Kultura.