Video večer s Postajo DIVA: Andreja Džakušič, SIVA in IvAnKe

Spletna projekcija
Četrtek, 21. januar 2021, 19.00
SCCA-Ljubljana & Galerija Photon
Povezava do posnetkaIvAnKe (Iva Tratnik, Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki) 4 dni, 5 noči, videoperfomans, 2020, 18′ 37”

V času drugega vala epidemije novega koronavirusa ponovno pripravljamo dogodek v prilagojeni digitalni obliki. Umetniki Andreja Džakušič, Simon Macuh, Iva Tratnik in Keiko Miyazaki so decembra posneli spletni pogovor o svoji umetniški praksi in medsebojnem sodelovanju. Predstavitev, opremljeno s fotografijami in inserti del, bomo premierno objavili na spletnih straneh SCCA-Ljubljana in Galerije Photon v četrtek, 21. januarja 2021, ob 19. uri. Vabljene in vabljeni k ogledu!

Postaja DIVA je k sodelovanju na Video večeru v Galeriji Photon lansko leto povabila umetnico Andrejo Džakušič, ki se je odločila, da k skupni predstavitvi povabi tudi umetnici Ivo Tratnik in Keiko Miyazaki ter umetnika Simona Macuha. Z njimi sodeluje v različnih konstelacijah (npr. kolektiva SIVA, IvAnKe in AnKo). V izhodišču njihovih skupnih projektov so javne akcije in performans v različnih pojavnih oblikah, ki ga največkrat izvajajo v javnem prostoru ali pred galerijsko publiko in ga dokumentirajo s fotografijami in videom.

Dogodke Video večer s Postajo DIVA pripravlja sodelavka Postaje DIVA Vesna Bukovec, ki je že v preteklih letih skupaj z Metko Zupanič (obe Zavod Kolektiva) v Galeriji Photon organizirala serijo dogodkov Video večer/Video Evening.

Na Video večerih s Postajo DIVA gostimo avtorice in avtorje, ki so vključeni v arhiv in jih povabimo, da spregovorijo o svojem delu in ozadju nastanka posameznih video projektov. Predstavitev v galeriji (artist talk) spremljajo projekcije s komentarji, čemur sledi pogovor s publiko. Do sedaj so se predstavile Maja Hodošček, Aleksandra Saška Gruden, Pila Rusjan, Valerie Wolf Gang, Toni Poljanec, Zvonka T Simčič in Nataša Skušek.


Andreja Džakušič je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je končala tudi magistrski študij. Izpopolnjevala se je na Vysoki Školi Vytvarnih Umeni v Bratislavi na Slovaškem in na Akademii Sztuk Pieknich v Krakovu na Poljskem. Leta 2004 je bila umetnica na delovnem obisku v Belfastu. Vpisana je v razvid samostojnih ustvarjalcev na področju kulture MK RS kot performerka, intermedijska umetnica in pedagoginja v kulturi. Uporablja različne medije: performans, fotografijo, video, interaktivno instalacijo, ukvarja se predvsem z družbeno angažirano umetnostjo, skupnostno umetnostjo in umetnostjo v javnem prostoru. Kot predsednica aktivno deluje v Društvu likovnih umetnikov Celje in organizira projekte (razstave, dogodke in festival umetniških akcij v javnem prostoru Vstop prost/Admission Free). Deluje tudi v različnih umetniških kolektivih, kot so SIVA (skupaj s Simonom Macuhom in Ivo Tratnik), Javna branja, Ivan, IvAnKe, AnKo, idr. Živi in dela v Celju, organizira samostojne in skupinske umetniške projekte ter sodeluje na vabljenih skupinskih razstavah pri nas in v tujini.
Andreja Džakušič na Postaji DIVA

Kolektiv SIVA predstavljajo Simon Macuh, Iva Tratnik in Andreja Džakušič, študirali so na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, živijo in delajo v Celju, individualno so v umetniškem prostoru že vrsto let aktivno prisotni s samostojnimi in skupinskimi razstavami, imajo za sabo številna sodelovanja, načrtovanja, usklajevanja in debatiranja predvsem v okviru vsakoletnega že deset let trajajočega festivala Društva celjskih umetnikov Vstop prost, ki zajema performanse, intervencije, akcije in instalacije v javnem prostoru. Kot kolektiv SIVA so začeli delati ob projektu obleka … človeka, ki je bil zastavljen in realiziran kot skupen umetniški projekt. Simon Macuh deluje predvsem na področjih kiparstva, performansa, videa in animacije. Vzporedno z umetniško prakso se ukvarja s filozofijo in teorijo. Andreja Džakušič se v glavnem izraža s performansom, instalacijo in fotografijo, v svojih delih komentira stanje realnega osebnega ali družbenega okolja. Iva Tratnik se izraža v slikarstvu, instalaciji, performansu, plesu in zvoku.
SIVA na Postaji DIVA

Umetnice kolektiva IvAnKeIva Tratnik, Andreja Džakušič in Keiko Miyazaki, izhajajo iz svojih osebnih izkušenj in delo naslavljajo predvsem na aktualne tabuje. Prihajajo iz področja vizualne umetnosti, svoje izkušnje preoblikujejo v vizualni jezik in s pomočjo drugih čutov, kot so slušni, taktilni itd. gradijo pripoved. Različnost kulturnega dialoga se pogosto šteje za bistveno pri njihovem delu. V performansu se izrazijo na poetični pa vendar družbeno kritični način.

Keiko Miyazaki je rojena na Japonskem. Šolala se je na Northumbria University  na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in Akademiji umetnosti v Krakowu. Izraža se skozi različne medije, od instalacije, slike, performansa do videa.
Keiko Miyazaki na Postaji DIVA

 


Produkcija: SCCA–Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Photon