Amy Ireland in Mikkel Bindslev: Shanghai Frequencies

Pogovor
Sreda, 18. december, 17.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Predavanje Mikkela Bindsleva
Kaj se dogaja zdaj? Izhajajoč iz tega vprašanja bo Mikkel Bindslev razpravljal o tem, kako nas arheologija osvobaja iluzije, po kateri živeti v sedanjosti sovpada z našim lastnim “zdaj”. Na ta način arheologija ponuja materialno osnovo za radikalen pretres filozofije, umetnosti in poetike.

Predavanje Amy Ireland
Na podlagi na videz trivialnega srečanja z Mikkelom Bindslevom na šanghajskih ulicah Amy Ireland potegne ločnico od konkretnega k abstraktnemu ter skozi premišljanja o ksenofeminizmu, ksenopoetiki, odtujenosti, pravičnosti, nihilizmu, empatiji in trpljenju, prispe, ne brez praske, do etike intenzivnosti, sloneči na vednosti, ki jo tlači čas.Mikkel Bindslev je arheolog, urednik in pisec, delujoč v Københavnu. Njegovo delo se giblje na presečišču filozofije, teorije, poezije, umetnosti in arheologije ter vključuje arheološka izkopavanja v Skandinaviji in na Bližnjem vzhodu ter prevode in urejanje različnih skandinavskih umetniških in literarnih revij.

Amy Ireland je avstralska piska in teoretičarka, trenutno delujoča v Singapurju. Njene raziskave se osredotočajo na vprašanja zmožnosti delovanja in tehnologije v moderni. Je tudi članica tehnomaterialističnega transfeminističnega kolektiva Laboria Cuboniks. Njeno nedavno delo obsega besedilo Beside a Cold Statue za album Floriana Heckerja Inspection II (Urbanomic in Editions Mego, 2019), tridimenzionalno pesniško delo za Barbicanov razstavni katalog AI: More Than Human ter prispevke v zborniku Audint–Unsound:Undead (Falmouth: Urbanomic, 2019).


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Pogovor organizira revija Šum in je del cikla Paralelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnosti, ki ga pripravljata Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana) in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo v partnerstvu z revijo ŠUM, Goethe-Institutom Ljubljana, Kulturnim centrom Veleposlaništva Madžarske, Balassijevim inštitutom, Moderno galerijo in Trubarjevo hišo literature.

Program podpirajo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Erste sklad in Zaklada Kultura nova.