Jasna Jernejšek: Balzamirana lepota. »Umri mlad, da boš lepo truplo.«

SCCA-Ljubljana & Kulturni dom Nova Gorica
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo

Predavanje

Torek, 19. februar 2019, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5


SCCA-Ljubljana vsako leto pripravi tri predavanja v okviru projekta Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo, ki ga vodi Kulturni dom Nova Gorica (Mestna galerija). Sodelavci SCCA, umetnostni zgodovinarji, kuratorji in kritiki, predstavljajo izbrana poglavja, teme, kuratorske strategije, načine dela in problematike, ki jih danes nagovarja sodobna umetnost. V letu 2019 bomo v Mestni galeriji Nova Gorica gostovali trikrat.

V torek, 19. februarja 2019, ob 19. uri vas vabimo v Mestno galerijo Nova Gorica na naše prvo predavanje. Predavala bo Jasna Jernejšek, strokovna sodelavka šole Svet umetnosti in programa Studio 6.

Predavanje z naslovom Balzamirana lepota se loteva sistematične analize fenomena upodabljanja erotiziranega ženskega trupla. Na podlagi posameznih primerov iz zgodovine zahodne umetnosti in popularne kulture, od erotičnih upodobitev predrafelitov, nadrealističnih podob dade do vampirske trilogije Somrak in t. i. corps šika v modi in oglaševanju, osvetljuje tematiko z različnih perspektiv (umetnostnozgodovinskega, psihoanalitskega in družbenega vidika) ter njenih transformacij v sodobnem času.

Erotizirano truplo v ikonografiji zahoda ni nič novega, saj so umetniki od nekdaj prikazovali svoje mrtve kot seksualno privlačne. Eros in Tanatos sta v celotnem 18. stoletju predstavljala subjekt fascinacije tako v umetnosti kot v literaturi. V 19. in 20. stoletju se združita v erotični privlačnosti trupla, s čimer so se tako ali drugače precej ukvarjali npr. Walter Benjamin s spolno privlačnostjo anorganskega in Georges Bataille z negativno izkušnjo erotike, Freud s konceptom das Unheimliche in Julia Kristeva s konceptom abjektnega. Videti smrt kot lepo je veljalo že v viktorijanski dobi, še preden je fraza »Umri mlad, da boš lepo truplo.« postala popularna.

© Zhang Jingna za Filler Magazine

Jasna Jernejšek je samozaposlena v kulturi, deluje kot kuratorka, vodja projektov, piska, publicistka in recenzentka na področju sodobnih vizualnih umetnosti. Diplomirala je iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je zaključila tudi znanstveni magisterij komunikologije. Med leti 2012 in 2015 je delovala kot urednica oddaje Art-Area na Radiu Študent. Od leta 2012 redno objavlja v reviji Fotografija. Med leti 2013–2017 je sodelovala s Photonom – Centrom sodobne fotografije kot kuratorka in vodja projektov ter s festivalom Fotonični trenutki – Mesec fotografije. Je soustanoviteljica Sektorja, Zavoda za povezovanje, raziskovanje in promocijo medijskih umetnosti.


Foto: Matej Vidmar, Mestna galerija Nova Gorica


Za povabilo in sodelovanje se zahvaljujemo Kulturnemu domu Nova Gorica, Pavli Jarc in Mateji Poljšak Furlan.
Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpira MOL, Oddelek za kulturo.