Med filmom in videom

Z razstavami, raziskavami, predavanji, projekcijami in pogovori Postaja DIVA predstavlja razmerje med (kratkim) filmom in videom skozi različne projekte in umetniške prakse avtoric in avtorjev, ki so aktivni v obeh medijih in razumejo specifike izraznih sredstev in njihove rabe na različne načine.


2018


Srečanje z analognim filmom ali Prigode srebrovih halogenidov

Projekcija in predstavitev
Četrtek, 22. avgust 2019, ob 12. uri
Projektna soba SCCA, Ljubljana

Srečanje z analognim filmom je izbor večinoma črno-belih 16 mm filmov, ki so nastali v hrvaškem laboratoriju neodvisnega filma Klubvizija. Filmski program ali raziskovanje možnosti analognega filma se začne v meditativni in sanjski atmosferi, sledi poetični, malodane bizarni obrat, ki se umiri s hipnotičnim sprehodom v naravi ter zaključi v urbanem kaosu.

VEČ


2018


Avtorski kratki film. Kratki filmi kot umetniška dela

Projekcija s komentarjem selektorja Petra Cerovška
(V okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo)
23. 1. 2018, Mestna galerija Nova Gorica

Forma kratkega filma že pregovorno prinaša avtorju-režiserju večjo svobodo pri svojem umetniškem izražanju, saj kot taka nujno ne zahteva večjega produkcijskega angažmaja in s tem omogoča več t.i. »eksperimentiranja«.

VEČ


2017


Video art in videospot

Instalacija, projekcija in pogovor
1. 9. 2017, Projektna soba SCCA, Ljubljana

V sodelovanju s festivalom kratkega filma FeKK Ljubljana smo pripravili prvo edicijo laboratorija (SCCA LAB), posvečenega videospotu. V Projektni sobi SCCA smo postavili razstavo/video ambient – kombinacijo nabora s Postaje DIVA (starejši spoti) z izborom festivala FEKK (novejši spoti) – z zanimivimi medsebojnimi razmerji med zvokom in sliko, med preteklim in sodobnim.

VEČ

Neža Grum: Kratki film vs. umetniški video

Video projekcija s komentarjem
(V okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo)
21. 3 2017, Mestna galerija Nova Gorica

Zadrega, kdaj govoriti o videu in kdaj o kratkem filmu, se zdi mlajšim generacijam nepotrebna. Prav zato na festivalih kratkega filma lahko vidimo tudi umetniški video. Vendar, ali ga zna občinstvo gledati onkraj meril, s katerimi vrednotimo narativni film? Ali znamo prepoznati vrednost umetniškega videa, če ga vidimo na velikem platnu? In obratno, kako kratek film prezentirati v galerijskem prostoru? Video projekcijo je s komentarjem pospremila Neža Grum, organizatorka filmske produkcije.

VEČ


2016


Ustavite se na Postaji DIVA

FeKK laboratorij
24.–26. 8. 2016, Projektna soba SCCA, Ljubljana

Postaja DIVA je v času festivala kratkega filma FeKK odprla vrata gostom festivala in občinstvu. Projektna soba SCCA je bila “osvežujoča” postaja za izmenjavo idej in predstavitev kratkih filmov. Impromptu so potekale predstavitve del tujih in domačih ustvarjalcev kratkometražnega filma.

VEČ

Kino-integral: Med filmom in videom

Projekcije, pogovor
5. in 7. 1. 2016, Slovenska kinoteka, Ljubljana

V dveh večerih smo predvajali dela Jasne Hribernik, Marka A. Kovačiča, Davorina Marca in Nataše Prosenc Stearns ter se na pogovoru z umetniki vprašali, koliko je razmejevanje med filmom in videom še smiselno. Prav zato so se denimo v zadnjih letih uveljavili izrazi gibljiva slika (moving image), projekcijska umetnost (the art of projection) in medij, vezan na platno (screen-based media).

VEČ

Jasna Hribernik: (Post)produkcija
Nataša Prosenc Stearns: Nočni izvir, Vodnjak želja

Razstava video instalacij
1. 12. 2015–10. 1. 2016, Galerija Vžigalica, Muzej in galerije mesta Ljubljane

Povabili smo dve umetnici in režiserki, Jasno Hribernik in Natašo Prosenc Stearns, ki na skupni razstavi še nista sodelovali in že dolgo ustvarjata med dvema poljema, med filmom in likovno ustvarjalnostjo, med dvema medijema, med dvema kategorijama. Obema je skupno preizkušanje meja ustaljenih, velikokrat zastarelih pravil tako filmskega kot umetniškega jezika.

VEČ


2014


Kino-integral: Omnibus

Projekcije in pogovor
23. 6. 2014, Slovenska kinoteka, Ljubljana

Omnibus je posebna oblika filmske in video umetnosti, pri kateri na določeno temo ali zgodbo sodeluje več avtorjev oz. režiserjev. To obliko filmskega in video izražanja smo predstavili s tremi primeri oz. žanri: video art (Smrt Sokrata/Sojenje Sokratu), igrani film (Desperado Tonic) in glasbeni video (Bast: Burn Out).
Pri pogovoru, ki sta ga vodila Barbara Borčić in Jurij Meden so sodelovali: Nataša Prosenc Stearns, Jasna Hribernik, Aldo Ivančić, Varja Močnik, Hanna A. W. Slak.

VEČ