Soočanja s sodobno umetnostjo

Soočanja s sodobno umetnostjo nastajajo kot stalno sodelovanje med SCCA-Ljubljana in Kulturnim domom Nova Gorica (Mestna galerija Nova Gorica). Začeli smo s Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti in predstavili arhiv Postaja DIVA leta 2010, nadaljevali v letu 2014 in 2016 s predavanji sodelavcev SCCA (Barbara Borčić, Ida Hiršenfelder, Saša Nabergoj, Dušan Dovč, Miha Kelemina). V letu 2017 smo se s sodelavci SCCA (Vesna Bukovec, Neža Grum, Lara Plavčak) osredotočali na povezave med video umetnostjo in formo kratkega filma ter vsebino umetniških publikacij – zinov. Med 2018 in 2019 so predavanja in predstavitve svojih projektov in raziskav pripravili Lara Plavčak, Barbara Borčič, Peter Cerovšek in Jasna Jernejšek.  V letošnjem letu pa bodo o pristopih h kuriranju video umetnosti ter retrospektivnih ali tematskih razstavnih projektov spregovorili Vesna Bukovec, Peter Cerovšek in Jasna Jernejšek.


2022


Barbara Borčić: Zgodbe, ki še niso napisane

Predavanje in projekcija
5. 4. 2022, ob 19.00, Mestna galerija Nova Gorica

Barbara Borčić bo predstavila umetniško prakso umetnic Ane Nuše Dragan, Zemire Alajbegović in Eme Kugler. Opuse treh umetnic je raziskovala v sklopu mednarodnega projekta Not Yet Written Stories. Izbrane umetnice so delovale ali delujejo na področju akcije/performansa, filma in videa. Začetki njihovega delovanja segajo v različna obdobja 20. stoletja, s tem pa so povezane tudi značilnosti in specifike njihove prakse ter kontekst, ki je določal njihovo delo in delovanje. Predstavitvi bo sledil kratek program filmov in video del umetnic.

VEČ


2020


Jasna Jernejšek: »Za crknit smešno«. Od groteske do komedije v sodobni fotografiji

Predavanje
13. 10. 2020, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Predavanje Jasne Jernejšek se usmerja v sodobne fotografske prakse in z različnih perspektiv osvetljuje fenomen uporabe in učinka groteske in komedije v tem polju ustvarjanja. Podobno kot so v sodobnem času izmuzljivi tudi drugi pojmi, ne obstaja enotna definicija groteske ali komedije, saj jo različni teoretiki znotraj različnih disciplin interpretirajo različno. Pomemben element groteske (in komedije) je humor, saj groteska na posmehljiv, ironičen način prikazuje vsakdanjo resničnost.

VEČ

Peter Cerovšek: Predstavitev projekta Obrazi analognega/Kvantizacija rdeče in umetnika Mihe Vipotnika

Predavanje
15. 9. 2020, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Peter Cerovšek bo predstavil režiserja in večmedijskega umetnika Miho Vipotnika, avtorja eksperimentalnih in dokumentarnih filmov ter pionirja eksperimentalne video umetnosti. V letu 2020 je Zavod SCCA-Ljubljana v sodelovanju s Slovensko kinoteko in RTV Slovenija pripravil 6 filmskih večerov Obrazi analognega/Kvantizacija rdeče, ki bodo predstavile avtorjev ustvarjalni opus, za katerega je značilno eksperimentiranje z video medijem, inovativna raba takrat dostopne tehnične opreme in iskanje narativnosti zunaj ustaljenih pripovednih prijemov.

VEČ

Vesna Bukovec: Živele! O razstavnem projektu ob 25. obletnici festivala Mesto žensk

Predavanje
26. 2. 2020, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Vesna Bukovec bo predstavila umetniško raziskavo, ki sta jo skupaj z umetnico Ano Čigon izvedli v letu 2019. Namen umetniške raziskave je bila obeležitev 25. obletnice festivala Mesto žensk in priprava skupinske razstave Živele! 25 let filma in videa v Galeriji Alkatraz s poudarkom na videastkah, ki so ustvarjale zadnjih 25 let. Izbranim delom je skupen pristop, soroden odprti formi feministične misli, ki stalno preverja temelje svojih predpostavk ter prilagaja svoje cilje in kritiko glede na trenutne družbene, ekonomske in politične razmere. Na predstavitvi bo avtorica predstavila tudi kuratorski izziv postavitve razstave, saj je bila sama umestitev tako velikega števila videov v majhen galerijski prostor izjemno težka naloga. Predstavitvi bo sledila projekcija nekaterih del iz izbora.

