ODPOVEDANO Video večer s Postajo DIVA: Predstavitev video del Andreje Džakušič ter kolektivov SIVA in IvAnKe

Pogovor z avtorico in projekcija

Sreda, 14. oktober 2020, 19.00
Galerija Photon, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana


Sporočamo, da je današnji dogodek, Video večer s Postajo DIVA: Predstavitev video del Andreje Džakušič ter kolektivov SIVA in IvAnKe, zaradi zdravstvenih razlogov odpovedan. Za morebitne nevšečnosti se vam opravičujemo. Predstavitev bomo pripravili v digitalni obliki. Potekala bo na spletu, na strani SCCA-Ljubljana in Galerije Photon. Točen datum predstavitve še sporočimo. Hvala za razumevanje.


IvAnKe (Iva Tratnik, Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki) 4 dni, 5 noči, videoperfomans, 2020, 18′ 37”

Postaja DIVA na drugem letošnjem Video večeru v Galeriji Photon gosti umetnico Andrejo Džakušič. Predstavila bo del svoje umetniške prakse, ki temelji na skupnem ustvarjanju v različnih konstelacijah (npr. SIVA in IvAnKe) in je večinoma zasnovana v obliki živega performansa, dokumentiranega na videu. Sodeluje z umetnicama Ivo Tratnik in Keiko Miyazaki ter umetnikom Simonom Macuhom, ki bodo tudi sodelovali na dogodku.

Dogodke Video večer s Postajo DIVA pripravlja sodelavka Postaje DIVA Vesna Bukovec, ki je že v preteklih letih skupaj z Metko Zupanič (obe Zavod Kolektiva) v Galeriji Photon organizirala serijo dogodkov Video večer/Video Evening.

Na Video večerih s Postajo DIVA gostimo avtorice in avtorje, ki so vključeni v arhiv in jih povabimo, da spregovorijo o svojem delu in ozadju nastanka posameznih video projektov. Predstavitev v galeriji (artist talk) spremljajo projekcije s komentarji, čemur sledi pogovor s publiko. Do sedaj so se predstavile Maja Hodošček, Aleksandra Saška Gruden, Pila Rusjan, Valerie Wolf Gang, Toni Poljanec, Zvonka T Simčič in Nataša Skušek.


Dogodek bomo izvedli v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


Andreja Džakušič je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je končala tudi magistrski študij. Izpopolnjevala se je na Vysoki Školi Vytvarnih Umeni v Bratislavi na Slovaškem in na Akademii Sztuk Pieknich v Krakovu na Poljskem. Leta 2004 je bila umetnica na delovnem obisku v Belfastu. Vpisana je v razvid samostojnih ustvarjalcev na področju kulture MK RS kot performerka, intermedijska umetnica in pedagoginja v kulturi. Uporablja različne medije: performans, fotografijo, video, interaktivno instalacijo, ukvarja se predvsem z družbeno angažirano umetnostjo, skupnostno umetnostjo in umetnostjo v javnem prostoru. Kot predsednica aktivno deluje v Društvu likovnih umetnikov Celje in organizira projekte (razstave, dogodke in festival umetniških akcij v javnem prostoru Vstop prost/Admission Free). Deluje tudi v različnih umetniških kolektivih, kot so SIVA (skupaj s Simonom Macuhom in Ivo Tratnik), Javna branja, Ivan, IvAnKe, AnKo, idr. Živi in dela v Celju, organizira samostojne in skupinske umetniške projekte ter sodeluje na vabljenih skupinskih razstavah pri nas in v tujini.
Andreja Džakušič na Postaji DIVA

SIVA kolektiv predstavljajo Simon Macuh, Iva Tratnik in Andreja Džakušič, študirali so na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, živijo in delajo v Celju, individualno so v umetniškem prostoru že vrsto let aktivno prisotni s samostojnimi in skupinskimi razstavami, imajo za sabo številna sodelovanja, načrtovanja, usklajevanja in debatiranja predvsem v okviru vsakoletnega že deset let trajajočega festivala Društva celjskih umetnikov Vstop prost, ki zajema performanse, intervencije, akcije in instalacije v javnem prostoru. Kot kolektiv SIVA so začeli delati ob projektu obleka … človeka, ki je bil zastavljen in realiziran kot skupen umetniški projekt. Simon Macuh deluje predvsem na področjih kiparstva, performansa, videa in animacije. Vzporedno z umetniško prakso se ukvarja s filozofijo in teorijo. Andreja Džakušič se v glavnem izraža s performansom, instalacijo in fotografijo, v svojih delih komentira stanje realnega osebnega ali družbenega okolja. Iva Tratnik se izraža v slikarstvu, instalaciji, performansu, plesu in zvoku.
SIVA na Postaji DIVA

Umetnice kolektiva IvAnKeIva Tratnik, Andreja Džakušič in Keiko Miyazaki, izhajajo iz svojih osebnih izkušenj in delo naslavljajo predvsem na aktualne tabuje. Prihajajo iz področja vizualne umetnosti, svoje izkušnje preoblikujejo v vizualni jezik in s pomočjo drugih čutov, kot so slušni, taktilni itd. gradijo pripoved. Različnost kulturnega dialoga se pogosto šteje za bistveno pri njihovem delu. V performansu se izrazijo na poetični pa vendar družbeno kritični način.

Keiko Miyazaki je rojena na Japonskem. Šolala se je na Northumbria University  na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in Akademiji umetnosti v Krakowu. Izraža se skozi različne medije, od instalacije, slike, performansa do videa.
Keiko Miyazaki na Postaji DIVA


Produkcija: SCCA–Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Photon