Knjižnica SCCA-Ljubljana

Knjižnica SCCA-Ljubljana je javno dostopna specializirana knjižnica. Obsega slovensko in tujo strokovno literaturo o sodobni umetnosti in teoriji: knjige, katalogi in periodika. Specializirana je za gradivo o kuratorskih praksah in kritiškem pisanju ter o zgodovini, teoriji in refleksiji videa in medijske umetnosti. Knjižnico odlikuje tudi  izjemna zbirka katalogov iz srednje in vzhodne Evrope in Azije, ki jih je zavod pridobival od svojih začetkov delovanja v okviru Zavoda za odprto družbo – Slovenija (Open Society Institute – Slovenia). Zbirka vključuje redke publikacije in kataloge, ki jih druge javno dostopne knjižnice ne hranijo.


Knjižnica na spletu

Knjižnica ima javno dostopno spletno bazo, kjer lahko iščete po avtorjih ali naslovih knjižnega gradiva, pregledate revije, kataloge in novosti.


Obisk in izposoja

Knjižnica se nahaja v Projektni sobi SCCA na Metelkovi 6 v Ljubljani. Za obiskovalce je odprta po dogovoru (pišite nam na info@scca-ljubljana.si) in v skladu z aktualnimi priporočili NIJZ. Gradivo lahko iščete in pregledujete v knjižnici (tudi s pomočjo sodelavcev SCCA) ali pa si ga izposodite na dom za 21 dni.


Pridobivanje knjižnega gradiva in delo v knjižnici

Knjižno gradivo pridobivamo z izmenjavo in kot donacije založnikov, kulturnih institucij (muzeji, galerije …) in posameznikov. K sodelovanju vabimo prostovoljce, ki bi rad pridobili praktične izkušnje iz vodenja specializirane knjižnice. Delo poteka enkrat ali dvakrat mesečno in obsega vpis in urejanje gradiva. Zaželeno je, da prostovoljko ali prostovoljca zanima sodobna umetnost. Prednost imajo prostovoljci, ki študirajo bibliotekarstvo in umetnostno zgodovino in/ali so vešči arhivskega dela z avdiovizualnim gradivom.


Projekti Knjižnice SCCA

Umetnice in umetniki so knjižnico in Projektno sobo SCCA, spominske sledi in vsebinske značilnosti prostora vpeli v svoje projekte. Raznoliko knjižno gradivo – od obsežnih umetniških monografij vse do drobnega tiska – je postalo izhodišče projektom, s katerimi knjižnico ohranjamo kot prostor srečevanj in ustvarjalnega dialoga.


Kontakt: SCCA-Ljubljana, info[at]scca-ljubljana.si, tel.: 01 431 83 85