VEČ


2019


Barbara Borčić: Samoorganiziranje v umetnosti ali Kjer se srečata umetniška in teoretska praksa

Predavanje
17. 4. 2019, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

V predavanju bo Barbara Borčić podala nekaj osnovnih strukturnih značilnosti, kot so povezava različnih protagonistov in disciplin v širši model, »razširjeno polje umetnosti« v prepletu med umetniškimi praksami, novimi tehnologijami in diskurzivnimi praksami, ki se dogajajo na presečišču umetnost – teorija – politika. Na podlagi teh bo mapirala primere samoorganizirane združbe akterjev v zadnjih dvajsetih letih: Kabinet (2005–2010), BOKS (2009–2010), Cirkulacija 2 (od 2007), OFFTIR (2013–2017), PlatformaSCCA (2000–2005), Tribuna (2009–2015), ŠUM (od 2013). Predstavljeni bodo tudi skupnostni projekti Anje Medved (2017–2018), ki se ukvarjajo s kolektivnim in osebnim spominom in so bili izvedeni na mejnem prehodu med Novo Gorico in Gorico.

VEČ

Od tu dalje, onkraj in še dlje ali Kratki film kot filmski format eksperimentiranja

Pogovor z ustvarjalcem Petrom Cerovškom in projekcija filmov
19. 3. 2019, ob 19. uri, Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Peter Cerovšek nastopa v filmskem svetu v različnih vlogah, od selektorja filmskih festivalov, kritika, publicista, producenta, scenarista do režiserja kratkih filmov. Filmski večer bo v prvem delu posvečen njegovima novejšima kratkima filmoma: Fundamenti (2018) in Dom je, kjer je hiša (2019). V drugem delu se bomo posvetili starejšim kratkim filmom, ki prehajajo mejo med konvencionalnim igranim filmom in eksperimentalnim kratkim filmom. Z avtorjem se bo pogovarjal Dušan Dovč.

VEČ

Jasna Jernejšek: Balzamirana lepota. »Umri mlad, da boš lepo truplo.«

Predavanje
19. 2. 2019, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Predavanje se loteva sistematične analize fenomena upodabljanja erotiziranega ženskega trupla. Na podlagi posameznih primerov iz zgodovine zahodne umetnosti in popularne kulture, od erotičnih upodobitev predrafelitov, nadrealističnih podob dade do vampirske trilogije Somrak in t. i. corps šika v modi in oglaševanju, osvetljuje tematiko z različnih perspektiv (umetnostnozgodovinskega, psihoanalitskega in družbenega vidika) ter njenih transformacij v sodobnem času.

VEČ

 


2018


Avtorski kratki film

Kratki filmi kot umetniška dela. Projekcija s komentarjem selektorja Petra Cerovška
23. 1. 2018, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Forma kratkega filma že pregovorno prinaša avtorju-režiserju večjo svobodo pri svojem umetniškem izražanju, saj kot taka nujno ne zahteva večjega produkcijskega angažmaja in s tem omogoča več t.i. »eksperimentiranja«. Pa vendar se velika večina ustvarjalcev kratkega filma, še zlasti v našem okolju, formalno kot tudi idejno lotuje kratkega filma zelo klasično, lahko bi se reklo celo celovečerno. Končni produkt takšnega ustvarjanja so ponavadi preobširna dela, ki samo še po minutaži sodijo v formo kratkega filma. Imamo pa tudi avtorje, ki se zavedajo tako medija kot filmskega formata in ki z nekonvencionalnimi prijemi, abstrakcijami in s prepletom različnih tehnik in stilov ustvarjajo umetniška dela, ki presegajo rigidno polje narativnega filma in se približujejo pojmovanju umetniškega ustvarjanja, kot ga poznamo v finih umetnostih. Ogledali si bomo kratke filme, ki so »predvsem« umetniška dela.

