Topologija sanj

Predstavitev projekta Tonija Poljanca
Sreda, 30. 11. 2022, 19.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Foto: Toni Poljanec

Vabimo na predstavitev projekta Tonija Poljanca Topologija sanj. V projektu raziskuje sanjanje pri osebah z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju ter spodbuja njihovo integracijo v širšo družbo. V Projektni sobi SCCA bo predstavil rezultate delavnice z gojenkami_ci Varstveno delovnega centra Nova Gorica. Skupaj z njimi je ustvaril sedem kratkih videov, ki so osnovani na njihovih sanjah.

Sanje so v sodobni družbi pogosto spregledan fenomen. V psihologiji pa je uveljavljena razlaga funkcije sanj kot subtilnega vzpostavljanja psihološkega ravnotežja skozi produkcijo sanjskega materiala. Sanje so vez z najglobljimi ravnmi sebstva z močjo transformacije. Kot pravi psiholog Carl G. Jung: »Velikokrat pozabljamo, da so starogrški bogovi ljudem večinoma govorili skozi sanje in vizije.«

Namen projekta je skozi umetniško ustvarjanje in neposredno delo z ranljivimi skupinami mapirati in javno predstaviti sanjske vizije iz obrobja družbe. Svet je včasih preprostejši kot se zdi.


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana in Qëndresë Deda


Toni Poljanec je ustvarjalec, ki deluje na področju videa in dokumentarnega filma, pa tudi performansa in intermedijskega povezovanja različnih umetnostnih zvrsti. Soustvaril jedokumentarne filme: Kdo je ta človek? (2016), Upanje umira predzadnje (2017), Y? (2020). Bil je soavtor performansov Minljivka (Hupa Brajdič, 2018-2022), »Slowshoppingclub« (2006, 2017), sodeloval v intermedijskem performansih Na palubi (Hupa Brajdič, 2018), Behind the Black Curtain (Slepa ulica, 2018), Invisible Theatre, Ukrajina (Hupa Brajdič, 2018). V performativnih in galerijskih postavitvah je sodeloval z Loškim muzejem, Zavodom za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana, galerijo Hekler (New York), Olga Stadtpark (Munchen), Festivalom Plavajoči grad, Galerijo Photon, Galerijo Škuc, Galerijo Raum 8, Celovec ter z muzejem MSUM.


Produkcija: Kulturno društvo Teater na konfini
Partner dogodka: SCCA-Ljubljana