Postaja DIVA predstavlja III

Slovenska premiera kuriranega video programa
po gostovanju v ZDA

Torek, 4. 4. 2017, ob 20. uri
Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana


Pregledni program, naslovljen Postaja DIVA predstavlja III, je kurirala Barbara Borčić, programska svetovalka SCCA-Ljubljana, vodja video programov in video arhiva Postaja DIVA. Izbor predstavlja 17 video del, ki so razporejena v tri vsebinske sklope: Iz analognega v digitalnoOd spomina k fikciji in Od vtisa do odklona. Program gledalcem nudi tematski vstop v raznoliko gradivo, ki ga hrani video in novomedijski arhiv Postaja DIVA.

Iz analognega v digitalno predstavlja dela, ki vsako na svoj način obravnavajo televizijo kot institucijo ali množični medij, raziskujejo njen prostor, frekvence in estetiko. Od spomina k fikciji se z izborom del ukvarja in igra s spominom, tako kolektivnim kot osebnim, ter išče narative, ki tečejo na meji med resničnostjo in fikcijo. Od vtisa do odklona sestoji iz video del, ki temeljijo na impresiji, ki hitro preide v digresijo. Od mestnih vedut in avtocestnih zidov, do telesa in urbanega zvoka, nadzora in fotoničnega zvoka.

Premierno smo program uspešno predstavili lansko leto – najprej na zahodni obali v Los Angelesu, v LACE (Los Angeles Contemporary Exhibitions), nato pa še v Brooklynu (New York), kjer nas je gostila organizacija UnionDocs (UnDo) Center for Documentary Art. Obe projekciji je spremljala predstavitev kuratorke Barbare Borčić in sodelujočih umetnikov Nataše Prosenc Stearns in Emila Memona, ki živita in delata v Ameriki. Na diskusijah po projekcijah so sodelovali tudi režiser in videast Pawel Wojtasik ter umetnici in kuratorki Nancy Buchanan in Kathy Rae Huffman.

V Slovenski kinoteki bomo program Postaja DIVA predstavlja III zdaj premierno predstavili še tukajšnjemu občinstvu – tokrat v v okviru sekcije Kino-integral in na povabilo društva Kraken, ki skrbi za promocijo kratkega filma.


POSTAJA DIVA PREDSTAVLJA III

Kuratorka: Barbara Borčić
Produkcija: SCCA-Ljubljana, 2016
Trajanje: 66 minut
Premiera: LACE (Los Angeles Contemporary Exhibitions), Los Angeles, 16. november 2016

Program sestavlja 17 video del, ki so razporejeni v tri vsebinske sklope.

Iz analognega v digitalno 

 • Miha Vipotnik: Space 2, 1986, 1’53’’
 • Ana Čigon: One More Kick, 2009, 4’35’’
 • Sašo Sedlaček: Veliki izklop / The Big Switch Off, 2011, 1’48’’v
 • Luka Dekleva: Singing Bridges, 2008, 4’14’’
 • Vesna Bukovec: Important News, 2003, 54’’
 • Nika Špan: How to Socialise the Blues?, 2007, 1’58’’

 

Od spomina k fikciji 

 • Marko A. Kovačič: Naprej v preteklost / Forth into the Past, 1995, 9’30’’
 • Valerie Wolf Gang: Distant Memory, 2014, 2’43’’
 • Miha Vipotnik: Path of Crazy Wisdom, 1993, 9’58”

 

Od vtisa do odklona 

 • Emil Memon: Schizophrenia / Blue movie, 1983/95, 5’37’’v
 • Nataša Prosenc Stearns: The Noise Factor, 2012, 3’15’’
 • Urška Djukić: Persistence 2, 2014, 1’22’’
 • Neven Korda: Jesensko tihožitje / An Autumnal Still Life, 2002, 4’05’’
 • Zvonka T Simčič: Broken h-h-h…egg, 2000, 1’
 • Ana Čigon: Finger in U.S., 2010, 2’15’’
 • Jasna Hribernik: Tense Present: Šum fotonov / Tense Present: Photon Noise, 2015, 1’18’’
 • Andrej Lupinc: V 8. minutah okoli sveta / In Eight Minutes Around the World, 1990-2000, 9’35’’

 

Gradivo uporabljeno na sliki: Ana Čigon: One More Kick, 2009, Miha Vipotnik: Path of Crazy Wisdom, 1993, Zvonka T Simčič: Broken h-h-h…egg, 2000, Sašo Sedlaček: Veliki izklop / The Big Switch Off, 2011, Neven Korda: Jesensko tihožitje / An Autumnal Still Life, 2002 in Nataša Prosenc Stearns: The Noise Factor, 2012.


Postaja DIVAPostaja DIVA je kompendij projektov, ki se ukvarjajo z raziskovanjem, ohranjanjem in razširjanjem slovenske video in medijske umetnosti. Postajo DIVA razvija SCCA-Ljubljana od leta 2005 z namenom dokumentiranja, arhiviranja, raziskovanja in kuriranja programov, ki so na spletu prosto dostopni ter odprti za rabo. Danes Postaja DIVA vključuje arhiv in mediateko s preko 1000 video deli lokalnih in mednarodnih avtorjev, dokumentacijami dogodkov in deli evropskih medijskih arhivov. Nenehno dodajamo novo pridobljena dela ter s pogovori, predstavitvami in razstavami spodbujamo vsesplošno razumevanje umetniškega delovanja in video/medijskih praks. Pripravljamo tudi kurirane pregledne in tematske video programe, zbrane pod imenom Videospotting.
Več: DIVA na spletuVideospotting


Barbara Borčić
Umetnostna zgodovinarka in anglistka; svetovalka SCCA-Ljubljana, vodja video programov in video arhiva Postaja DIVA. Na področju sodobne umetnosti deluje kot kustosinja, publicistka, urednica in avtorica knjig s statusom samostojne ustvarjalke na področju kulture. Predava, kurira in sodeluje na mednarodnih simpozijih ter objavlja tekste v katalogih, revijah in knjigah, npr. Video Art from Conceptualism to Postmodernism, v: Impossible Histories: Historical Avant-Gardes, Neo-Avant-Gardes, and Post-Avant-Gardes in Yugoslavia, 1918-1991(Massachusetts: MIT Press, 2003), Kaj vse je televizija in kaj z njo lahko počne umetnik, katalog ob razstavi Zabavaj me (Mestna galerija, Ljubljana, 2013), The ŠKUC Gallery, Alternative Culture, and Neue Slowenische Kunst in the 1980s, v/in: NSK from Kapital to Capital. Neue Slowenische Kunst – an Event of the Final Decade of Yugoslavia, Moderna galerija Ljubljana/MIT Press, 2015. Je avtorica več knjig in publikacij, npr. Celostna umetnina Laibach. Fragmentarni pogled (Založba */cf., Zbirka Žepna, Ljubljana, 2013).


Produkcija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA
Kuratorka: Barbara Borčič
Priprava video del: Neža Grum, Toni Poljanec
Spletna podpora: Vesna Bukovec
V sodelovanju: Slovenska kinoteka, Društvo Kraken