VEČ

Lara Plavčak: Estetika žalostne punce in performativnost čustev na spletu

Predavanje
27. 2. 2017, ob 19. uri, Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Pojav estetike žalostne punce je prisoten zlasti na spletu in socialnih omrežjih, kjer ga zaznamujejo izražanje anksioznosti, deljenje osebnih zgodb in vsakodnevnih anekdot, melanholičnih podob, vse od umetniških del do selfiejev. Zanj so značilni humorni pristopi in specifična estetika, ki nostalgično prevzema prepoznavno dekliško ikonografijo najstniških princes. Prek preigravanja stereotipov in intimnih izpovedi ustvarja nov izraz, ki protagonistke iz predpostavljene bedroom culture naseljuje v virtualno javnost, pri čemer ”nezaželena” in načeloma skrita čustva niso iracionalna telesna reakcija, ampak legitimen ter informiran odziv.

VEČ

Barbara Borčić: Večmedijski obrat – pogled v osemdeseta leta

Predavanje
23. 1. 2018, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Predavanje se bo navezovalo na razstavo Večmedijske prakse in produkcijska prizorišča v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani leta 2017, ki sta jo kurirala Barbara Borčić in Igor Španjol. Razstava je odprla tematiko večmedijskih praks in predstavila temeljna dela, hkrati pa skozi vrsto prizorišč (disko, galerija, klub, druga televizija, založba, festival, studio, gledalnica, televizija, kino in izstop) premišljala tudi njihov širši kulturni in družbeni kontekst.

VEČ

 


2017


Vesna Bukovec: Svež pogled

Video projekcija z uvodno predstavitvijo
24. 1. 2017, ob 18. uri, Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Na video projekciji Svež pogled je Vesna Bukovec, umetnica, kuratorka in sodelavka Postaje DIVA, predstavila avtorice, ki delujejo bodisi na področju vizualne umetnosti bodisi filma ali pa so aktivne na obeh področjih. Pripravila je izbor 13 video del z raznolikimi slogovnimi in produkcijskimi pristopi. Vključene avtorice zavzemajo različna vsebinska izhodišča, ki obravnavajo in raziskujejo lastno intimno ali širšo družbeno realnost. Vsem skupaj pa je soroden nek splošen občutek tesnobe in ujetosti, večkrat tudi nostalgije, kar vse lahko prepoznamo kot odsev časa, ki ga živimo.

VEČ

Neža Grum: Kratki film vs. umetniški video

Video projekcija s komentarjem
21. 3 2017, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Zadrega, kdaj govoriti o videu in kdaj o kratkem filmu, se zdi mlajšim generacijam nepotrebna. Prav zato na festivalih kratkega filma lahko vidimo tudi umetniški video. Vendar, ali ga zna občinstvo gledati onkraj meril, s katerimi vrednotimo narativni film? Ali znamo prepoznati vrednost umetniškega videa, če ga vidimo na velikem platnu? In obratno, kako kratek film prezentirati v galerijskem prostoru? Video projekcijo je s komentarjem pospremila Neža Grum, organizatorka filmske produkcije in sodelavka arhiva Postaja DIVA.

VEČ

Lara Plavčak: Zin – sodobna artzin produkcija

Predavanje
11. 4. 2017, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Zin je eden od najvztrajnejših in najbolj privlačnih pojavov alternativnega tiska. Gre za knjižice, največkrat samozaložniške DIY publikacije, ki nastajajo v majhnih nakladah in z majhnimi produkcijskimi stroški, pojavljali pa so se kot bistven medij določenih subkultur 20. stoletja, vse od ljubiteljev znanstvene fantastike do punka in riot grrrl. Predavanje Lare Plavčak bo raziskalo današnjo terminologijo zina in njegovo širšo zgodovino, ki se dotika tudi pojavov knjige umetnika in revije umetnika.

VEČ

 


2016


Miha Kelemina: Kič in njegovi obrazi

Predavanje
12. 1. 2016, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

V svojem predavanju z naslovom Kič in njegovi obrazi je Miha Kelemina poskušal orisati nastanek in zgodovino tipa manipulativnega portreta v likovni umetnosti.

