Projekti Knjižnice SCCA

Umetnice in umetniki so knjižnico in Projektno sobo SCCA, spominske sledi in vsebinske značilnosti prostora vpeli v svoje projekte. Raznoliko knjižno gradivo – od obsežnih umetniških monografij vse do drobnega tiska – je postalo izhodišče projektom, s katerimi knjižnico ohranjamo kot prostor srečevanj in ustvarjalnega dialoga.


Celonočne umetniškoraziskovalne aktivnosti in razstava

Nocturnalities: Bargaining Beyond Rest

19. 11. 2022, Galerija Škuc
Galerija Škuc

Gostovanje katalogov in knjig iz knjižnice SCCA-Ljubljana po izboru umetnice in raziskovalke Andree Knezović v okviru celonočnih umetniškoraziskovalnih aktivnosti Nocturnalities: Bargaining Beyond Rest. Dogodek je bil del razstave Delo v nastajanju. Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma (10. 11.–8. 12. 2022) pri kateri sodelujejo Vesna Bukovec, Tia Čiček, Ana Čigon in Andrea Knezović.

VEČ

Ksenija Čerče: NE

Prostorska intervencija in pogovor
23. 5. 2018

S prostorsko intervencijo NE v Projektni sobi SCCA bo avtorica projekta Ksenija Čerče nagovorila pojem prepovedanega, ki predstavlja rdečo nit in osrednji motiv njenih del v zadnjih letih.

VEČ

Dejan Koban: Zakaj na koncu vprašanja vedno stoji vprašaj

Ustvarjanje pesniške zbirke v Projektni sobi SCCA
od 4. 11. 2017 dalje

Dejan Koban bo od 4. 11. 2017 do predvidoma 23. 3. 2019 v Projektni sobi SCCA ustvarjal knjige z izbori iz lastne poezije. V tem obdobju bo Koban ročno prepisoval 200 strani svoje poezije v šestdesetih izvodih. Skupaj gre za 12.000 strani. Na koncu bo tudi sam vezal knjige v unikatne platnice. V izbor bodo uvrščene pesmi iz revijalnih objav in iz pesniških knjig Metulji pod tlakom, Razporeditve in Frekvence votlih prostorov ter nove pesmi.

VEČ

Irena Tomažin: Glas med vrsticami

Zvočna intervencija in performans
1. 6. 2017

Plesalka, koreografinja in vokalna performerka Irena Tomažin je projekt Glas med vrsticami zasnovala kot intervencijo, ki je vzpostavila zvočni dialog z video arhivom Postaja DIVA in knjižnim gradivom. Izbrala je nekaj enot knjižnega, video in intermedijskega gradiva ter posnela glasno branje. Nastala je intermedijska zvočna instalacija in performasn z obiskovalci. (Projekt je nastal v okviru programa Brez žebljev in podstavkov, 2017.)

VEČ

Boštjan Čadež – Fšk: Modulirani ambient

Intermedijska instalacija
21.–22. 9. 2016

Boštjan Čadež – Fšk je z mapiranimi video skulpturami opremil že veliko dogodkov in prostorov. Tokrat je raziskal možnosti intervencije v prostor Projektne sobe SCCA. Osredotočil se je zlasti na pomenski in vizualni poudarek v prostoru: knjižnico in AV arhiv Postaja DIVA. V kreativnem smislu ga je zanimala zlasti stena s knjižnimi policami. Na policah zbrano vizualno raznoliko gradivo (knjige, periodika, videoteka …) je umetnika navdušilo s svojo vizualnostjo in številnimi detajli, ki se skrivajo na platnicah knjig in ovitkih zgoščenk. (Projekt je nastal v okviru programa Brez žebljev in podstavkov, 2016.)

VEČ

son:DA: Situacija_SCCA

Razstava in pogovor
27. 9.–3. 10. 2007

Knjižno polico son:DA razume kot platno, ovite in neovite knjige pa so poslikani, oblikovani deli oziroma zapolnjeni piksli na platnu, če se navežemo na kontekst tandemovih risb z računalniško miško. Za razstavo v Projektni sobi SCCA je son:DA ovila nekatere knjige v knjižnici SCCA. Izbor knjig je bil naključen, omejen z velikostmi in količino vnaprej pripravljenih ovijalnih površin ter s performativno, trenutno potrebo po polnjenju prostora in vzpostavljanju kompozicije. (Projekt je nastal v okviru programa Studio 6, 2007.)

VEČ

Rene Rusjan: Čitalnica SCCA 2007–

V knjižnico lahko vstopimo na različne načine. Običajno iščemo točno določeno knjigo, pogosto knjige na določeno temo ali pa brskamo po knjigah naključno oz. se jim damo zapeljati po ovitkih in naslovih, avtorjih ali mestu na knjižni polici. Včasih se prepustimo izkušenemu knjižničarju ali prijateljici, ki je strastna poznavalka knjižničnega gradiva, drugič smo prepuščeni sami sebi in policam brez oznak. Skozi projekt Čitalnica SCCA 2007– želi Rene Rusjan s pomočjo vabljenih poznavalcev knjižnice priti do izbora knjig, ki bo nudil možno izhodišče za vstop v knjižnico in bo vzpodbujal brskanje po knjigah v iskanju izbranih odlomkov.
Rene Rusjan je svojo čitalnico v Knjižnici SCCA prvič pripravila leta 2007, priporočila pa stalno zbiramo.

VEČ

Alenka Pirman: Articae horulae

E-arhiv projekta (1991-2005)
Slovar nemških izposojenk v slovenskem jeziku (1997), digitalna izdaja (2020)

Projekt Arcticae horulae avtorice Alenke Pirman se je razvijal sproti, od zasebne ljubiteljske zbirke nemških izposojenk v slovenskem jeziku prek likovne predstavitve zbirke v Narodni in univerzitetni knjižnici (1995) pa vse do knjižne izdaje v obliki slovarja (1997), ki je doživela nesluteno medijsko izpostavljenost in bila razprodana v nekaj mesecih. Zaradi nezmanjšanega zanimanja so Arcticae horulae zdaj na voljo javnosti kot elektronska izdaja slovarja in digitaliziran arhiv projekta. V letu 2020 je izšla digitalna izdaja pri CLARIN.SI.

VEČ