VEČ

Dušan Dovč: Poezija v galeriji

Predavanje
2. 2. 2016, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica
Dušan Dovč je na predavanju Poezija v galerijipredstavil, kako intenziven, povezovalen ali izključujoč je stik dveh umetniških izrazov: poezije in vizualne umetnosti.

VEČ

Barbara Borčić: Apropriacija in ponovna uprizoritev. Zgodnja dela skupin Laibach in Irwin

Predavanje
22. 3. 2016, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Predavanje je predstavilo zgodnje primere dveh umetniških postopkov, ki sta zaznamovala konec 20. in začetek 21. stoletja: “prisvojitev/apropriacija” in “ponovno uprizarjanje (re-enactment)”, pri čemer je šlo pogosto tudi za neke vrste aktualizacijo, kontekstualizacijo in reinterpretacijo.

VEČ

 


2014


Barbara Borčić: Kaj vse je televizija in kaj z njo lahko počne umetnik?

Predavanje
28. 1. 2014, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Z Barbaro Borčić, kustosinjo in kritičarko, poznavalko umetnosti videa in performansa, vodjo Postaje DIVA, smo pogledali, kako so umetnice in umetniki vzpostavljali ta odnos in s kakšnimi učinki, kaj jih je k temu spodbudilo in kaj jim je televizija predstavljala.

VEČ

Ida Hiršenfelder: Neskončna ravnina. Razsežnost video prostora in umetnost projiciranja

Predavanje
25. 2. 2014, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Ida Hiršenfelder, umetnostna kritičarka, teoretičarka medijskih umetnosti, kustosinja in članica Postaje DIVA, je predavala o video prostoru.

VEČ

Saša Nabergoj: Eksperimentator versus ekspert

Predavanje
8. 4. 2014, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Saša Nabergoj, kustosinja, piska, urednica in vodja šole za kustose in kritike Svet umetnosti, je predstavila »razširjeno«razumevanje kuratorske prakse.

VEČ

 


2011


Saša Nabergoj: Hvalnica lenobi

Predavanje
6. 4. 2011, ob 19. uri, mestna galerija Nova Gorica

Saša Nabergoj, vodja šole Svet umetnosti, je predavala o pravici do lenobe in postavila zahteve po redefiniranju (pretežno negativni konotaciji) te besede. V svetu in svetu umetnosti.

VEČ

 


2010


Postaja DIVA

Predstavitev fizičnega in spletnega arhiva video umetnosti v slovenskem prostoru (nadgradnja Videodokumenta)
19. 1. 2010, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

Barbara Borčić in Ida Hiršenfelder (arhiv Postaja DIVA) sta predstavili kontekst in namen arhiva, študijsko razstavo v Galeriji Škuc (junij 2009) in arhiv DIVA na spletu. Sledila je projekcija izbora video del z naslovom Postaja DIVA_predstavlja.

VEČ

Maria Hlavajova: Spopadanje z družbenimi in političnimi nujnimi zadevami na področju umetnostne prakse: BAK, basis voor actuele kunst, kot študija primera

Predavanje
17. 11. 2010, ob 19. uri, Mestna galerija Nova Gorica

S svojim predavanjem o spopadanju z družbenimi in političnimi okoliščinami na področju umetnostnih praks je gostovala Maria Hlavajova, predavateljica, kustosinja, teoretičarka, kritičarka, urednica, itn. O tematiki je spregovorila na študiji primera, saj je od leta 2003 ustanovna umetniška direktorica BAK, basis voor actuele kunst, iz Utrechta.

VEČ

 


2007


XVII. Čajanka za sodobno umetnost

Pogovor
20. november 2007, ob 19. uri, Mestna glerija Nova Gorica,

V okviru Soočanj je Mestna galerija Nova Gorica gostila XVII. Čajanko za sodobno umetnost. Tokratna čajanka je izpostavila povezave med umetnostjo in turizmom, vodila pa sta jo Petja Grafenauer Krnc in Zoran Srdić. Med gosti pogovora je bila tudi vodja Sveta umetnosti, šole za sodobno umetnost, Saša Nabergoj.

VEČ